5 Adımda Nasıl Para Biriktirilir?
Bazen para biriktirmenin en zor yanı başlamak. Nasıl birikim yapabileceğinize dair bu 5 adımlık kılavuz, basit ve gerçekçi bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir.
Bazen para biriktirmenin en zor yanı başlamak. Nasıl
birikim yapabileceğinize dair bu 5 adımlık kılavuz, basit ve
gerçekçi bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir. Böylece tüm
kısa ve uzun vadeli birikim hedeflerinizi
gerçekleştirebilirsiniz.
1. Harcamalarınızı
Yazın
Para biriktirmeye başlamanın ilk adımı, ne kadar harcadığınızı belirlemek. Tüm harcamalarınızı takip edin. Bu, her detayı atlamadan not almanız demek. 1 TL harcasanız bile yazın. Verilerinizi aldıktan sonra, onları kategorilere göre düzenleyin ve her bir miktarı toplayın. Doğru olduğunuzdan emin olmak için kredi kartı ve banka ekstrelerinizi kullanın.
İpucu: Başlamanıza yardımcı olacak bir uygulama olan Moneye’yi kullanabilirsiniz. Dijital bir program veya uygulama seçmek, bu işlerin bir kısmını otomatikleştirmeye yardımcı olabilir. Harcamalarınızı kontrol etmenize ve bütçe oluşturmanıza yardımcı olacak bir mobil uygulama kullanmak işlerinizi her zaman daha da kolaylaştırır.
2. Bütçe Yapın
Ay sonunda ne kadar harcadığınız konusunda bir fikriniz olduğunda, harcamalarınızı uygulanabilir bir bütçeye göre düzenleyebilirsiniz. Bütçeniz, harcamalarınızın gelirinizi nasıl ölçtüğünü özetlemelidir. Böylece harcamalarınızı planlayabilir ve fazla harcamayı sınırlayabilirsiniz. Her ay düzenli olarak yaptığınız harcamaları yazmayı unutmayın.
İpucu: Bir tasarruf kategorisi ekleyin. Gelirinizin yüzde 10 ila 15'ini biriktirmeyi hedefleyin.
3. Harcamalarınızı Azaltabileceğiniz Yollar Bulun
Harcamalarınız birikim yapmanızı engelliyorsa, kesinti yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Daha az harcayabileceğiniz konuları belirleyin.
İşte günlük harcamaları azaltmak için bazı fikirler:
- Eğlence harcamalarını azaltmak için ücretsiz veya düşük maliyetli etkinlikler bulmak için topluluk etkinlik listeleri gibi kaynakları kullanın.
- Kullanmadığınız abonelikleri ve üyelikleri, özellikle de otomatik olarak yenileniyorlarsa iptal edin.
- Ayda yalnızca bir kez dışarıda yemek yemeyi ve bütçenize uygun yerleri deneyin.
- Kendinize bir "rahatlama süresi" tanıyın: Gereksiz bir satın alma işlemi sizi cezbettiğinde, birkaç gün bekleyin.
4. Hedef Belirleyin
Para biriktirmenin en iyi yollarından biri bir hedef belirlemek. Ne için biriktirmek isteyebileceğinizi düşünerek başlayın. Belki de evleniyorsunuz, tatil planlıyorsunuz veya emeklilik için para biriktiriyorsunuz. Sonra ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını ve onu kurtarmanızın ne kadar süreceğini belirleyin. İşte kısa ve uzun vadeli hedeflere bazı örnekler:
Kısa vadeli (1-3 yıl)
- Acil durum fonu (her ihtimale karşı 3-9 aylık geçim masrafları)
- Tatil
- Araba için peşinat
Uzun vadeli (4+ yıl)
- Ev için peşinat
- Çocuğunuzun eğitimi
- Emeklilik
İpucu: Öncelikle daha küçük hedeflere ulaşmak ve biriktirdiğiniz eğlenceli ödülün tadını çıkarmak, sizi keyiflendireceği gibi size birikime teşvik de edebilir.
5. Bütçenizi Düzenli Kontrol Edin
Bütçenizi gözden geçirin ve ilerlemenizi her ay kontrol edin. Bu yalnızca kişisel birikim planınıza bağlı kalmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sorunları hızlı bir şekilde tanımlamanıza ve çözmenize de yardımcı olur. Nasıl birikim yapacağınızı anlamak, hedeflerinize daha hızlı ulaşmanız için daha fazla yol bulmanız için size ilham verebilir.
Tek Gelirle Nasıl Yaşanır? Ailenizin geçimini sağlayan iki kişinin gelirinin bire düşmesinin daha iyi olacağına karar verdiğinizi varsayalım. Bu, birinizin ev ile ilgili daha fazla sorumluluk alacağı anlamına gelir.