Finans

Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?

Yeni yılda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 10707 numaralı yeni kararı ile, 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla "Kademeli Elektrik Tarifesi" uygulamasına geçildi.

Yeni yılda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 10707 numaralı yeni kararı ile, 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla "Kademeli Elektrik Tarifesi" uygulamasına geçildi. Getirilen düzenlemenin ardından vatandaşlar değişen fiyatlandırma ile birlikte elektrik faturasının nasıl hesaplanacağına dair araştırmalarını yoğunlaştırdı. Yeni elektrik faturası hesaplama herkesin gündeminde ve elektrik saati, elektrik şebekesi yeni zamları 2022 Ocak ayında yürürlüğe girdi. Elektrik saati kilowatt hesabıyla 150 kWh üzeri tüketimlerde birim fiyatlandırma miktarı değişti.

2022 ELEKTRİK FATURASI TARİFESİ

En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıldı. 210 kWh'ye kadar olan tüketimler artık 1,37 ile çarpılarak hesaplanıyor. 210 kWh üzeri tüketimler ayrıca hesaplanarak 2,06 ile çarpılıyor ve 210 kWh tüketimin üzerine ekleniyor.  Yeni elektrik faturalarında artık aylık 210 kilovatsaatlik tüketim sınır olarak belirlendi. Eğer elektrik faturasına yüzde 50 zamlı olarak maruz kalmak için ayda 210 kilovatsaatten fazla tüketim yapmamak gerekiyor. 210 kWh elektrik tüketimi ve üzeri tüketimler artık farklı zam oranlarıyla çarpılıyor.

Yapılan resmi açıklamada elektrik faturası zamlı 2022 hesaplama konusunda değişiklikler meydana geldi. Elektrik santralinden çıkan elektrik faturası yeni yıldan itibaren zamlı olarak faturalara yansıyacak. Elektrik tüketim birim fiyatı ve yapılan düzenlemelerden sonra artışlar meydana geldi. Konutlarda ve işyerlerinde üretim tesislerinde elektrik faturaları artık zamlı olarak faturalara yansıyacak.

EPDK FATURA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

* EPDK fatura hesaplama işlemi gerçekleştirmek için EPDK sitesine giriş yapınız.

* Açılan sayfanın üst kısmında yer alan “FATURA HESAPLAMA” kısmına giriş yapınız.

* Gelen ekrana, faturanız üzerinde yazan “İlk Okuma Tarihi”ni yazınız.

* Daha sonra “Son Okuma Tarihi”ni yazınız.

* Tarife tanımı kısmına; Faturalardaki “Tüketici grubu” bölümünde yer alan tarifenizi giriniz.

* Son olarak ise aylık “Tüketim miktarı” giriniz ve hesaplayarak ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz.

EPDK'dan Elektrik Fiyatı AçıklamasıEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), belirlenen elektrik tarifelerinde, dağıtım şirketlerinin kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisi üzerine yöneltilen iddialara ilişkin bir açıklamada bulundu.