Finans

Beklenmedik Harcamalara Hazırlıklı Olmak İçin Tüyolar

Bütçemize ne kadar dikkat etsek de bir anda hiç hesapta olmayan, beklenmedik harcamalarla karşı karşıya kalmamız hayatın bir gerçeği. Öngöremeyeceğimiz bu durumlara hazırlıklı olmak için bunlara dikkat edelim.

Düzensiz harcamaların takibini yapmak

Tüm harcamaları öngörmek ve planlamak mümkün değil. Bununla birlikte düzensiz masrafların takibini yapmak ileride karşımıza çıkabilecek beklenmedik harcamalara karşı daha hazırlıklı olmamıza yardımcı olur.

Bunun için ilk adım, sene boyunca düzenli yaptığımız harcamaları gözden geçirmektir. Çeşitli platformlara ödediğimiz abonmanlık ücretleri, ev ve araç bakımı için yapılan harcamalar, okul tatillerinde çocuk bakımına ayrılan masraflar, senede bir veya iki kez ödenen sigorta primleri, veteriner hizmetleri, seyahat masrafları, tatil harcamaları, düzenli masraflara örnek oluşturur. Geçtiğimiz sene boyunca yaptığınız düzenli/ öngörülebilir harcamaları gözden geçirip bütçenize nasıl bir etkisi olduğunu değerlendirmek ve bu doğrultuda eyleme geçmek öngörülemez harcamalara daha hazırlıklı olmanıza yardımcı olur. Kullanmadığınız abonmanlıkları iptal etmek, aracınız için daha uygun sigorta seçeneklerine göz atmak bu eylemlerden bazıları.