Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin Mining hakkında bilmeniz gerekenler
Bitcoin Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır? ve benzeri tüm sorulara makalemiz içerisinde yanıt verdik. Blockchain teknolojisini ve kripto madenciliğini çok detaylı bir şekilde ele aldık. Tüm detaylar içeriğimizde...
Bitcoin madenciliği, yeni bitcoinlerin
yaratıldığı ve Bitcoin ağındaki işlemlerin onaylandığı bir
süreçtir. Madenciler, yeni basılan bitcoinler ve işlem ücretleri
şeklinde kazanmak için bu işi yaparlar.
Bitcoin madenciliği yapmak için madenciler, "çalışma kanıtı"
olarak bilinen matematiksel bir soruna çözüm bulmak için bir
hesaplama işlemi gerçekleştirmelidir. Bir madenci, iş ispatına bir
çözüm bulduğunda, Bitcoin blok zincirinde son işlemlerin kaydını
içeren yeni bir blok oluşturabilir. Her blok ayrıca bir önceki
bloğa bir referans içerir ve bir blok zinciri oluşturur (buna
bilinen ismiyle "blockchain" adı verilir).
Madencilik için gereken hesaplama süreci, blok zincirine sabit ve öngörülebilir bir oranda yeni blokların eklenmesini sağlamak için kasıtlı olarak kaynak, yoğun olacak şekilde tasarlanmıştır. Ağa daha fazla madenci katıldıkça ve ağın genel hesaplama gücü arttıkça, iş ispatının zorluğu da artar.
Madenciliğe başlamak için, Bitcoin madenciliği için özel olarak tasarlanmış Uygulamaya Özel Entegre Devre (ASIC) adı verilen özel bir donanıma, soğutma sistemine, güç kaynağına, internet bağlantısına ve madenciliğinizi kontrol etmek ve izlemek için bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır.
Ek olarak bir madencilik havuzuna katılmak, hesaplama gücünüzü diğer madencilerinkiyle birleştirmenize izin verdiği için kazanma şansınızı artırabilir ve işin ispatına bir çözüm bulma şansınız da aynı derecede artar. Bununla birlikte bir havuza katılmak aynı zamanda havuz operatörüne küçük bir ücret ödemeniz gerektiği anlamına gelir ve çıkarılan her blok için kazandığınız parayı azaltır.
Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?
Bitcoin madenciliği, Bitcoin üretme sürecidir ve blockchain teknolojisi ile gerçekleştirilir. Tam düğümler, Genesis Bitcoin'den bu yana gerçekleşen tüm işlemleri kaydeder ve madenci düğümlerinin çözmeye çalıştığı sorunlar aracılığıyla Bitcoin üretme süreci gerçekleştirilir. Madencilik işini yürüten kişilere madenci denir. Madenciliği gerçekleştirmek için, madencilerin işlemleri onaylamak ve blok zincirini güncellemek için güçlü bir bilgisayara veya madencilik cihazına ihtiyacı vardır. Mining işlemini gerçekleştirirken, madencilerin blok zincirini doğrulamak için matematiksel problemler çözmeleri gerekir ve karşılığında yeni Bitcoin üretebilir ve ücret olarak belirli bir miktar alabilirler.
Bitcoin madenciliği, Bitcoin blok zincirine yeni işlem kayıtları ekleme olarak özetlendirebiliriz. "Karma" olarak da bilinen karmaşık matematik problemlerini çözmek için bilgisayar gücünün kullanılmasını içerir. Yani karma işlemi manuel değil otomotik olarak bilgisayarlar tarafından yapılır. Bir problem çözüldüğünde, blok zincirine yeni bir blok eklenir ve madenci belirli sayıda Bitcoin kazanmış olur. Bu kazanılan parayı "blok ödülü" denir ve şu anda 6,25 Bitcoin olarak ayarlanmıştır. Blok ödülüne ek olarak, madenciler ayrıca işlemleri işlemek için ücret olarak küçük miktarlarda Bitcoin kazanırlar.
