Alışveriş çılgınlığı nelere yol açabilir?
İndirim kampanlarının, yılbaşı gibi özel günlerin de etkisiyle alışveriş konusunda ipin ucunu kaçırabiliyoruz. Peki bu harcama dürtümüz nelere sebep oluyor, hiç düşündünüz mü?
Alışveriş çılğınlığı sonrasında işte bizi bekleyenler...
BEKLENMEDİK BİR ŞEKİLDE
BÜTÇENİZİ SARSABİLİR
Alışveriş çılgınlığı bütün bir aylık disiplini mahvedebilir. Arada bir bütçe dışına çıkmak sorun değil. (Hepimiz insanız!), ancak bu bir alışkanlık haline gelirse, bütçelemenin buna değmeyeceğine karar verebilir ve uygulamayı tamamen bırakabilirsiniz, bu da finansal durumunuza zarar verebilir.
AŞIRI KREDİ KARTI BORCUNA NEDEN OLABİLİR
Alışveriş çılgınlığını kredi kartına yüklemek, ödemek için çok çalışmak zorunda kalacağınız aşırı borçlara yol açabilir.
NEDEN DURMADAN ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ?
Hepimiz farklı nedenlerden dolayı alışveriş yapıyoruz. İnsanların alışveriş çılgınlığına gitmesinin ve arkasındaki en yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
1. DIŞ ETKİLER YÜZÜNDEN
Bu ani alışveriş dürtüsüne neden olabilecek iki ana dış etki kategorisi vardır: etkileyiciler ve yaşıtlarınız. İlk olarak, feed'inizde sürekli olarak süslü yeni öğelerini sergileyen yaşam tarzı etkileyicileri hakkında konuşalım.
Tüm bu yeni şeyleri görmek, onlara da sahip olmak zorundaymışsınız gibi hissetmenize neden olabilir. Bu da bir anda online alışveriş çılgınlığına yol açabilir. İkinci olarak, akranlarınızın ve onların alışveriş alışkanlıkları sizin üzerinizde etki yaratabilir.
Ekran başında geçirdiğiniz süreyi sınırlayarak, etkileyici kişileri takip etmeyi bırakarak ve arkadaşlarınızın yaptığı her şeye sahip olmanız gerekmediğini hatırlamak için elinizden gelenin en iyisini yaparak bu durumdan kaçınabilirsiniz.
2. İYİ HİSSETMENİZİ SAĞLAMAK İÇİN
Üzgün mü hissediyorsunuz? Bunalım mı? Sinirli mi? Böyle durumlarda bazen küçük bir "perakende terapi" ihtiyacınız olabilir. Ya da ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz tek şey. Yapacağınız alışveriş sizi o anda iyi hissettirse de mutsuzluğunuzun altında yatan nedenleri ortadan kaldırmaz.
Bunların ayrı ayrı ele alınması gerekiyor. Bu arada, ruh halinizin harcama alışkanlıklarınızı belirlemesine izin vermemeye çalışın. Alışveriş yapmak için tetiklendiğinizi ve bu süre içinde başka bir şey yapmayı planladığınızı fark edin. Bir arkadaşınızı arayın, yürüyüşe çıkın, yemek pişirin, alışveriş dışında her şeyi yapın.
3. CAN SIKINTISINA KARŞI KOYMAK İÇİN
Boş zamanlarınızda ne yapacağınızdan emin değil misiniz? Pek çok insan alışverişi hayatından kaçmak, boşluğu doldurmak ya da sadece sıkıldıklarında zamanı değerlendirmek için kullanır.
Bunun farkında olarak ve zamanınızı doldurmak için yapacak başka şeyler bularak alışveriş yapmaktan kaçınabilirsiniz. Alışverişlerinizde daha bilinçli olun, bunu yalnızca gerçekten istediğinizde ve satın alımlarınızı iyice düşündüğünüzde yapın.
Finansal Kararlarımızda Zihinsel Önyargılarımızı Nasıl Kullanabiliriz? Psikolog Laurie Santos zihinsel muhasebe kavramını anlatıyor! Bu videoda finansal kararlarımız konusunda daha mutlu olabilmek için zihinsel önyargılarımızı nasıl kullanabileceğimiz anlatılıyor!