Aile bütçesi nasıl hazırlanır?
Harcamalarınızı kontrol etmek ve finansal hedeflerinize ulaşmak için iyi bir bütçeye ihtiyacınız var. Peki aile bütçesi nasıl hesaplanır? İşte cevabı:
Harcamalarınızı kontrol etmek ve finansal hedeflerinize ulaşmak
için iyi bir bütçeye ihtiyacınız var. Peki aile bütçesi nasıl
hesaplanır? İşte cevabı:
Kişisel veya aile bütçesi, genellikle bir ay gibi belirli bir
süre için gelirinizi ve giderlerinizi karşılaştırır. Yani gelir ve
giderleriniz en net şekilde gösterir. Ardından hangilerinin gerekli
yani ihtiyaç harcaması hangisinin isteğe bağlı bir harcama olduğunu
keşfedersiniz. Bütçeyi finansal hedeflerinize ulaşmak için bir araç
olarak görebilirsiniz.
1. Finansal harcamalarınızı gözden geçirin
Başlamadan önce tüm finansal harcamalarınızı gözden geçirin.
- Banka ekstreleri
- Yatırım hesapları
- Faturalar
- Kredi kartı ekstresi
- Son üç aya ait faturalar
- Krediler
Gelir ve giderlerinizle ilgili her türlü bilgiye erişmek istiyorsanız, bütçe oluşturma sürecinin anahtarlarından biri, aylık bir ortalama oluşturmaktır. Ne kadar çok bilgi kazabilirseniz o kadar iyi.
2. Gelirinizi hesaplayın
Her ay ne kadar gelir elde ediyorsunuz? Değişken bir geliriniz varsa (örneğin, sezonluk veya serbest çalışan bir işten), bütçenizi belirlerken temel geliriniz olarak geçen yılki en düşük kazançlı ayınızdan elde ettiğiniz geliri kullanmayı düşünün.
3. Aylık gider listesi oluşturun
Bir ay boyunca olmasını beklediğiniz tüm harcamaların bir listesini yazın.
Bu liste şunları içerebilir:
- Araba ödemeleri
- Sigorta
- Market
- Dışarıda Yeme-İçme
- Tatil
- Kişisel Bakım
- Çocuk Bakımı
- Ulaşım masrafları
- Tasarruf
Tüm harcamalarınızı belirlemek için son üç aya ait banka ekstrelerinizi, makbuzlarınızı ve kredi kartı ekstrelerinizi kullanın.
4. Sabit ve değişken giderleri belirleyin
Sabit giderler, her seferinde aynı tutarı ödediğiniz zorunlu harcamalardır. Kira ödemeleri, araba kredisi, sabit ücretli internet hizmeti ve düzenli çocuk bakımı gibi öğeleri dahil edin. Standart bir kredi kartı ödemesi yapıyorsanız, bu tutarı ve aydan aya aynı kalma eğilimi gösteren diğer temel harcamaları dahil edin.
Her ay sabit bir tutardan tasarruf etmeyi veya belirli bir borcu ödemeyi planlıyorsanız, tasarrufları ve borç geri ödemesini sabit giderler olarak da dahil edin.
Acil durum fonunuz yoksa, ay içinde ortaya çıkıp bütçenizi raydan çıkarabilecek bir "sürpriz harcamalar" kategorisi ekleyin.
Sabit giderlerinizden başlayarak her kategoriye bir harcama değeri atamaya başlayın. Ardından, değişken giderler için ayda ne kadar harcamanız gerektiğini tahmin edin.
Her bir kategoride ne kadar harcadığınızdan emin değilseniz, kabaca bir tahmin yapmak için son iki veya üç aylık kredi kartı veya banka işlemlerinizi gözden geçirin.
5. Aylık gelir ve giderlerinizi toplayın
Geliriniz giderlerinizden yüksekse, iyi bir başlangıç yaptınız. Bu ekstra para, gelecek yatırımları veya borcunuzu ödemek gibi bütçenizin alanlarına para yatırabileceğiniz anlamına gelir.
6. Giderleri düzenletin
Giderlerin gelirden yüksek olduğu bir durumdaysanız, değişken giderlerinizde kesebileceğiniz alanlar bulun. Daha az dışarıda yemek yemek gibi harcamalarınızı azaltabileceğiniz alanlar yaratın.
Giderleriniz gelirinizin çok üstündeyse veya önemli bir borcunuz varsa, değişken giderlerinizi azaltmak yeterli olmayabilir. Bütçenizi dengelemek için sabit giderlerinizi kısmanız ve gelirinizi artırmanız gerekebilir.
Gelir ve gider sütunlarınızın eşit olmasını hedefleyin. Bu eşit bakiye, tüm gelirinizin belirli bir harcama veya tasarruf hedefine göre bütçelendirildiği anlamına gelir.
Acil Para Lazım!Hayatta her şey hepimiz için. Bazen aniden paraya ihtiyacımız olabiliyor. Bu anları önceden tahmin etmek kolay olmasa da karşısında daha güçlü durmak için bir formül var! İşte bugünkü Posta Gazetesi köşemde bu formüle yer verdim.