Ağa daha fazla madenci katıldıkça ve madencilik zorluğu arttıkça çözülmesi gereken problemler daha karmaşık hale gelir. Ek olarak şöyle bir bilgi vereyim son zamanlarda Bitcoin Madenciliğinin azalmasında ki en büyük nedenlerden biri de budur. Bu, blok zincirine yeni blokların eklenme hızını kabaca sabit tutmak için her 10 dakikada bir blok olarak amaçlanmaktadır.
Madenciler, madencilik için gereken karma işlemleri
gerçekleştirmek için tipik olarak ASIC'ler
(Uygulamaya Özel Entegre Devreler) olarak bilinen özel donanımlar
kullanır. Bu cihazlar, Bitcoin madenciliği için gereken karmaşık
hesaplamaları gerçekleştirmek için özel olarak tasarlanmıştır ve
genel amaçlı bilgisayarlardan çok daha verimlidir.
Bitcoin madenciliği oldukça maliyetli ve rekabetçi olabileceğinden,
bazı madenciler madencilik havuzlarına katılır.
Madencilik havuzunda, madenciler hesaplama kaynaklarını birleştirir
ve blok ödülünü katkıda bulundukları hesaplama gücü miktarına göre
kendi aralarında paylaşırlar. Yani ortaklaşa bir çalışma vardır ve
herkes katkıda bulunduğu kadar kar eder.
Bitcoin madenciliği sadece işlem kayıtları eklemekle kalmaz, aynı zamanda ağda gerçekleşen işlemi de doğrular ve bu nedenle blok zincirine yeni bir blok eklemek tüm sistemin bütünlüğünü sağlar. Sonuç olarak; Bitcoin madenciliği, Bitcoin ağının ve onun dağıtılmış defteri Blockchain'in bakımında hayati bir rol oynar.
Kripto madenciliği nedir?
Kripto madenciliği, bir blockchain ağındaki işlemleri doğrulamak ve kripto para birimi biçiminde para kazanmak için özel bilgisayar donanımı (ASIC'ler veya GPU'lar gibi) kullanma işlemidir. Bu ödüller genellikle madencinin hesabına eklenen yeni madeni paralar veya bazı durumlarda işlemi başlatan kullanıcı tarafından ödenen bir işlem ücreti şeklindedir. Kripto madenciliği süreci, önemli miktarda hesaplama gücü gerektirir ve blok zincirinin merkezi olmayan ve kötü niyetli aktörlere karşı dirençli kalmasını sağlamak için zor ve kaynak yoğun olacak şekilde tasarlanmıştır. Ki bu madenciliği bir tık zorlaştırmaktadır.
Kripto para birimi madenciliği yapmak için, bir madencinin önce madenciliği yapmak istediği blockchain ağının tam bir düğümünü kurması gerekir. Bu, madencinin tüm blok zincirini indirmesi ve zincire yeni bloklar eklendikçe gerçek zamanlı olarak güncel tutması gerektiği anlamına gelir. Düğüm kurulduktan sonra madenci, işlemleri doğrulamak ve bunları blok zincirine eklemek için gerekli olan karmaşık matematiksel bulmacaları çözme sürecine başlayabilir. "Proof-of-work" veya "karma bulmacalar" olarak da bilinen bu bulmacalar, çözülmesi çok zor olacak şekilde tasarlanmıştır ve önemli miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç vardır. Burada şöyle bir küçük bilgi vermek istiyorum. Mining cihazları yani ASIC'ler veya GPU'ların çok fazla elektrik yakmalarında ki nedenlerden biri de budur. Çok karmaşık bulmacalar çözdükleri için yoğun bir işlem oluşmakta ve enerji gücü de bir o kadar artmaktadır.
Bir madenci bir bulmacayı başarıyla çözdüğünde, çözümü ağa yayınlar ve bloğu blok zincirine eklenir. Karşılığında, genellikle madencilik yaptıkları kripto para biriminin belirli bir miktarı olan bir ödül alırlar. Bu ödül, madencileri ağa hesaplama gücü sağlamaya devam etmeye teşvik etmek ve blok zincirinin güvenliğini ve istikrarını sağlamaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. İşte madencilikten bu şekilde para kazanılmaktadır.
Özel donanıma önemli bir yatırım gerektirdiğinden ve büyük miktarda elektrik tüketebileceğinden, kripto para birimi madenciliğinin pahalı bir çaba olabileceğini de belirtmekte fayda var. Bunun nedeni, madenciliğin yüksek hesaplama gücü gerektirmesi ve işlemlerin doğrulanması için gerekli olan karmaşık matematiksel bulmacaları çözmek için büyük miktarda enerji gerektirmesidir. Bundan ötürü de bazı kullanıcılar elektiriğe harcadığı para madenciye harcadığı paradan fazla olduğu içiği madenciliği bıraktmaktadır.
Bitcoin madenciliği nasıl yapılır? Ve Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?
Bitcoin madenciliği, Bitcoin blok zincirine yeni işlem kayıtları
ekleme işlemidir. İşlemleri doğrulamak ve bunları blok zincirine
eklemek için karmaşık matematik problemlerini çözmek için özel
yazılım kullanmayı içerir. Blok zincirine bir işlem bloğu
eklendiğinde, madenciler belirli sayıda bitcoin ile ödüllendirilir.
Bir blok madenciliği için ödül şu anda 6,25 bitcoin'dir, ancak her
210.000 blokta bir (yaklaşık dört yılda bir) yarıya iner.
Bitcoin madenciliği yapmak için madencilerin özel
donanıma (ASIC gibi) ve elektriğe erişimi olmalıdır. Bitcoin
madenciliği için gereken hesaplama gücü, zaman içinde önemli ölçüde
arttı ve bireylerin kendi başlarına bitcoin madenciliği yapmasını
zorlaştırdı. Bunun yerine birçok madenci, işlemleri doğrulamak ve
ödüllerden pay kazanmak için birlikte çalıştıkları havuzlara
katılıyor.
Bitcoin madenciliğinin çok güç tüketen bir süreç olduğunu ve aynı zamanda maliyetli bir süreç olduğunu not etmekte önem var. Madencilik çok rekabetçi bir iş olduğundan, rekabetçi fiyatlarla çok fazla güç tüketen madencilik çiftlikleri uzun vadede hayatta kalma eğilimindedir.
Bitcoin madenciliği süreci birkaç adıma ayrılabilir:
- Blok zincirine yaklaşık her 10 dakikada bir yeni bir blok eklenir. Bir blok eklendiğinde, madencilere çözmeleri için karmaşık bir matematik problemi sunulur.
- Madenciler, sorunu çözmeye çalışmak için özel yazılım ve donanım (ASIC'ler gibi) kullanır. Sorunun çözümü, belirli bir hedef değerden küçük olması gereken 64 basamaklı onaltılık bir sayıdır ("karma").
- Bir madenci sorunu başarıyla çözdüğünde, madencinin yazılımı yeni bir blok oluşturur ve bunu doğrulama için ağdaki diğer düğümlere gönderir.
- Ağdaki diğer düğümler, bloğun hash değerinin hedef değerden
küçük olmasını ve bloğun geçerli işlemler içermesini sağlayarak
bloğun geçerliliğini kontrol eder. Blok geçerliyse, blok zincirine
eklenir ve madenci yeni oluşturulan bitcoinlerle
ödüllendirilir.
İşlem daha sonra yeni bir blok ve çözülmesi gereken yeni bir matematik problemi ile tekrarlanır.
Madenci sayısı arttıkça, her 10 dakikada bir sabit bir yeni blok
oluşturma oranını korumak için matematik probleminin zorluğu da
artar.
Bitcoin madenciliğinin sadece matematik problemlerini çözme
yarışması olmadığını, aynı zamanda elektrik tüketimi ve maliyetleri
konusunda da bir rekabet olduğunu belirtmekte fayda var. Yalnızca
en verimli ASIC'lere ve en ucuz elektrik kaynağına sahip madenciler
karlı kalabilir.
Bitcoin madenciliği yapmak için nelere ihtiyaç var?
Bitcoin madenciliği yapmak için şunlara ihtiyacınız olacak:
- Güçlü bir grafik kartına (GPU) veya ASIC (Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) adı verilen özel madencilik donanımına sahip bir bilgisayar veya donanım.
- Bilgisayarınızın veya madencilik donanımınızın bitcoin ağına bağlanmasına ve yeni bitcoin madenciliği yapmak için gerekli işlemleri gerçekleştirmesine izin veren CGMiner veya BFGMiner gibi madencilik yazılımı.
- Madencilik yaptığınız bitcoinleri saklayabileceğiniz bir bitcoin cüzdanı.
- Madencilik süreci bitcoin ağı ile sürekli iletişim gerektirdiğinden güvenilir bir internet bağlantısı.
- Madencilik çok güç yoğun bir süreç olabileceğinden nispeten düşük bir elektrik maliyeti.
- Bir blokta başarılı bir şekilde madencilik yapma şansınızı artıracak olan Bitcoin madencilik havuzu üyeliği veya solo madencilik yeteneği.
Madencilik karlılığının aynı zamanda mevcut bitcoin fiyatına,
madencilik zorluğuna ve ağ karma oranına da bağlı olduğunu lütfen
unutmayın, bunlar dinamiktir ve zamanla değişecektir.
Ek olarak, ağa daha fazla madenci katıldıkça ve genel madencilik
zorluğu arttıkça bitcoin madenciliği giderek zorlaşıyor. Bunun
nedeni, çıkarılabilecek toplam bitcoin sayısının 21 milyon ile
sınırlı olması ve daha fazla bitcoin çıkarıldıkça madencilik
sürecinin giderek daha zor hale gelmesidir.
Sonuç olarak, tek başına madencilik (maden havuzu olmadan) daha az karlı olabilir ve bir blokta başarılı bir şekilde madencilik yapma şansınızı artırmak için bilgi işlem gücünüzü diğer madencilerle birleştireceğiniz bir madencilik havuzuna katılmak daha uygun maliyetli olabilir. Ancak ödüller havuz üyeleri arasında dağıtılacaktır. Burada biraz karınız az olabilir. Tabii donanımınıza bağlı olarak değişir bu durum.
Ek olarak hesaplama süreci çok fazla enerji gerektirdiğinden, Bitcoin madenciliğinin önemli çevresel etkiye sahip olduğunu da belirtmekte fayda var. Son zamanlarda bazı ülkeler madencilik faaliyetlerini ve/veya madencilik için elektrik sağlayan şirketleri de düzenlemeye başlamıştır. Ekipman, elektrik ve diğer giderlerin maliyeti madencilikten elde edilen gelirden daha ağır basabileceğinden, Bitcoin madenciliğinin ortalama bir kişi için mutlaka karlı bir çaba olmadığını unutmayın. Tabi bir güneş panaliniz yoksa...
Bitcoin madenciliğine nasıl başlanılır?
Bitcoin madenciliğine başlamak için şunlara ihtiyacınız olacak:
- Nispeten güçlü bir GPU'ya (grafik işlem birimi) veya ASIC'ye (uygulamaya özel tümleşik devre) sahip bir bilgisayar.
- Kullanmakta olduğunuz donanım türü ile uyumlu madencilik yazılımı
- Madenciliğiniz sonucunda kazanacağınız bitcoinleri saklamak için bir Bitcoin cüzdanı
- Bitcoin madenciliği yapmak için birlikte çalışan ve ardından ödülleri kendi aralarında paylaşan bir grup madenciden oluşan madencilik havuzuna üyelik
Bu şeylere sahip olduğunuzda, madencilik sürecine başlayabilirsiniz. Belirli adımlar, kullandığınız madencilik yazılımına bağlı olacaktır, ancak genellikle bir madencilik havuzuna bağlanmanız, donanım ayarlarınızı yapılandırmanız ve ardından madencilik sürecini başlatmanız gerekir. Bitcoin madenciliği zorluğunun son on yılda önemli ölçüde arttığını, bu nedenle özellikle bireysel madenciler için eskisi kadar karlı olmadığını not etmek önemlidir.
Madencilik donanımınızı ve yazılımınızı kurduktan sonra, bir
madencilik havuzuna bağlanmanız gerekecektir. Madencilik havuzu,
bitcoin madenciliği yapmak için birlikte çalışan ve ardından
ödülleri kendi aralarında paylaşan bir grup madencidir. Bu,
bireysel madencilerin blokları kendi başlarına çözemeseler bile
sabit bir bitcoin akışı kazanmalarına olanak tanır.
Madencilik havuzuna katıldığınızda, ağa bağlanmanız için size
Bitcoin düğümlerinin bir listesi sunulur. Madencilik yazılımınız,
Bitcoin ağına bağlı kalmak ve madencilik havuzundan iş almak için
bu düğümleri kullanacaktır.
Ardından, donanım ayarlarınızı yapılandırmanız gerekecektir. Bu,
kullandığınız belirli donanıma bağlı olacaktır, ancak genel olarak,
donanımınızın en uygun düzeyde çalışmasını sağlamak için saat
hızını, güç ayarlarını ve diğer ayarları yapmanız gerekecektir.
Donanımınız yapılandırıldıktan sonra madencilik işlemine
başlayabilirsiniz. Madencilik yazılımı, Bitcoin ağındaki işlemleri
doğrulamak için kullanılan karmaşık matematik problemlerini çözmeye
başlayacak. Siz madencilik yaptıkça, bilgisayarınız bu sorunların
çözümlerini bir blok halinde kaydedecektir. Bir blok her
çözüldüğünde, blok zincirine eklenir ve bloğu çözen madenci belirli
sayıda bitcoin ile ödüllendirilir.
Madenciliğin eskisi kadar karlı olmadığını ve özellikle enerji
tüketimi nedeniyle büyük bir çevresel etkiye sahip olduğunu tekrar
belirtmekte fayda var.
Bitcoin Madenciliğinin Riskleri Nelerdir?
Bitcoin madenciliği ile ilgili çeşitli riskler vardır:
- Finansal risk: Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değeri oldukça değişken olabilir ve madencilik ekipmanına yaptığınız yatırımın değeri ve elektrik maliyetleri zaman içinde önemli ölçüde değişebilir.
- Yasal risk: Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yasallığı ülkeye
göre değişir ve bazı yargı bölgeleri, madencilik faaliyetlerine
katı düzenlemeler veya yasaklar getirebilir.
Güvenlik riski: Bitcoin madenciliği, özel yazılım ve donanım kullanımını gerektirir ve bilgisayar korsanlığı ve hırsızlık riski vardır.
Rekabet riski: Bitcoin madenciliği, ağa daha fazla madenci katıldıkça ve madenciliğin zorluğu arttıkça, zamanla giderek daha rekabetçi hale geldi. Bu, bireysel madencilerin kar elde etmesini zorlaştırabilir. - Enerji tüketimi riski: Bitcoin madenciliği,
maliyetli olabilen ve çevre sorunlarına katkıda bulunabilecek
önemli miktarda enerji gerektirir.
Zorluk düzeltme riski: Bitcoin madenciliği zorluğu, genel ağ karma oranına göre her 2016 blokta (kabaca her 14 günde bir) ayarlanır. Bu, ağ karma oranı artarsa, zorluğun da artacağı ve bireysel madencilerin yeni bloklar çıkarmasını ve ödül kazanmasını zorlaştıracağı anlamına gelir.
Donanım riski: Bitcoin madenciliği donanımı maliyetli olabilir ve arızalanma veya eskime riski vardır. Bu, karlılığı olumsuz etkileyebilecek ek masraflara ve arıza sürelerine yol açabilir. - Madencilik havuzu riski: Bir maden havuzuna
katılmak, madencilik ödülleri kazanma şansınızı artırmanın iyi bir
yolu olabilir, ancak madencilik ödüllerinizle üçüncü bir tarafa
güvenmeyi ve potansiyel olarak havuz operatörüne ücret ödemeyi de
içerir.
Devlet politikaları riski: Devlet politikaları değişikliğe tabidir ve gelecekte düzenlemeler ve yasalar değişebilir ve bazı ülkelerde Bitcoin madenciliğini sınırlayabilir ve hatta yasaklayabilir, bu da madencilerin çalışmaya devam etmesini zorlaştırabilir.
Bitcoin veya başka herhangi bir kripto para madenciliğine başlamaya karar vermeden önce bu riskleri dikkatlice değerlendirmek önemlidir. Bu riskler, yönetmelikler ve yasalar hakkında bilgi sahibi olunarak, yazılım ve donanımların güncel ve güvenli tutulmasıyla ve yatırım portföyünüzün çeşitlendirilmesiyle azaltılabilir.
Kiritpo Madenciliği Çeşitleri Nelerdir?
Kripto para madenciliği toplam üç türden oluşur: bireysel madencilik veya solo madencilik, çiftliklerde toplu madencilik ve bulut madenciliği.
Bireysel madencilik veya solo madencilik
Bu tür madencilikte toplu katılıma gerek yoktur. Kişinin kendi bilgisayar ve ekipmanlarına dayalı madencilik türüdür. Bir kişi tek başına kripto para madenciliği yapabilir. Ortaya çıkan tüm jetonlar ve kazançlar kişiye aittir. Bireysel madencilikte ekipman gücü oldukça önemlidir. Bu tür madencilik, özellikle yeni çıkan sanal para birimlerinin üretiminde çok faydalıdır.
Çiftliklerde toplu madencilik
Yeni blokların keşfiyle uğraşan ortak bir bilgi işlem ağıdır. Ortaya çıkarılan madeni paralar madenciler yani insanlar arasında paylaşılıyor. Kırılan madeni paralar madenciler arasında paylaştırılır. Günümüzde çiftlik madenciliği daha çok tercih edilmektedir.
Bulut madenciliği
Kripto para madenciliği için yeterli donanıma ve ekipmana sahip olmayanlar için uygun bir madencilik türüdür. Bu tür madencilikte, insanlar bulut madenciliği hizmetlerinden işlem gücü kiralar. Kişilerin kiraladığı bu işlem gücünü tercih ettikleri maden havuzuna yönlendirerek madencilik işlemleri yapılabilmektedir.
Ekipmanlara Göre Madencilik Türleri Nelerdir?
Kripto para madenciliğinde kullanılan ekipmanlara göre
madencilik süreci üç gruba ayrılıyor. Bu grupları şu şekilde
sıralamak mümkündür:
ASIC tabanlı madencilik: Çok sayıda işlemci içeren bu madencilik
türü, en güçlü madencilik yöntemlerinden biridir. Uygulamaya Özel
Entegre Devreler olarak da adlandırılan bu madencilik türü, yüksek
bir hesaplama yeteneğine sahiptir. Madencilik çalışmaları için
geliştirilen cihazların donanım ve yazılımları özeldir. Bu yöntem
özellikle Litecoin ve Bitcoin gibi kripto para birimlerinin
madenciliğinde tercih edilmektedir.
CPU tabanlı madencilik: CPU ile kripto para madenciliği yapabilmek
için cihazlara yazılım yüklenmesi gerekir. Bu tür madencilikte
yüksek hesap yapmaya gerek yoktur.
Bitcoin nasıl üretilir?
Madencilik terimi Bitcoin üretim aşaması için kullanılır. Aslında madencilik denilen şeyi bilgisayarınızda oynadığınız bir şans oyunu ya da sayılardan oluşan bir saman yığını içinde sayılardan oluşan bir iğne aramak gibi düşünebilirsiniz. Burada yaptığınız her arama hamlesinin de işlem gücünüzle doğru orantılı olduğunu varsayalım. Bu durumda, bu işe ne kadar çok işlemci gücü yatırırsanız, saman yığını içinde bir iğne bulma olasılığınız o kadar artacaktır.
Bitcoin nasıl kullanılır?
Öncelikle Bitcoin için sanal bir cüzdan oluşturmak gerekir. Bu
sanal cüzdanı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda
oluşturabileceğiniz gibi internette bulunan web servislerini de
kullanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı yoktur. İstediğiniz
kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan
için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yok. Oluşturacağınız bu
sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alışveriş
yapabilirsiniz.
Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık
anahtar şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan noktaya ağ
bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılır.
Bitcoinler ödeme yapılan adresten alınır ve adrese şifrelenerek ve
imzalanarak gönderilir. Her işlem ağa duyurulur mu? yapılır ve blok
zincirindeki yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla
kez kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak herkesin
kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı
sağlar.
Bitcoin güvenli midir?
Bitcoin belirli protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesinde yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresinin çalınması ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu ortaya çıkan durumlar haricinde sistemle ilgili herhangi bir güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durumun cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan hiçbir farkı yoktur. Bitcoin kriptosu nedeniyle aynı parayı iki kez harcamak mümkün değildir. Paranın size ait olduğu ve daha önce başkasına gönderilmediği işlem öncesinde sistem tarafından onaylanır. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratmak ve satmak imkansızdır.
Bitcoin Kullanmanın Avantajları
Enflasyona neden olan faktörlerden biri de dolaşımdaki reel para
arzının artmasıdır. Dolaşımdaki para arzının artması da doğru
orantılı olarak enflasyonu artırır. Ancak bu sistem Bitcoin için
geçerli değildir. Çünkü Bitcoin sistemi sonu olan bir sistemdir.
Teknik tasarımı itibariyle en fazla 21 milyon Bitcoin üretilebilir. Bu nedenle Bitcoin'in enflasyon
riski çok düşüktür.
Gerçek para birimlerinin çöküşü hükümetlere bağlı
hiperenflasyondan kaynaklanır. Bitcoin sistemi de herhangi bir
hükümete bağlı olmadığı için çökme riski oldukça düşüktür.
Kredi kartı veya PayPal gibi ödeme sistemlerinin kullanıldığı
klasik online işlemlerde, satıcı tarafından görüldüğü üzere; 3
alıcının geri ödeme talep etmesi durumunda. Kişisel hizmetlerin
kullanılması gerekmektedir. Bu aşamada güvenlik tehlikeye giriyor
ve olay karmaşık bir hale dönüşebiliyor. Bitcoin'de ise böyle bir
güvenlik sorunu yok çünkü geri ödeme talep etme gibi bir sistem
yok.
Milyonlarca dolar değerindeki bitcoinlerinizi küçük bir hafıza
kartında bile taşıyabilirsiniz. Bunu nakit ya da başka bir sistemle
yapmak neredeyse imkânsız.
Bitcoin sisteminizde ne kadar finansal kaynağınız olduğu ya da
hesabınızla ilgili diğer bilgiler hükümetler dahil hiç kimse
tarafından bilinemez ve takip edilemez.