Finans

Harcama alışkanlıklarını nasıl kontrol edebilirsiniz?

Borcunuz mu var? İstediğiniz şeyleri satın alabilmek için para biriktirerek mücadele mi ediyorsunuz?

Borcunuz mu var? İstediğiniz şeyleri satın alabilmek için para biriktirerek mücadele mi ediyorsunuz? O zaman yalnız değilsiniz, dünyanın her yerinden birçok insan şu anda aynı sorunlarla karşı karşıya. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, asla yeterli olmuyor.

SORUN HARCAMA ALIŞKANLIKLARI

Merak edilen şey şu ki, terfi aldığınızda veya büyük miktarda para kazandığınızda bile aynı duruma geri mi dönüyorsunuz? Peki neden? Çünkü sorun ne kadar paranız olduğu değil, harcama alışkanlıklarınız. Sorunlarınızı daha fazla para kazanarak çözeceğinizi düşünmek kolay, ancak işin temeli, parayı akıllıca harcamaktan geçiyor.

ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL

Söylemesi yapmaktan daha kolay, biliyorum, ama bu yazıyı okuyorsanız, değişmeye hazırsınız ve ilk adımı atmaya başladınız. Keşke size hızlı, basit ve kolay bir çözüm verebilseydim, ama böyle bir şey yok. Zor iş ama imkansız değil.

1. NEDENİNİ KENDİNİZE SORUN
Her zaman iyi bir finansal plan yapmalısınız. Bunu da satın alımlarınızdan önce yapın ki neye ne kadar harcadığınızı net bir şekilde görün. Dürtü, pişman olacağımız şeyleri yapmamıza neden olabilir çünkü sadece sonradan sonuçları düşünürüz.

"Neden yeni bir şey satın alıyorum?" diye düşündüğünüzde, çoğu zaman makul bir neden bulamazsınız.

Mesela; neden yeni bir telefon alıyorsunuz? Şu an sahip olduğunuz telefonda bir sorun mu var? Neden yeni bir kot pantolon alıyorsunuz? Eskilere ne oldu? Yoksa bir kıyafeti tekrar giyersen başkalarının ne düşüneceği konusunda endişeli misin? Nedenleri bulamıyorsunuz değil mi?

Mesele şu: Harcama alışkanlıklarınızın altında yatan nedeni anladığınızda, bir şey satın alarak hiçbir şeyin değişmeyeceğini göreceksiniz. Cebinizi boşaltmadan sorunlarınızı "çözmenin" başka yolları da var.

2. İYİ BİR BÜTÇEYE SAHİP OLUN
Günlük veya haftalık bütçeniz olmalı. Ve asla bütçenizi aşmamalısınız. Çünkü ilk etapta bir bütçe yapmanın nedeni bu değildir. Bir bütçeniz olduğunda, yaptığınız her satın alma işlemini düşünmek zorunda kalırsınız. Bu bütçeyi sizin için anlamlı olan bir şeye bağlamak daha da iyidir. Örneğin; Size iyi gelecek bir yere uzun bir yolculuk, arızalı arabanın değiştirilmesi veya giderek artan borcunuzu azaltmak olabilir. Geniş resme bakmaya başladığınızda, bütçenizi aşmamak ve hedefiniz ne olursa olsun elde etmek için anlamsız alışverişlerinizi durduracaksınız.

3. SİZİN OLMAYAN PARAYI HARCAMAYIN

Yüksek meblağlarda  kredi kartı borçları olan kaç kişi tanıyorsunuz? Ya da aldığı son krediyi ödemeyi bitirir bitirmez banka kredisi isteyen insanları? Evet hazır olan paraya "hayır" demek zordur, ancak paranın sizin olduğuna inanmak bir hatadır.

Kredi, bir amaç ve iyi tanımlanmış bir planla kullanılırsa harikadır. Bir iş kurmak ya da acil durumda kullanmak için... Bununla birlikte, ciddi bir ihtiyacınız yoksa, kredi kartlarını ve kredili mevduatları asla anlamsız bir şekilde kullanmamalısınız, yoksa ağır sonuçlarını ödersiniz.

Öyleyse, haftanın veya ayın sonuna geliyorsanız ve kira için yeterli paranız olmadığını düşünüyorsanız, kredi kartınızdan yeni bir üst / tişört satın almak akıllıca olur mu? Ödeyecek paranız olana kadar beklemeniz gerekmez mi? Konsept basit: Paran yoksa harcama. Kendinizi ne kadar borca ​​batırırsanız, çıkmak o kadar zor olur.

4. DEĞİŞMEYE İSTEKLİ OLUN
İnsanların finansal sorunlarını sürdürmelerinin ana nedenlerinden biri de yaşam tarzlarını değiştirmek istememeleridir. Biliyorsunuz ki deliliğin tanımlarından biri: aynı şeyi defalarca yapıp, farklı sonuçlar beklemektir.

Evde yemek pişirerek ne kadar tasarruf edebileceğinizi biliyor musunuz? Ve yemek yapamayacağınızı söylemeden önce, pratik yaparak (neredeyse) her şeyi başarabileceğinizi unutmayın. İşe arabayla mı gidiyorsunuz? İhtiyacınız var mı? Arabanızı satmayı ve işe gitmek için bisiklete binmeyi düşündünüz mü? 

İnsanlar her zaman yaşam tarzlarının değişmesinden korkarlar; bu sadece bir rahatlık meselesi gibi görünmüyor, aynı zamanda itibarla da bağlantılı. Bir kişi parası yokmuş gibi görünmemek için evde egzersiz yapmak yerine borca ​​girip arkadaşlarıyla spor salonuna gitmeyi seçebilir.

Günün sonunda, sadece sahip olduğunuz sorunları bilirsiniz. Harcama alışkanlıklarınızın hayatınızı gerçekten etkilemediğini düşünüyorsanız, endişelenecek pek bir şey olmadığını düşünüyorum. Fakat durumlar işin içinde çıkılmaz hale geldiğinde o zaman işi ciddiye almanız gerekir. Bu yüzden iyi bir finansal planla paranızı akıllıca harcayın, risk almayın. 

Duyguların sesini dinlemek her zaman doğru mudur?Kontrol edilmeyen duygular kişide yıpratıcı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Peki ne yapmalıyız?