Bu Yılı Borçsuz Geçirmek İçin Ne Yapmalı?
Hepimizin isteği, sağlıklı, mutlu ve finansal anlamda da huzurlu bir yıl geçirmek. Finansal huzurla ilgili kısımda ise ilk adım, borçsuz bir yaşam sürmek...
Borçlar, finansal anlamda düzlüğe çıkmamızı engelleyen bir yük.
Bu yükü sırtımızdan ne kadar hızlı bir şekilde atarsak, o kadar
rahatlayacağız. Bunu zaten hepimiz biliyoruz ama ‘uygulamaya
gelince öyle kolay olmuyor’ dediğinizi duyar gibiyim. Belki
kolay olmayabilir ama planlı ve kararlı adımlarla sonuca
ulaşılabilir.
Harcamalarımızı kontrol altına alıp yeni borçlar yaratmaktan
kaçınırken, bir yandan da mevcut borçlarımızı temizleyeceğiz. Kredi
kartına güvenip elimizde olmayan parayı harcamayı bırakıp kart
borcumuzun asgarisinden fazlasını ödemeye çalışacağız. Bunun içinse
ani dürtülere kapılmadan planlı harcamalar yapacağız.
Borçsuz Yaşam İçin Kontrollü Harcama Planı
Nereye, Ne Harcıyorum?
Önce bir tablo yapacağız. Gelirimizi, zorunlu ödemelerimizi ve tüm alışveriş harcamalarımızı yazacağız. Son üç aya ait faturaları ve kredi kartı ekstrelerimizi önümüze alırsak bu tabloyu daha kolay çıkarabiliriz. Şimdi, bunlardan ne kadarını azaltabiliriz?
Bu tablo göz önümüzde bir yerde olacak. Yeni bir şey almak istediğimizde borç yapmadan nerden neyi kesebileceğimize bakacağız.
Harcama Tuzaklarından Nasıl Kaçarım?
Ne kadar planlı gitmeye çalışsak da bazen aklımız çeliniyor, hesap şaşıyor. ‘Bu seferlik de böyle olsun’ dediklerimiz alışkanlığa dönüşebilir her an, dikkat! Üstelik küçük küçük yapılan gereksiz masraflar önemsiz gibi görünse de topladığımızda küçümsenemeyecek bir sayı ortaya koyuyor. Kredi kartım halleder dememeliyiz. Kredi kartı ile harcamak iyi de borç kapatmaya ve yeni borçlar oluşturmamaya çalışırken ne gerek var limitleri zorlamaya ve daha fazla dönem borcu yaratmaya?
Lüks tüketim cazip görünebilir. Hava atmaya bayılıyoruz değil mi? Ama 300 liralık çanta alıp içi boş gezmek mi mantıklı, 100 liralık alıp içine 200 lira koymak mı?
Alışveriş Dürtüsünü Nasıl Yenerim?
Çeşitli sebeplerden dolayı içten gel ‘al, al’ sesini bastırmayı bilmemiz lazım. Böyle durumlarda aldığımız kararı aklımıza getireceğiz. ‘Bunu almazsam bu yılı borçsuz geçirme ihtimalim artacak, belki de birikim bile yaparım’ diye hatırlamak lazım.
Bizi alışverişe iten şeyi saptamaya çalışalım. Mümkünse o mağazanın önünden geçmeyelim, belli bir şeyi almaya çıktıysak, yanımıza alacağımız parayı ona göre belirleyelim. Bizi alışverişten uzak tutacak aktiviteler edinelim.
Diyelim dayanamadık aldık; etiketini 24 saat çıkarmıyor, fişini atmıyoruz. Eve gidip aklımız başımıza gelirse, iade edebilme imkanımız olsun.
Tasarruf Yöntemlerini Nasıl Uygularım?
Gözden kaçan küçük hatalar, kabarık faturaların sebebi oluyor. Lafa gelince ışıkları açık, prizde elektronik eşya bırakmamak gerektiğini hepimiz biliyoruz ama uygulamakta pek iyi değiliz. Bunları aklımızdan çıkarmasak harika olur. Doğalgaz faturasını düşürmek için uygulayabileceğimiz yöntemler var. Oda sıcaklığını 1 derece düşürmek yakıt tüketiminde ciddi tasarruf sağlar. Kombiler sürekli açıp kapatılmamalı, bunun yerine düşük ayarda sürekli çalışır vaziyette bırakılmalı. Odalar arasında kapılar sürekli kapalı durmalı, radyatörlerin önü kapatılmamalı ki az faturayla daha çok ısınalım. Su faturası için de bir şeyler yapabiliriz. Dolu bir bulaşık makinesi bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Aynı bulaşığı elde yıkarsanız, ortalama 100 litre su harcarsınız. Bu da bir yılda ortalama 40 ton suyu kurtarmanız demektir.
En önemlisi aman faturaları geciktirip havaya faiz bedeli ödemeyelim.
Boğazdan kesmek olmaz ama market alışverişine akıllıca çıkarsak tasarruf ederiz. Hangi markette neyin indirimi var? Her şeyi aynı marketten almamıza gerek yok. Promosyonları takip edelim. Pişirdiğimiz yemekleri fazla fazla pişirip dökmeyelim ya da uzun süre dayanan yemeklere soframızda yer verelim. Mesela zeytinyağlılar bir hafta boyunca yenir.
Gelirimi Nasıl Artırırım?
Daha fazla kazanırsak, borçsuz yaşama daha çok yaklaşırız. Yeteneklerimizi değerlendirelim. Ders vermek, el işi yapmak, hobilerden gelir yaratmak internetin gücüyle artık çok daha kolay. Evde kullanılmayan eşyaları da gözden geçirmekte fayda var. Etrafımıza bir bakalım, alıp da kullanmadığımız neler neler bulacağız. Belki de başkalarının ihtiyacı vardır ve bize gelir sağlar…