Finans

Hayalleri Hedefe Dönüştürmenin Formülü

Hepimizin finansal hayalleri var. Ev almak, araba almak, iş kurmak, yurtdışında dil eğitimine gitmek, rahat bir emeklilik geçirmek. Peki hayalleri hedefe nasıl dönüştüreceğiz? Hedefi nasıl tutturacağız?

Kimi zaman sadece ayın sonunu getirebilmek bile hayal olabiliyor.  Ama öyle ya da böyle hayalsiz de yaşanmıyor. Peki bunlar iyi de, bunları kim gerçekleştirecek? Tıkıtık, tıkıtık diye atıyla gelen 'Beyaz Atlı Prens' mi?

Beyaz Atlı Prens

Onlar masal kahramanı. Şimdi olabilecek prensleri gelin bir listeleyelim;

* 'Zengin koca bulacağım, o bana bakar'; emin olun zengin kocalar akıllandı, bu planlardan onlar da haberdar, o yüzden pek oralı olmuyorlar. Hem başkasının parasını hayal ederek yaşamak size yakışıyor mu?

* 'Babamın o kadar parası var, bana da bir iş kurar'; ya kurmazsa? Ya o senin ayakların üzerinde, kendi kendine hayatı tanımanı isterse? Bu dönem girişimcilik, kendi işini, paranı kendin yaratma dönemi. Anneler, babalar bunu görmüyor emin olun.

* 'Dedem illa ki beni mirasına dahil edecektir, o kadar tarlaları evleri var'; eder belki, ama ömür uzadı. Son 50 yılda insan ömrü 21 yıl uzamış, dolayısı ile ne güzel 'Allah büyüklerimize uzun ömür verecek'. Hem insan miras hayaliyle yaşar mı? Ayıp ettiniz.

Evet görüyorsunuz, ortamda ne prens ne de sihirli değnek var. Dolayısı ile kendi ayaklarımızın üzerinde durma zamanı gelmiştir. Peki nasıl? Hayalleri hedefe dönüştürerek. Hayal ile hedef arasındaki ince çizgi… Bir şeyi hayal etmek, onu dilek ağacına yazmak güzel temennilerdir, ama bunu başarmak için kararlılık ve bir plan gerekir.

Hedefim Var Ama Ulaşamıyorum

Eğer siz 'Hedefim var ama seneler geçiyor onlara bir türlü ulaşamıyorum." diyenlerdenseniz, üzülmeyin bunun da çözümü var, kendinize bu dört soruyu sorun, hedefe ulaşabilecek misiniz bulun.

1- Kararlı mısınız?: Bu hedefe ulaşmayı gerçekten istiyor muyum, yoksa sadece bir 'dilek' mi? Kararlı olan o uğurda bir şeyler yapar. Örnek: Ben ev almayı gerçekten çok istiyorum, bunun için kıyafet harcamalarımı kesebilirim, hafta sonu da ekstra çalışabilirim.

2- Hedef net mi?: Hedefimin bir para miktarı, bir adı, bir şekli var mı? Yazılı mı? Net ve yazılı olmayan hedef uçar gider, anlaşılmaz ve ulaşılmaz. Örneğin: 50, 000 TL'lik ev peşinatı net bir hedeftir.

3- Plan (hedef reçetesi) var mı?: Bu hedefe ulaşmak için neler yapmalıyım? Bunları oturup sıra sıra yazdım mı? Ulaşma planı yapılmayan hedefler hedef değildir.

4- Uygulama takip süreci var mı?: Uygulamada en önemli şey, süreçtir. Bu hedefe ulaşmaktaki sürecimi nasıl takip edeceğim? Örnek: Her hafta 300 TL biriktirmem lazım, bunu haftalık ölçeceğim. İnanç: Hedefe sıkıca sarılıp, inanın ki hedefte size inansın. O yüzden küçük alt hedefler koyun ve kendinizi ödüllendirin. Örnek: Ailenizle konuşun, 5 bin TL biriktiğiniz zaman, onlarda bir 500 TL koysunlar. Siz hayatınızda hiçbir şey değiştirmeden hayatınızın değişmesini nasıl beklersiniz?