Finansal Sağlık Nedir? Nasıl İyileştirilir?
Finansal sağlığı; bir bireyin finansal olarak güvenli hissetmesi ve ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sahip olma hissi yaşaması olarak özetleyebiliriz.
Finansal sağlığı; bir bireyin finansal olarak güvenli hissetmesi
ve ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sahip olma hissi yaşaması
olarak özetleyebiliriz.
Finansal endişelerinizi
geçmişte bırakıp, iyileşmenize yardımcı olacak birkaç
öneri:
Kontrolü Ele Alın
Finansal durumunuzu iyileştirmek için mantıklı bir plan yapmak çok önemli. İşe gelecekte sahip olmak istediğiniz finansal hedeflerinizi listeleyerek başlayabilirsiniz. Tüm hedef belirlemede kullanıldığı gibi sizinkinin de SMART hedefler (Spesific: Spesifik, Measurable: Ölçülebilir, Achievable: Ulaşılabilir, Relevant: İlgili, Time-Bound: Zaman Sınırlı) olduğundan emin olun.
Bütçe Oluşturun
Kişisel bütçe oluşturmak ilk başta zor gelebilir. Ancak bu önemli bir disiplindir. Özellikle de kendi belirlediğiniz hedefleri gerçekleştirecekseniz. Etkili, iyi bir bütçe oluşturan kişilerin borca girme ve beklenmedik harcamalara kapılma oranı daha düşüktür.
İlk aşamada tüm gelirinizin listesini yapın. Buna her şey dahil. İkinci olarak temel harcamalarınızı listeleyin. Üçüncüsü gerekli olmayan harcamaların listesini yapın. Ardından neyi azaltabileceğinizi veya ortadan kaldırabileceğinizi düşünün. Son olarak da temel ihtiyaçlarınıza bakın.
Borçlarınızı Yönetin
Tüm borçlar kötü değildir. İyi borç geleceğiniz için olumlu bir yatırımdır. Kötü borcun uzun vadeli getirisi yoktur ve paranızın boşa gitmesine neden olur.
Acil Durum Fonunuz Olsun
Finansal güvenliğiniz için acil durum fonu oluşturun. İdeal olarak üç ya da altı aylık temel ihtiyaçlarınızı ve masraflarınızı karşılayacak kadar olmalıdır.
Bu fonu harcamalara karşı ayrı bir hesapta tutun. Acil bir durumda paraya hızlı ve kolay şekilde erişebildiğinizden emin olun.
Finansal Sağlığın Anahtarları:
- Kontrolü ele alın. Finansal geleceğiniz için hedefler belirleyin.
- Harcamalarınızı takip edebilmek için Moneye uygulamasını kullanın.
- Bütçe oluşturun. Harcamalarınızı en aza indirin.
- Borçlarınızı sorun haline gelmeden önce yönetin ve önceliklendirin.
- Birikim yapıp, yatırıma dönüştürün.
İşinizde Nasıl Daha Fazla Verimli Olabilirsiniz?İşinizde daha fazla verimli olabilmek çok önemlidir. Ve verimliliği sağlayabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.