Akıllıca para harcamak için 7 ipucu
Finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için kazandığınız parayı daha akıllıca harcamanıza yarayacak 7 yolu sizler için derledik.
Bazı insanlar için finansal mücadeleler, yeterince para
kazanamamaktan ancak diğerleri için sorun, parayı akıllıca
harcamamaktan veya kazandıklarından daha fazla para harcamaktan
kaynaklanıyor.
Bu yazıda, finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için
kazandığınız parayı daha akıllıca harcamanıza yarayacak 7 yolu
inceleyeceğiz.
1. HARCAMALARINIZI TAKİP EDİN
Parayı nasıl daha akıllıca harcayacağınızı anlamaya başlamadan önce, paranızın nereye gittiğini anlamanız gerekir. Bir bütçe oluşturun ve hem gelirinizi hem de giderlerinizi takip edin. Paranızın nereye gittiğini öğrendikten sonra, paranızı daha iyi yönetebilirsiniz. Harcamalarınızı düzenli olarak takip etmek isterseniz, Moneye uygulamasını kullanabilirsiniz.
2. UZUN VADELİ FAYDA VE DEZAVANTAJLARI DÜŞÜNÜN
Bir şey satın almadan önce, gelecekte sizi nasıl etkileyeceğini düşünün. Sizi borca sokacak mı? Sizin için istek mi, ihtiyaç mı? Bunlar bir şeyin gerçekten satın almaya değer olup olmadığını belirlemek için kendinize soracağınız sorulardır.
3. KARTINIZI DÜZENLİ ÖDEYEBİLİYORSANIZ KULLANIN
Kredi kartları, aslında finansal durumunuz üzerinde bir engel değildir. Sonuçta, kullanışlıdırlar ve birçok kart satın alımlarınızda geri ödeme sağlar. Ancak kredi kartınıza yalnızca ayın sonunda tam olarak ödeme yapabiliyorsanız para harcamalısınız. Kredi kartı bakiyenizi her ay öderseniz, herhangi bir faiz ücreti ödemeyeceksiniz ve bu aslında nakit ödemeyle aynı olacaktır. Ancak her ay borcunuzu düzenli ödemezseniz, kontrolden çıkabilir.
4. BAŞKALARINI ETKİLEMEYE ÇALIŞMAYI BIRAKIN
Ortalama bir insan, yalnızca imajını korumaya çalışmak için çok fazla para harcıyor. Süslü arabalardan markalı giysilere kadar, satın aldığımız şeylerin çoğu, gerçekten istediğimiz ve zevk aldığımız bir şeyi satın almaktan çok başkalarını etkilemekle ilgilidir.
Ancak bu pahalı ve gereksiz bir arayıştır. Sevdiğiniz şeyleri kendiniz satın alın ve diğer insanları etkilemek için para harcamanız gerektiği hissine kapılmayın.
5. BÜTÇENİZİ ZORA SOKAN ALIŞKANLIKLARI BULUN
Finansal durumunuzu izlemeye başladıktan sonra, bütçenizi tüketen alışkanlıklardan vazgeçebilirsiniz. Bu alışkanlıklar arasında pahalı hobiler, çok fazla yemek yemek, giyim için çok fazla para harcamak veya diğer birçok konuların üstünü çizebilirsiniz. Hangi alışkanlıkların gelirinizin büyük bölümünü tükettiğini anladıktan sonra, bu alışkanlıkların gerçekten gerekli olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.
6. TASARRUFA DEĞER VERİN
Bazı insanlar iyi tasarruf yapar ve servetlerini büyütmekten zevk alır. Diğerleri içinse para, ellerine ulaştığı anda harcanan bir şey olur. Tasarruf etmeye değer veren bir zihniyet benimsemeye çalışın. Sonunda, yatırılan para veya tasarruf edilen para, neredeyse her zaman hayatınıza, kısa sürede yıpranacak veya ilgi çekmeyecek ürünlere harcanan paradan daha fazla fayda sağlayacak.
7. YATIRIMA ERKEN BAŞLAYIN
Paranızı akıllıca harcamak sadece gereksiz satın alımlardan kaçınmakla ilgili değil. Aynı zamanda biriktirdiğiniz parayı alıp finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şeylere yatırmanızı da gerektirir. Bunu akılda tutarak, yatırıma çok erken başlamak veya çok az yatırım yapmak gibi bir şey yoktur.
Ne kadar genç (veya yaşlı) olursanız olun veya ne kadar az para yatırmanız gerekse de paranızı zaman geçtikçe değeri artacak kaliteli işlere yatırmak her zaman gelirinizin akıllıca kullanılmak olur.
2021'de Finansal Başarının FormülüÖzlem Denizmen, bugünkü Posta Gazetesi köşesinde 2021'de finansal başarının formülü veriyor. Yeni yılda hangi para kararlarını alarak finansal iyilik haline geçebilirsiniz?