Finansal hayatınızı nasıl planlarsınız?
İyi bir kişisel finansal planlama yapmak finansal hedeflerinize ulaşmanın ilk adımıdır. Gelin finansal planlama yapmak için hangi adımları takip etmek gerektiğine bakalım.
Kendi stratejik finansal planlama sürecinizi oluşturmayı
tartışmadan önce, finansal planın ne olduğunu ve önemini bilmeniz
gerekir.
FİNANSAL PLAN NEDİR?
Finansal plan, gelecekteki finansal hedeflerinize ulaşmak için bir stratejiyi hazırlamaktır. Bu planda mevcut mali durumunuzu değerlendirmek için varlıklarınız, borcunuz ve diğer ilgili veriler bulunur.
NEDEN ÖNEMLİDİR?
Finansal plan, gelecekteki finansal ve yaşamsal hedeflerinize ulaşmak için izlemeniz için size net bir yol sunar. Yalnızca bir plan ortaya koymakla kalmaz, ilerlemenizi izlemek ve yapılması gerekenleri belirlemek için de kullanabilirsiniz.
Araştırmalara göre, yazılı bir plana sahip olmak hedeflere ulaşma olasılığınızı artırır ve güvenli bir geleceğe hazırlanmanıza yardımcı olur.
FİNANSAL PLANLAMADAKİ ADIMLAR
İşte finansal planınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz adımlar.
FİNANSAL DURUMUNUZU ANLAYIN
Geleceğiniz için bir plan oluşturmadan önce, bugün nerede olduğunuzu bilmeniz gerekir. Bunu yapmak için mevcut finansal bilgileri toplayarak başlayın.
İşte mali durumunuzun etkili bir analizini yapmak için bilmeniz gerekenler:
- Gelir ve vergi bilgileri
- Finansal varlıkların listesi ve değerleri (Ör. birikim hesapları, acil durum fonu, emeklilik ve diğer yatırım hesapları, eğitim fonu, gayrimenkuller vb.)
- Borç listesi ve tutarları (Ör. ipotek, taşıt kredisi, öğrenci kredileri, kredi kartı borcu vb.)
- Sigorta ödemeleri
- Kredi raporu ve notu
HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN
Kişisel finansal planlama sürecinde bir sonraki adım, finansal hedeflerinizi belirlemektir. Gelecekte finansal koşullarınızın nasıl olmasını istiyorsunuz?
Hedefleriniz kısa, orta ve uzun vadeli hedefler olarak ayırın. Bunlar sırasıyla 12 ay, 1-3 yıl ve 3 yıldan fazla bir sürede başarmak istediğiniz şeylerdir.
Hedeflerinizi hayatınızın nasıl görünmesini istediğinizle uyumlu hale getirmeniz gerekir. Çünkü gerçekten ne istediğinize bilmeden, gerçekçi hedefler oluşturamazsınız.
Ne istediğinizi netleştirmenize yardımcı olmak için kendinize şu soruları sorun:
- Kaç yaşında emekli olmak istiyorum?
- Ne sıklıkla seyahat etmek isterim?
- Evlenmek istiyor muyum?
- (Daha fazla) çocuk istiyor muyum?
- İleri yaşta olan ebeveynlerimle ilgilenmem gerekecek mi?
- İş kurmak istiyor muyum?
- Risk konusunda ne kadar rahatım?
Bu sorular hayatta gerçekten neyi başarmak istediğinizi anlamak için bir başlangıç noktası olacak.
Hedeflerinizi geliştirirken risk toleransınız gibi kişisel tercihlerinizi de göz önünde bulundurmanız çok önemli. Çünkü bu geliştireceğiniz planda rol oynayacak.
Bu soruları yanıtladıktan sonra, arzu ettiğiniz yaşam tarzına ulaşmanıza yardımcı olacak hedefleri yazmaya başlayabilirsiniz.
Finansal planlama süreciniz için koyabileceğiniz bazı hedef örnekleri:
- Borçları ödemek
- Acil durum fonu oluşturma
- Emeklilik için birikim
- Hayat sigortası yaptırmak
- Ev almak
- Çocukların eğitimi
BİLGİLERİNİZİ VE VERİLERİNİZİ ANALİZ EDİN
Finansal bilgileriniz elinizdeyken bir sonraki adımınız verilerinizi analiz etmektir. Bilgilerinizi gözden geçirirken aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışmalısınız:
- Net varlığım ne kadar?
- Paramı yönetme konusunda ne durumdayım?
- Nakit, birikim, finansal kaynaklar ve yatırımlarda neler var?
- Hayat sigortam var mı?
Bu soruları yanıtlamak, mali durumunuz ve hedeflerinize ulaşmak için şu anda ne yaptığınız konusunda size ışık tutacak. Ayrıca, planınızı oluştururken ele almanız gereken boşlukları da ortaya çıkaracak.
PLAN YAPIN
Kişisel finansal planlama sürecinizi oluşturmak için birkaç varsayım gereklidir. Örneğin, yatırım hedefleriniz için bir getiri oranı varsaymanız ve gelecekteki geliriniz hakkında varsayımlarda bulunmanız gerekir. Zaman ilerledikçe ve daha fazla bilgi topladıkça düzenlemeler yapacaksınız.
Hedeflerinize ulaşmak için haftalık, aylık ve yıllık olarak yapmanız gerekenleri yazın.
FİNANSAL PLANINIZI KULLANMAYA BAŞLAYIN
Hedeflerinize ulaşmak için mevcut tarzınızı değiştirmeli ve planınız üzerinde çalışmalısınız.
Bu sürecin en önemli kısmı olmasına rağmen, aynı zamanda en zoru da olabilir. Bunun nedeni, uygulamanın disiplin ve tutarlılık gerektirmesi.
PLANINIZI GÖZDEN GEÇİRİN VE GÜNCELLEYİN
Finansal plan dinamiktir. Böylece ilerlemenizi sürekli olarak değerlendirecek ve yaşam koşullarına ve önceliklerinize göre değişiklikler yapacaksınız.
Yaşam değişiklikleri, evlenme veya boşanma, çocuk sahibi olma, kariyer değişikliği veya belki de ailede bir kayıp olabilir. Bunların her biri, finansal hedeflerinizi yeniden değerlendirmek ve stratejinizi yeniden düzenlemek için bir nedendir.
6 adımda hedeflerinize ulaşın!Zaman yönetimi sanatında nasıl ustalaşacağınızı öğrenirseniz, hayatınızda olumlu değişimler yaşayabilirsiniz. İşte etkili bir zaman yönetimiyle 6 adımda hedeflerinize nasıl ulaşacağınız: