Finans

Belirsiz Dönemlerde Nasıl Bütçe Yapılır?

Pandemi dönemi gibi önü görülmeyen zamanlar sizi zorlayabilir. Bu belirsiz dönemler gelecek planlarınızı yaparken beklenmedik bir durum oluşturup bu planlarınızı tekrardan gözden geçirmenize sebep olabilir. Belirsiz bir gelecek için bütçe nasıl yapılır?

Pandemi nedeniyle küçük işletme sahipleri karşılaşabilecekleri en büyük ekonomik sorunları yaşıyorlar. Peki bu dönemde ne yapılmalı? Gelecek dönemlerdeki belirsizlikler için bütçe planlaması nasıl yapılmalı?

Tasarruf Edin

Çoğu işletme sahibi, işlerin ne zaman normale döneceğini veya bir sonraki büyük gelir fırsatlarının nereden geleceğini merak ediyor. Ancak, küçük işletmeleri şu anda ne kadar başarılı veya mücadele ediyor olursa olsun, her bir kazancı ve birikimi korumalısınız. Gerekli olmayan teknoloji, ofis kirası gibi masrafları azaltabilirsiniz. Sermayeyi korumak, belirsiz bir gelecek için bütçelemenin en iyi yolu olur.

Birden Çok Gelir Senaryosu Oluşturma

Ne olması gerektiğini ve her senaryonun işletmenin genel sağlığını nasıl etkileyeceğini anlamak için birden fazla gelir senaryosu oluşturmak en iyisi olur. Bu çeşitli senaryoları değerlendirirken kendinize sormanız gereken bazı önemli sorular var.

- Hangi sabit veya değişken maliyetleri ortadan kaldırabilir veya azaltabilirsiniz?

- Her senaryoda ayakta kalmak için maliyetleriniz ne olmalı?

- Temel işletme gelirlerini desteklemek için dönebileceğiniz başka gelir alanları var mı?

- Mevsimsel talep her senaryoyu değiştirecek mi, etkileyecek mi?

Sorulara cevap verdikten sonra, "en olası" senaryonuz ile başlayın. İşinizin çeşitli değerlendirmeleri ve son dört ay içinde gördüğünüz sayıları temel alarak bilinçli bir tahmin yapın.

Her Senaryonun Sonuçlarını Düşünün

Öngörülen senaryolarınızı edindikten sonra, her senaryoya göre işletme için nakit tahminine bakın. Her senaryonun oynaması, değişmesi gibi durumlarda ne kadar paraya sahip olacağınızı bilmek, gerekli değişiklikleri planlamanıza yardımcı olacaktır. Senaryoları düşünürken ve planlarken olumsuz yanlarına da odaklanırsanız bir sorun yaşadığınızda hızlı karar verebilirsiniz. Durumu daha kolay ve hızlı toparlayabilirsiniz.

Güncelleme, Güncelleme, Güncelleme

Tahminler, uymanız gereken planlar değil, yönergelerdir. Zaman geçtikçe, tahminlerinizi gerçek sonuçlara ve değişikliklere göre ayarlayın. Belki de en kötü senaryoyu bile yükselten yeni bir gelir kaynağı keşfedersiniz. Belki de işletmeler bazı işletim maliyetlerini dengelemenize yardımcı olan daha faydalı bir teşvik paketi alırsınız. Gerçek sayılarınız daha iyi veya daha kötü olsun, tahminleri sık sık yenilemek önemlidir, böylece her gün işin en güncel görünümü ile çalışmış olursunuz.

Bütçeyi daha doğru yapmanın en iyi yolu, tahminlerinizde esneklik sağlamak ve her bir liraya kıymetli muamele etmek. Çalışanlarınızı önceliklendirmeyi ve her günün başarılarına ve zorluklarına uyum sağlamayı unutmayın.

Geçinemiyorum diyenlere ideal bütçe örneği'Zaten gelen gidiyor niye bütçe yapayım?' demeyin. Bütçe ile bugününüzü anlarsınız, yarınınızı planlarsınız. Para biriktirmek için önce bütçe yapmak gerekir.