Euro Nasıl Ortaya Çıktı?
Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin kullandığı para birimi olan Euro, ekonomide büyük bir pay sahibi. Peki, Euro nasıl ortaya çıktı? Euro'nun yakın tarihine gelin yakından bakalım.
Amerikan dolarının ardından dünyada en çok rezerve sahip ikinci
para olan Euro, 1999 yılında imzalanan bir anlaşmayla Avrupa
Birliği'nin yeni para birimi oldu. 2002'de kullanılmaya başlayan
Euro, hala büyük bir rezerv alanına sahip.
Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeler geleceklerini temin edebilmek
adına ortak para birimi kullanmak istediler. Euro'nun tek para
birimi olarak kullanılması Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticari
ilişkilerin daha kolay yürütülmesini sağladı.
2002 yılında dünya tarafından kullanılmaya başlansa da Euro'nun temeli aslında 1995 yılında gerçekleşen Avrupa Konseyi toplantısında atıldı. Yeni bir Avrupa Para Sistemi'nin kurulmasına imkan tanıyan bu para biriminde, dünyanın en güçlü ülkeleri arasında olan İngiltere yer almıyor. İngiltere'nin Euro kullanmamasının nedeni olarak birçok sebep sıralansa da işin özü Sterlin'in hala güçlü olması.
1997 yılında Amsterdam Zirvesi’nde Avrupa Birliği'ne üye devletlerin bütçe alanındaki disiplin kurallarına kalıcı olarak uyum sağlamalarını hedefleyen İstikrar ve Büyüme Paktı'nın oluşturulması teyit edildi.
17 Kasım 1997 tarihli ECOFIN (üye devletlerin ekonomi ve maliye bakanlarının katılımı ile oluşan konsey) toplantısında Euro banknotlarının ve madeni paralarının 01 Ocak 2002 yılında fiilen tedavüle sokulması kararlaştırıldı. Euro konseyinin kurulmasıyla birlikte Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeler artık tek bir para birimi etrafında toplandı.
1998 Yılında Karar Veriliyor...
1998 yılında Brüksel'de bir araya gelen AB üyeleri hangi üyelerin Euro para birimine geçeceğine karar verdi. Bu ülkelerin kullandıkları para birimleri karşılıklı sabit kur oranları kararlaştırıldı. Yapılan Maastricht anlaşmasıyla birlikte kriterlere uyum sağlayan ülkeler Euro'ya geçmeye hak kazandı. Bu ülkeler, Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Lüksemburg ve Portekiz oldu. Bu tarihten itibaren Euro artık Avrupa Birliği'nin resmi para birimi oldu.
Maastricht anlaşmasıyla birlikte AB'ye üye ülkeler birbirlerine her yönden destek oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan zor bir süreçten geçmişti. Euro kullanan bu ülke adeta diğer ülkeleri de zor duruma sokmuştu. Sanayi bakımından güçlü olan Almanya'nın destek vermesiyle birlikte, Yunanistan'da Euro değerli olmaya başladı. O zamanlarda tartışılan bir konu ise Euro'nun bu kadar bağlayıcı olması. Aslında bu ülkeler her yönden birbirlerine bağlı olduğu için ufak bir aksilik farklı sonuçlar doğurabiliyor. O yüzden çoğu AB ülkelerinin gelir durumu eşit olmak durumunda.
AB'ye Üye Olmayan Ülkeler Euro Kullanıyor Mu?
Evet Avrupa Birliği'ne üye olmayan bazı ülkeler Euro kullanabiliyor. Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına karşın, yapılan antlaşmalar çerçevesinde Euro kullanıyor. Karadağ, Kosova ve Zimbabve ise AB ile herhangi bir antlaşma imzalamadan Euro kullanıyor.
Peki, Euro'nun fiyatı neye göre nasıl belirleniyor? Bu sorunun cevabını öğrenmek için tıklayın...