Finans

İşten çıkarmalar artıyor! İşte ekonomik krizlere en dayanıklı işler...

Küresel çapta ekonomik belirsizlik yaşandığında, birçok çalışan, işten çıkarılma riskiyle karşılaşabiliyor. Ancak bazı meslekler, ekonomik sıkıntılardan daha az etkilenme eğiliminde. İşte ekonomik dalgalara dirençli olan meslekler ve sektörler...

Ekonomik sarsıntılara dirençli meslekler, durgunluk dönemlerinde istikrarlı kalma eğiliminde olan ve hatta olumlu performans sergileyebilen mesleklerdir. Otelcilik, turizm veya bazı perakende sektörlerindeki işler, ekonomik performansa sıkı sıkıya bağlıyken, diğerleri ekonominin durumundan bağımsız olarak istikrarlı bir seyir izler. Bu meslekler genellikle gıda ve sağlık hizmetleri gibi zor zamanlarda dahi insanların temel ihtiyaçlarına veya günlük yaşam gereksinimlerine hitap eder. İşte o meslekler...

1-Sağlık sektörü

Sağlık hizmeti sunan profesyoneller, hayati öneme sahip bir görevle uğraştıkları için ekonomik krizlerden dolaylı olarak daha az etkilenme eğilimindedirler. Doktor, hemşire, diş hekimi veya ruh sağlığı uzmanı olmalarına bakılmaksızın, tıp alanındaki birçok meslek, durgunluk dönemlerinde aynı tempoda devam etmek zorundadır. Çünkü ekonomik kriz ortamlarında dahi insanlar hastalanabilir, bebekler doğabilir ve ameliyat gereksinimleri ortaya çıkabilir.

2-Teknoloji endüstrisi

Hayatımızda hiç olmadığı kadar teknolojiye bağımlıyız. Bilgi teknolojisi destek hizmetleri, cep telefonu sorun giderme, bilgisayar onarımı veya bina bilgi sistemleri gibi alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketleri, ekonomik gerilemeden önceki gibi aynı şekilde etkilenmiyor gibi görünüyor. Aslında işletmeler, genel giderleri azaltmak amacıyla çalışanlarına evden çalışma seçenekleri sunarak teknolojiyi daha fazla benimsiyor. Bu nedenle teknoloji endüstrisi, durgunluğa karşı dirençli birçok iş fırsatı sunuyor.

3-Hizmet çalışanları

Kamu hizmeti çalışanı işleri, ekonominin durumundan bağımsız olarak atık yönetimi, elektrik ve diğer kamu hizmetlerinde destek personeli talebinin devam ettiği için ekonomik durgunluktan etkilenmeyen işler listesine dahil. Bu işler, günlük yaşam için temel hizmetleri sağladıkları için sürekli bir taleple karşılaşır. Elektrikçilik ve tesisatçılık gibi meslekler de bu kategoriye giren işler arasında. 

4-Güvenlik görevlileri

Güvenlik görevlileri, ambulans şoförleri, itfaiyeciler ve kolluk görevlileri, ekonomik zorluk dönemlerinde daha sık ihtiyaç duyulan meslek gruplarıdır. Bu mesleklerin temsilcileri, kriz anlarında görevlerini yerine getirmek adına aktif olarak çalışmalıdır. Bu durum, bu meslek gruplarının mensuplarının, diğer meslek çalışanlarına kıyasla iş kaybetme endişesini daha az yaşamalarına neden olur.

5- Teslimat ve kurye hizmetleri

Geleneksel mağazaların sayısında hızlı bir azalma yaşanırken, e-ticaret sektöründe büyük bir büyüme görülüyor. Çevrimiçi alışverişin popülerleşmesiyle birlikte, teslimat ve kurye hizmetlerine olan talepte de önemli bir artış yaşıyor. Artık sadece giyim ve kitaplar için alışveriş yapma günleri geride kaldı. Günümüzde yemek hazırlama kitleri, ev eşyaları, bakkaliye ürünleri gibi pek çok şeyi online olarak sipariş edebilirsiniz. Evden çalışma modeline geçen işletmeler de, kurye hizmetlerini sıkça tercih etmeye başladı. 

6-Otomobil mekaniği

Oto tamirciliği, ekonomik zorluklara karşı dirençli kariyerler listesinde üst sıralarda bulunuyor çünkü araçlar, durgunluk dönemleri de dahil olmak üzere en olumsuz anlarda bozulabilir. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemlerde, araç alım satımının artması ve yeni bir otomobil alamayanların bakım için daha fazla kaynak ayırması, oto tamircilerinin iş yoğunluğunu artırır.

7-Terzi ve lostra
 
Ekonomik kriz zamanlarında harcamalar düşer ve tasarruf ön plana çıkar. Yeni bir şey alamamak demek, mevcut olanı korumak ve bakımını yapmak anlamına gelir. Sadece topuğu kırık veya ön bölümünde deformasyon olan bir ayakkabı, basit bir tamirle tekrar kullanılabilir hale gelebilir. Aynı şekilde, uzun süre giymediğiniz kıyafetler de terziler tarafından yeniden şekillendirilerek adeta yeni gibi görünebilir.

8-Öğretmenler ve üniversite profesörleri

Çocukların dünyaya gelmesiyle birlikte, eğitimcilere olan gereksinim hiç bitmeyecek. K-12 seviyesindeki eğitim, koşullar ne olursa olsun devam edecek. Sınıf büyüklükleri artabilir ve evde eğitim daha çok tercih edilebilir hale gelebilir, fakat deneyimli öğretmenler emekli oldukça ve eğitim sisteminden ayrıldıkça, öğretmen talebi devam edecektir.

9- Yatırım uzmanları ve vergi danışmanları

Pek çok insan mali zorluklarla karşılaştığında kredi kartlarına başvuruyor ve bu da daha fazla borç birikmesine yol açıyor. Kredi kartı borçları arttıkça, birçok kişi borçlarını daha etkili bir şekilde yönetmek için destek arayacak. Bu uzman danışmanlar, bireylerin kişisel sorumluluklarını azaltmalarına ve iflastan kaçınmalarına yardımcı olmak amacıyla borç yapılandırma konusunda müzakereler yapabilirler. Aynı zamanda, ekonomik durgunluk nedeniyle ortaya çıkabilecek daha fazla etkiden korunmanıza yönelik mali planlarınızı güçlendirmenize yardımcı olabilirler.

10- Kıdemli bakım sağlayıcıları

Yardımlı yaşam tesislerindeki işler ve evde bakım yardımcılarına olan talep, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte artışını sürdürüyor. Bu eğilim, ekonomik durgunluk dönemlerinde bile değişmiyor. Sertifikalı hemşire asistanlarından evde sağlık yardımcılarına kadar, ambulans ve diğer ulaşım hizmetlerinden talep artışı devam ediyor.