Borç para vermenin altın kuralları
Bu yazıda, ailenize ve arkadaşlarınıza borç para vermekle nasıl başa çıkacağınız konusunda size bazı ipuçları vereceğiz!
Aileye veya arkadaşlara borç para vermek, hemen hemen herkesin
bir noktada yaşadığı bir durum. Yardım etmek istediğiniz için
duygusal durumlar ve sorumluluklar devreye girer.
Fakat asıl sorun ailenize veya arkadaşlarınıza borç para
verdiğinizde, geri ödeme geciktiğinde veya paranızı asla geri
alamadığınızda başlar. Bu yazıda, ailenize ve arkadaşlarınıza borç
para vermekle nasıl başa çıkacağınız konusunda size bazı ipuçları
vereceğiz!
1. Önce kendi finansal yükümlülükleriniz
Ailenize ve arkadaşlarınıza borç para vermeniz gerektiğinde ve acil durum için paraya ihtiyaçları yoksa, kendi finansal hedefleriniz ve faturalarınız pahasına olmamalı.
Borcunuz veya ödemeniz gereken faturalarınız varsa ve birileri sizden acil olmayan durumlar için borç isterse, onlara parayı ödünç vermenizin bir anlamı olmaz.
Sizin önceliğiniz borcunuzu ödemek ve finansal hedeflerinize katkıda bulunmak olmalı. Ancak arkadaşınıza veya aile üyenize ödünç vermek için fazla paranız varsa, bunu tüm finansal yükümlülüklerinizi yerine getirdikten sonra düşünmelisiniz.
2. Geri ödeme koşulları konusunda net olun
Ailenize ve arkadaşlarınıza borç para verirken, geri ödeme planı "ellerine para geçtiğinde” veya "birkaç hafta içinde" olmamalı. Geri ödeme planı belirsizse, paranızı geri alma şansınız azalır.
Bir tarih belirlemeli ve takip etmelisiniz.
3. Kaybetmeyi göze alamıyorsanız ödünç vermeyin.
Ailesinden (hatta arkadaşlarından) borç para alan kişiler, geri ödeneyi her zaman gerektiği kadar ciddiye almazlar. Bunun nedeni, genellikle arada bir sözleşme olmamasıdır.
O halde borç para verirken bu kuralı aklınızda bulundurun; ‘’Kaybetmeyi göze alamıyorsanız ödünç vermeyin.’’ Bu stresten kaçınmanıza yardımcı olacak.
4. Hayır demeyi öğrenin
Eğer çok paranız yoksa, istedikleri miktarı karşılayamıyorsanız veya ödünç vermek size mantıklı gelmiyorsa hayır demekten korkmayın, çekinmeyin. Ne yazık ki para, ilişkilerin ve arkadaşlıkların bozulmasının en önemli nedenlerinden biri. Arkadaşınız veya aileniz yanıtınızı beğenmiyorsa veya onlara yardım etmek istemediğinizi hissediyorsa, bu bir sorun haline gelebilir.
İsterseniz açıklayabilirsiniz, yani, ödemeniz gereken faturalarınız var, vb. Nereden geldiğinizi anlayamazlarsa, o zaman belki bir adım geri atıp arkadaşlığınızı veya ilişkinizi değerlendirmeniz gerekebilir.
Aileye borç para vermenin karmaşık olabileceğini unutmayın, bu nedenle kararınızı verirken bunu aklınızda bulundurun.
5. Bütçenize göre oluşturun
Ailenize borç para vermek sık yaptığınız bir şeyse bunu bütçenize dahil edin.
Bu şekilde, diğer harcamalarınız ve para hedeflerinizle ilgili olarak vereceğiniz kararları planlarsınız. Kontrolü ele alarak finansal sağlığınızı tehlikeye atmazsınız.
Bu nedenle, ortaya çıkan bu tür harcamaları hesaba katmak için bütçenizi düzenli olarak gözden geçirin.
Aileye ve arkadaşlara borç para vermenin ve onlara yardım etmenin yanlış bir tarafı yok. Aslında, başkalarına yardım etmek ve cömert olmak hayatınızı yaşama şeklinizin bir parçası olmalı. Ama önceliğiniz kendi finansal sağlığınızı korumak olmalı!
İş mi Arıyorsunuz? Deneyiminizi Değil Yeteneğinizi Konuşturun! İş ararken deneyimleriniz mi yeteneğiniz mi ön planda olmalı? İşte bu sorunun cevabı: