Birikim yapmanın 5 temel adımı!
Finansal hedefleriniz neler? Mutlu ailenizle kendi evinizde yaşamak mı? Dünyayı dolaşmak mı? Kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz? Finansal hedefinize ulaşmanın yolu birikimi alışkanlık haline getirmekten geçiyor. Adım adım her ay birikim yapmanın yollarını inceleyelim...
1. Adım: BİRİKİM HEDEFLERİ VE YÖNTEMLERİ
GELİŞTİRİN
İlk adımınız, birikim hedefi belirlemek. Birden çok finansal
hedefiniz varsa sizin için önem ve aciliyet sırasına göre
önceliklendirin. Hedeflerinize isim vermek onları daha gerçek hale
getirir. Örneğin, çocuklarınızın eğitimi için birikim yapmak
hedefiniz varsa, 'Güvenli gelecek' ismini verebilirsiniz. Hedefiniz
için ne kadar para biriktirmelisiniz? Bu parayı ne kadar sürede
biriktirebilirsiniz? Düşünün, plan yapın.
2. Adım: BÜTÇE YAPIN
Aylık bütçe yapmaya ve buna bağlı kalmaya başlayın. Bu şekilde bütçenizde tasarruf ettiğiniz paraları doğrudan birikim hesabınıza aktarabilirsiniz. İşte sizin için bütçe örneği. Düzenli olarak bütçe yapmaya başlamanın tam zamanı.
50/30/20 Kuralı: Gelirinizi üç harcama kategorisine ayırın:Bu yönteme göre; gelirinizin yüzde 50'si temel ihtiyaç harcamalarınıza, yüzde 20'si finansal hedeflere ve yüzde 30'u istek harcamalarınıza gidecek.
3. Adım: AYRI BİR HESAPTA BİRİKTİRİN
Finansal hedefiniz için yaptığınız birikimi ayrı bir hesapta tutun. Her ay geliriniz elinize geçtiği gibi düzenli, otomatik olarak o hesaba aktarın ve o paraya dokunmayın.
4. Adım: OTOMATİK HESAPLAR
Teknolojinin imkanlarından yararlanın. Fatura ve borç ödemelerinizi, birikimlerinizi otomatikleştirin. Böylece hem ödemelerinizi ihmal etmeyerek kredi notunuzun da düşmesini engellemiş hem de birikime kararlılıkla devam etmiş olursunuz.
‘Kavanoz Metodu’ ile hem bütçenizi düzenleyin hem de para biriktirinBütçenizi kontrol etmekte zorluk çekiyorsanız bu basit yöntemle; hem neyi nereye harcadığınızı bileceksiniz hem de ay sonunda para biriktirebileceksiniz.