Finansal hedefinizi nasıl belirleyebilirsiniz?
Hedef belirleme ve bütçeleme, finansal bağımsızlığınızın ve geleceğinizin kontrolünü elinize almanıza yardımcı olan iki temel faktördür. Ancak konu hedef belirlemeye geldiğinde farkında olunması gereken birtakım kurallar da vardır.
1. Hedeflerinizi
genişletin
Hedef belirlemek zamanınızı ve kaynaklarınızı belirli bir şeye
odaklamanızı sağlar ve akıllıca bir harekettir. Ancak çok dar
bir hedef belirlerseniz, hedefinizin amacını kaçırabilirsiniz. Ne
yazık ki, bu boşa çaba ve hayal kırıklığına yol açabilir. Bu
nedenle, bir adım geri atıp nihai hedefin ne olduğunu yeniden
değerlendirmek faydalı olabilir. İster tatil için para biriktirmek
ister haneye katkıda bulunmak olsun, nihai hedefinizi kendinize
hatırlatmak, neye ulaşmaya çalıştığınız konusunda netlik
kazanmanıza ve oraya ulaşmanıza yardımcı olur.
2. Hedeflerinizi en aza indirin
Bolca hedeflere sahip olmak bunaltıcı olabilir ve sizi gerçekten istediğiniz şeyin peşinden gitmekten alıkoyabilir. Küçük bir hedef listesi belirlemek, enerjinizi, dikkatinizi ve iradenizi daha iyi odaklamanıza yardımcı olabilir.
Örneğin, Mike Flint'in milyarder yatırımcı Warren Buffett'tan istediği hedef belirleme tavsiyesini alın. Flint, Buffet'tan hayallerinin peşinden koşarken yardım istedi. Buffett, Flint'e 25 tane hedefini yazmasını ve ardından en çok istediği ilk beşi daire içine almasını istedi. Flint, öncelikli olarak ilk beşine odaklanacağını, ancak kalan 20 hedefi için de biraz çaba sarf edeceğini söyledi. Buffet ise ona ilk beş hedefinde olmayan her şeyi çıkartmasını söyledi. Buffet, "Çembere almadığınız her bir hedef ne pahasına olursa olsun kaçınmanız gereken bir liste haline gelir. Ne olursa olsun, ilk beşte başarılı olana kadar bu şeyler sizin ilginizi çekmez” dedi.
3. Gerçekçi hedefler belirleyin
Yüksek, aşırı külfetli ve gerçekçi olmayan hedefler belirlemek, potansiyel olarak finansal güveninize zarar verebilir. Hedefleriniz imkânsız olmamalıdır.
4. Hedefiniz için zaman belirleyin
Hedefin tamamlanma süresini doğru bir şekilde tahmin etmezseniz, işlerin başarılması gerektiğini düşündüğünüzden daha uzun sürmesi cesaret kırıcı olabilir.
5. Başkalarının hedeflerini kendiniz için benimsemeyin
Hayatınızdaki insanların yolculuklarını sizinle paylaşması ve finansal yolunuza nasıl yaklaştığınızı etkilemesi yaygındır. Ne istediğinizi ve hak ettiğinizi yalnızca siz bilirsiniz, bu nedenle hedeflerinizin her zaman kararlı bir şekilde kendinize ait olması önemlidir.
6. Hedefleriniz için harekete geçin
Finansal güveninizi artırmak ve finansal geleceğinizi oluşturmak söz konusu olduğunda planlamanın anahtar olduğuna şüphe yoktur. Planlarınız sadece bir kâğıdın üzerinde kalıyorsa, hayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olmaz. Hedeflerinize ulaşmanın tek yolu onları sadece planlamak değil, peşinden gitmektir.
7. Deneyimlerinizden dersler çıkarın
Herkes bir şeyler kovalarken başarısızlıklar da olabilir. Ve başarısızlık durumunda, aynı yanlış adımlardan kaçınmaya ve finansal güvenimizi ve geleceğimizi güçlendirmeye yardımcı olacak değerli dersler alabiliriz. Sadece bu yolculuktan alabildiğinizi alın ve bir dahaki sefere bu dersleri uygulayın.
Özetle, finansal hedeflerinizin parmaklarınızın arasından kayıp gitmesine izin vermeyin.
Hedef belirlerken bu maddeleri göz önünde bulundurursanız, finansal özgürlüğe giden yolda olabilirsiniz.
Scarlett Johansson Disney’e Neden Dava Açtı? Scarlett Johansson’ın Disney’e açtığı dava herkesin dilinde. Peki ama Karadul (Black Widow), onu global bir yıldız yapan şirkete neden dava açmış olabilir?