İhtiyaç Kredilerinde Faizler Yükseldi: 100 Bin TL Kredinin Maliyeti Ne Kadar Arttı?
Yeni yılın ilk çeyreğinde görülen belirgin düşüşün ardından, ihtiyaç kredisi faiz oranları Mart sonuna doğru yeniden yükselişe geçti. Bankalarda oranlar revize edilirken, kredi kullanmak isteyen vatandaşların maliyetleri arttı. İşte faiz oranlarındaki güncel durum
Mart ayının son haftalarında %2.99 ile %3.17 seviyelerine kadar
gerileyen ihtiyaç kredisi faizleri, Merkez Bankası'nın aldığı faiz
artışı kararlarının da etkisiyle piyasada genel bir yükseliş
trendine girdi. Özellikle kısa ve orta vadeli kredilerde faiz
oranları yukarı çekildi. Peki 100 bin TL’lik kredinin geri ödemesi
ne kadar? Faizler yükselmeye devam edecek mi? Şu an kredi çekmek
mantıklı mı?
Faiz Oranlarındaki Güncel Durum ve Maliyet Artışı
25 Mart tarihinde 36 ay vadeli 100 bin TL ihtiyaç kredisinde
faiz oranı %2.99 seviyesindeyken, 18 ve 24 ay vadelerde bu oranlar
%3.17 civarındaydı. Ancak gelinen noktada, 24 ay vadeli 100 bin TL
ihtiyaç kredisinde faiz oranları %3.39'a kadar yükseldi. 36 ay
vadede %2.99 oranı hala bulunabilse de, 12-18 ay gibi daha kısa
vadelerde oranlar yine %3.39 seviyelerine çıktı.
Bu artış, kredi maliyetlerine de doğrudan yansıdı. Örneğin, %3.17 faiz oranıyla 18 ay vadeli 100 bin TL kredi çekildiğinde aylık taksit 7.977,22 TL iken, oranın %3.39'a çıkmasıyla taksit tutarı 8.162,86 TL'ye yükseldi. Bu, aylık taksitte yaklaşık 185,64 TL'lik bir artış anlamına geliyor. 24 ay vadeli kredi için ise %3.17 faizle aylık ödeme 6.640,19 TL iken, %3.39 faizle 6.834,82 TL'ye çıkarak aylık taksitte yaklaşık 194,63 TL artış yaşandı.
Faizler Yükselmeye Devam Edecek mi?
Kredi faizlerindeki yükselişin devam edip etmeyeceği ve faizlerde bir düşüşün ne zaman görülebileceği, kredi kullanmayı düşünenlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Milliyet.com’da yer alan habere göre: Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, faizlerin seyrini öngörmek için henüz erken olduğunu belirtti. Kurtuluş'a göre bu hususu belirleyecek en önemli veri, Nisan ayı enflasyon rakamı olacak.
Kurtuluş, "Eğer Nisan ayı enflasyonu beklentilerin üzerine çıkarsa yeni bir faiz artışı kararıyla karşı karşıya kalmamız çok olası gözüküyor. Bu açıdan nisan ve hatta mayıs ayı enflasyon rakamları büyük önem arz ediyor. Beklentilere uygun gerçekleşirse yine bir faiz indiriminden söz ediyor olacağız. Ancak bu iki ayın enflasyon oranı beklentilerin üzerinde seyrederse yine bir faiz artışından söz ediyor olacağız." ifadelerini kullandı.
Mevduatta olduğu gibi kredi faizlerinin de genel piyasa koşullarıyla uyumlu hareket edeceğini belirten Kurtuluş, faiz düşüşü için Nisan ve Mayıs ayı enflasyon verilerinin kritik önem taşıdığını yineledi.
Şu An Kredi Çekmek Mantıklı mı?
Ahmet Kurtuluş, bankaların şu dönemde kredi verme konusunda daha az istekli olduğunu ve vadeleri kısalttığını gözlemlediklerini aktardı. Acil ihtiyaçları olan ve kredi notu yüksek kullanıcıların kredi ihtiyaçlarını karşılamasında bir sakınca görmediğini belirten Kurtuluş, "Önümüzdeki dönemde gelişmeler olumlu olur da faizler geri çekilirse yapılandırma imkanı mevcut olacaktır. Ekonomik gelişmeler olumsuz olur da faizler yükselirse düşük faizli kredi çekmiş olacaklardır. Bu açıdan krediye ulaşabilenlerin kredi çekmesinde bir sakınca görmüyoruz." dedi.
Uzun vadeli kredilerde faizlerin neden daha düşük olabildiği sorusuna ise Kurtuluş, bunun ilerleyen dönemlerde beklenen faiz indirimlerinden kaynaklandığını, piyasalarda bir belirsizlik olmakla birlikte uzun vadede faizlerin düşeceği öngörüsünün bu durumu etkilediğini ifade etti.