Finans

Borcum Varken Birikim Yapmam Mümkün mü?

Kredi kartı borçlarımdan dolayı sürekli kredi çekmek zorunda kaldım… Ve en sonunda yüksek miktarda bir kredi çektim tüm borçlarımı kapattım. 48 ay boyunca ödeyeceğim. Para biriktirmek istiyorum. Ne yapmalıyım? Kredi kartını hayatımdan nasıl çıkartmalıyım?

Bireysel para yönetimi konusunda en zor adımı atmışsın. Harikasın. Gelelim 2. adıma:

-İlk önce kendi hedeflerini belirle, listele. Niçin biriktirmek istiyorsun? Para yönetiminin altın anahtarı BÜBOBİYA yapmak,

-Bütçe (gelen paraları ve giden paraları düzenli takip etmek ve gelecek aylar için planını yapmak) yap ki paranın nereden gelip nerelere gittiğini anla, bil.

-Bir şey almadan önce aklına HEDEF'ini getir. Hangisi daha önemli? Hedef için biriktirenler daha başarılı oluyorlarmış 6 aylık, 1 senelik, 2 senelik 5 senelik hedefler koyabilirsin kendine.

-Harcamalarını YAZ. Bilmediğin şeyleri kontrol edemezsin. Cebinde küçük bir kâğıtla dolaş ya da cep telefonunda bir yer aç devamlı not al. 1 lirayı bile yaz. Bir ayakkabı kutusuna fişlerini biriktir. Birkaç ay bunu yaparsan nereye ne harcadığını göreceksin.

Bunu bilince ileri aylar için kendine LİMİT koyabilirsin. Örneğin kıyafete bu ay 100 TL harcayacağım gibi. Limitlerine uyarsan, hedefine uyarsın demek.  Kredi kartını borcun bitene kadar kullanma. Acil durumlar için sakla. Borcun için kapatma planını devreye sokmuşsun, süper…

- Para biriktirmek için yüksek kazanca ihtiyaç yok. Günde 10 lira bir kenara koysan 1 senede 3650 TL olur. Ama bu koyduğun paraya dokunmaman gerekiyor. Aylık biriktirip, her ay başı bankaya gidebilirsin.

-Bankada otomatik birikim hesabı açtırabilirsin. Bu genelde düzenli geliri olanlar için tavsiye ettiğim bir şey (maaş gibi). Hesabından her ay belirli bir miktarın kesilip BİRİKİM hesabına gitmesini isteyebilirsin. Tavsiyem eline geçenin %5-10 arasını BİRİKTİR.