C-Level Pozisyonlar Nelerdir ve Yöneticiler Kimlerdir?
C-level pozisyonlar neler? C-level yöneticiler kimler? Ne iş yaparlar? gibi soruların cevabını merak ediyorsanız, aşağıda bulabilirsiniz!
C-level pozisyonlar neler? C-level yöneticiler kimler? Ne iş
yaparlar? gibi soruların cevabını merak ediyorsanız, aşağıda
bulabilirsiniz!
C düzeyinde başlıklar, şirket içinde yüksek dereceye sahip bir
kişinin rolünü tanımlamak için kullanılır. Şirket başlıkları bir
şirkette sorumluluğunu belirtmek için kullanılır.
İşte C-level yöneticiler ve görevleri:
CEO – Chief Executive Officer:
CEO (İcra Kurulu Başkanı), kâr amacı güden bir organizasyondaki en üst düzey yönetici pozisyonudur. Bir CEO, şirketin stratejik yönünü seçmek ve yürütmekten sorumludur. Çalışanlar, müşteriler ve hissedarlar ile iletişim söz konusu olduğunda ise kuruluşun halka açık yüzüdürler. CEO, yönetim kuruluna rapor verir (ve yönetim kurulu, başkan tarafından yönetilir).
Şirketi yöneten kişi. En yüksek rütbeli kurumsal çalışan. Organizasyonun yönetiminin başındadır. Şirket politika ve stratejileri hakkında üst düzey kararlar alırlar.Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yönetilen Yönetim kuruluna rapor verirler. Bazen YK Başkanı ve CEO aynı kişi de olabilir. Apple eski CEO’su Steve Jobs, en bilinen CEO’lardan.
Susan Wojcicki | YouTube’un CEO’su, Google'ı bugüne getiren kadın
COO – Chief Operating Officer:
Şirketin günlük operasyonlarından sorumludur. Genellikle, CEO’dan sonra, şirketteki ikinci en yüksek düzeydeki yöneticidir ve CEO'ya rapor verir. CEO ve YK Başkanı aynı kişi değilse şirketteki üçüncü en yüksek düzeydeki yöneticidir. CEO’nun şirket dışından sorumlu olduğu kadar, COO şirket içinde sorumludur.
Günlük operasyonlardan ve organizasyondan sorumludur. CEO ve YK Başkanı şirket dışı operasyonlarla ilgilenirken, COO zamanını genellikle şirket içi iş operasyonlarını yürütmekle geçirir. Her şirkette bulunmaz. 2006'da Fortune 500 şirketlerinin %60'ından fazlasının COO'su yoktu. Aynı zamanda şirketin Başkanı olarak da adlandırılabilir. Yönetim Kurulu Başkanı veya CEO'dan sonra gelen ikinci yetkili olarak da düşünülebilir. Mesela Tim Cook, Steve Jobs’un yerine CEO olmadan önce Apple’ın COO’suydu :)
CFO – Chief Financial Officer:
Finans ve mali işler müdürü olarak da bilinen CFO, şirketin defter ve kayıtlarının yanı sıra mali raporlama ve yasal uyumluluktan sorumludur. İş kararlarının ve organizasyon stratejisinin güvenilir finansal kriterlere dayanmasını sağlar.
Şirketin finansallarını, finansal riskini yönetir. Veri analizi, finansal planlama ve kayıt tutma ile ilgilenir. CEO'ya rapor verseler de, yönetim kurulunda da yer alabilirler. Apple’ın CFO'su için 👉🏻 Peter Oppenheimer
CMO – Chief Marketing Officer:
CMO olarak da bilinen bir pazarlama müdürü, bir organizasyonun pazarlama hedeflerini belirlemekten sorumludur. Birincil rolü markalaşma, reklamcılık ve halkla ilişkileri yönetmektir.
Satış, ürün geliştirme ve pazarlama ile ilgili her şeyi yönetir. CEO'ya veya COO'ya rapor verir. İşleri, satış ve pazarlama yoluyla büyüdüğünden son yıllarda daha yaygın olarak duyuyoruz.
CIO – Chief Information Officer:
CIO, bir kuruluşun amaç ve hedeflerini destekleyecek Bilgi Teknolojisi (IT) stratejisinden sorumlu kişidir. Genellikle günlük IT operasyonlarının sürdürülmesinden sorumlu uzman IT ekibini yönetir. Bu kişi bilgi teknolojisinin başıdır. CEO, CFO veya COO'ya rapor verir. Bilgi erişilebilirliğini artırmak ve entegre sistemleri yönetmek için stratejik hedefler oluşturmaları gerekir. CIO ve CTO (Chief Technology Officer) rolleri genellikle karıştırılır.
CTO – Chief Technology Officer:
CTO, bir şirketin teknoloji çözümlerini yönetir. Yeni teknoloji çözümlerini uygulamak ve bir kuruluş içindeki teknolojiyle ilgili sorunları çözmek için doğrudan diğer yöneticilerle birlikte çalışır. CTO, hedefleri belirleyen ve teknolojinin temel iş kararlarında nasıl rol oynadığına karar veren, ileriye dönük düşünen bir yöneticidir. CTO genellikle küçük şirketlerde CEO'ya veya daha büyük şirketlerde CIO veya COO'ya rapor verir.
CHRO – Chief Human Resources Officer:
CHRO, tüm insan kaynakları işlevlerini denetlemekten sorumludur. Yetenek kazanımı, işveren markası, yetenek yönetimi ve/veya çeşitlilik ve kültür girişimlerine liderlik eder.
CSO – Chief Strategy Officer:
CSO olarak da bilinen Baş Strateji Sorumlusu bir şirketin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini oluşturan, uygulayan ve değişim yönetimini yürüten kişidir.
Başlıca sorumluluk alanları:
- Stratejik girişimler için diğer yöneticilerle iş birliği yapmak
- Organizasyonel hedeflerin iletişimi
- İyileştirme veya büyüme alanlarının belirlenmesi
- Pazarlama araştırması girişimlerini ve ekiplerini yönetmek
- Rakipleri ve verileri analiz etmek
20 Yaşından Önce Milyoner Olan 10 GençDünyanın en ünlü girişimcilerinden bazılarının ne kadar erken işe başladıklarını düşünmek açıkçası baya hayranlık uyandırıyor. Birçoğunun sadece harika bir fikri vardı ve sonra bu fikri gerçeğe dönüştürmek için eyleme geçtiler…