Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tatil dönemi ile birlikte araç kiralama sektörü de hareketlendi. Peki güvenilir araç kiralama nasıl yapılır? Araç kiralarken neye dikkat etmek gerekir?
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz
Koçal, araç kiralamayı düşünen tüketicilere uyarıda bulunarak
açıklamada bulundu. Aziz Koçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
yaz aylarında ve bayram döneminde vatandaşların sık sık araç
kiralayabildiğini, yüksek talebin ise fırsatçıları harekete
geçirdiğini söyledi.
Araç kiralama yapan bazı işletmelerle ilgili tüketicilerden son
dönemde şikayet aldıklarını dile getiren Koçal, yoğun talebin
fırsata çevrilebildiğini, vatandaşların bu konuda dikkatli olması
gerektiğini anlattı ve şu uyarılarda bulundu:
"Tüketici, aracı kiralarken teslim almadan önce otomobilin fiziki durumunu tespit etmeli ve dört bir tarafının fotoğrafını çekmeli. Yine araç teslim edilirken de aynı yöntem yapılmalı. Bu durum, kiralama şirketi ile yaşanacak sorunların önüne geçecektir. Çünkü son dönemde otomobil kiralama işi yapan bazı şirketlerin aracı teslim aldıktan sonra tüketiciye farklı masraflar fatura ettiğine dair şikayetler alıyoruz."
Kiralık Aracı Teslim Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
TÜDEF Başkanı Koçal, özellikle günlük veya saatlik kiralamalarda aracın belirlenen otoparklara bırakılabildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aracı kiralayan tüketici anahtarı otomobilin içinde bırakıyor ve şirket de kapıları otomatik olarak uygulama üzerinden kapatıyor. O aracı kiralamak isteyen başka bir vatandaşa sistem üzerinden kapılar açılarak anahtarı kiracının alması sağlanıyor. Bu döngü böyle sürüyor. Burada iki tüketici arasında araç kontrol edilmeyebiliyor. Bu nedenle bir başkasının verdiği zararı ödememek için de aracın fotoğraflarının çekilmesi gerekiyor."
Ne Yapmalısınız?
Aziz Koçal, bu konuda Kadıköy'de benzer olayı yaşayan bir tüketicinin kendilerine ulaştığını kaydederek, "Tüketiciye, 'kredi kartını iptal etmesini ve gelen faturaya noterden itiraz etmesini' söyledik. Vatandaşımız itiraz edince birkaç gün sonra karşı taraf faturayı iptal etti." şeklinde konuştu.
Faturanın iptal edilmemesi halinde vatandaşın tüm belgelerle tüketici hakem heyetlerine iptal için başvurabileceğini dile getiren Koçal, "Tüm bunlara rağmen kiralama yapan şirket ilamsız icra başlatmışsa, ilamsız takibin tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmelidir." dedi.