Aileye ve arkadaşa borç para vermenin 4 kuralı
Birine borç para vermek, hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Yardım etmek istediğiniz için de duygularınız devreye girer, mantıklı hareket edemezsiniz.
Sorun, ailenize veya arkadaşlarınıza borç para verdiğinizde,
geri ödeme geciktiğinde veya paranızı asla geri alamadığınızda
hissedeceğiniz duygudur. Bu zor bir durum. Bu yazıda, ailenize
ve arkadaşlarınıza borç para vermekle nasıl başa çıkacağınız
konusunda size bazı ipuçları vereceğiz!
Aileye borç para vermek
Aileye borç para vermek söz konusu olduğunda, işler biraz
zorlaşabilir. Maddi yardıma ihtiyacı olan aile üyesi söz
konusu olduğunda duyguları yönetmek zorlaşır. Ailenize borç
para vermeyi düşünüyorsanız, birkaç şeyi aklınızda tutmanız
gerekir. Bu aile üyesi size geri ödeme yapmazsa, bu ilişkinizi
bozar mı? Gerçek şu ki para ilişkileri çıkmaza
sokabilir. Bazı durumlarda, size geri ödeme yapmamaları
kasıtlı olmayabilir, ancak bu gerçekleşirse durumla nasıl başa
çıkacağınızı kendinize sormanız gerekir. Bazen verdiğiniz borcu yok
saymak en iyisidir, o zaman geri ödemezse, sorun teşkil
etmez. Kısaca borç verdiğinizi unutun! Zor kazanılmış paranızı
savurmak sizin sorumluluğunuzda değil, ancak yardımcı
olabileceğiniz finansal durumdaysanız, bu bir seçenek olabilir.
Arkadaşlara borç para vermek
Arkadaşlara borç para vermek, aileye borç para vermekle aynı sorunların çoğuna sahiptir. Yine bunun ilişkinizi nasıl etkileyebileceğini düşünmeniz gerekecek. Herhangi nedenle geri ödeyemezlerse, unutabilir misiniz? Yoksa kalıcı dostluk sona mı erer? Birikimlerinizi riske atmamak için birtakım düşünceler geliştirebilirsiniz. Bu sizin kötü arkadaş olduğunuzu göstermez. Bazı durumlarda, arkadaşlara borç para vermekten kaçınmak en iyisi olabilir.
BORÇ VERİRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR:
Bununla birlikte, bazı özel kurallar ve arkadaşlarınıza ve ailenize borç para verme konusunda size yardımcı olacak bazı kurallar vardır. Bu şekilde çatışmayı en aza indirebilir ve para durumunuz için en iyi kararı verebilirsiniz!
1. Kendi sorumluluklarınızı da düşünün
Ailenize ve arkadaşlarınıza borç para vermek söz konusu olduğunda özellikle acil durum için paraya ihtiyaç duyulmuyorsa, kendi finansal hedeflerinizi veya borçlarınızı arka plana atarak o kararı vermemenizi öneririz. Borcunuz veya ödemeniz gereken faturalarınız varsa ve birisi uçak bileti veya bir çift ayakkabı için sizden borç isterse, onlara borç vermenizin anlamı yoktur. Faturalarınızı ve borcunuzu ödemek ve finansal hedeflerinize katkıda bulunmak önceliğiniz olmalıdır. Arkadaşınıza veya aile üyenize ödünç vermek için fazla paranız varsa, tüm finansal yükümlülüklerinizi yerine getirdikten sonra olmalıdır.
2. Geri alamayabileceğinizin farkına varın
Ailesinden (hatta arkadaşlarından) borç para alan kişiler, borcu çok ciddiye almayabilirler. Bunun nedeni genellikle aranızda sözleşme olmaması ve paranızı geri almaya gelince bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey olmamasıdır.
O halde borç para verirken bu kuralı aklınızda bulundurun; "Kaybetmeyi göze alamıyorsanız, ödünç vermeyin." Bu, bir ton baş ağrısı ve stresten kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Yaklaşan faturalarınız veya finansal hedefleriniz için belirlenmiş parayı kimseye borç olarak vermeyin. Aksi takdirde faturalarınızın vadesi geldiğinde sıkışıp kalabilirsiniz.
3. Hayır demeyi öğrenin
Eğer o borcu karşılayamıyorsanız veya ödünç verme amacı size mantıklı gelmiyorsa, hayır demekten korkmayın. Ne yazık ki para, ilişkilerin ve arkadaşlıkların bozulmasının en baş nedenlerinden biri. Arkadaşınız veya aileniz yanıtınızı beğenmiyorlarsa veya onlara yardım etmek istemediğinizi hissediyorlarsa, bu sorun haline gelebilir. Dilerseniz, yani ödemeniz gereken faturalarınız varsa, vb. açıklayabilirsiniz.
4. Bütçenize göre oluşturun
Ailenize borç para vermek, sık sık yapmak zorunda olduğunuz şeyse, bunu bütçenize dahil edin. Bu şekilde vereceğiniz borcu diğer harcamalarınız ve para hedeflerinizle bağlantılı olarak planlar, finansal sağlığınızdan ödün vermediğinizden emin olursunuz.
Ailenize ve arkadaşlarınıza borç para vermenin ve onlara yardım etmenin yanlış bir tarafı yok. Aslında, başkalarına yardım etmek ve cömert olmak hayatınızı yaşama şeklinizin bir parçası olmalı. Ancak, sizin için anlamlı olmalı ve finansal hedeflerinizi rayından çıkarmamalıdır. Başkalarına karşı düşünceli olabilirsiniz ama aynı zamanda kendinize de saygılı olmalısınız.
Meslekler ve Yetkinlikler Dönüşüyor mu? Değişen dünya ile iş hayatı da değişiyor… Peki bu yeniliklerle birlikte kurumların yönetmesi gerekenler alanlar neler olacak? Meslekleri gelecekte neler bekliyor?