Ekonomi

Yeminli Mali Müşavir değerlendiriyor; nakit avans sınırlaması piyasayı nasıl etkileyecek?

Kredi kartlarına düzenleme konusu sıcaklığını korumaya devam ediyor. Kamu ve özel bankalarda kredi kartı nakit avanslarına uygulanan taksit sayısı 12’den 3’e düşürüldü. İşte konuya ilişkin son gelişmeler.

Kredi kartlarına ilişkin son gelişmeleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Bazı bankalarda kredi kartı nakit avans taksit sayısı düşürüldü ve yeni müşterilerine ‘hoş geldin’ kredisi adı altında verilen faizsiz kredilerde vade 6 aydan 3 aya düşürüldü. Merkez Bankası’nın yaptığı adımlar burada önemli. Faiz artırmadan bazı sterilizasyon araçları kullanılarak piyasadan fazla paranın çekilmesi ve talep tarafının kısılması amaçlanıyor.  

Bankalara resmi bir talimat gelmedi, ancak Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan tarafından kredi kartlarıyla ilgili bir çalışmanın yapılacağı, nihai çalışmanın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verileceği söylenmişti. Bankalar kendi karını maksimize edebilmek için taksit sınırlamasına gittiler. Ticari kredi genişleme sınırı düşürüldü, ihtiyaç kredisi aylık büyüme sınırı düşürüldü. Bu kapsamda bankalar kendi karlarını maksimize etmek adına taksitleri azalttı diyebiliriz.” İfadelerini kullanarak kredi taksitlerinin kısıtlanması ile fazla paranın piyasadan çekilmesini ve talebin azaltılmasının amaçlandığını belirtti.

Kredilerde faizler yükseltildi

Açıklamalarının devamında kredi oranlarındaki değişikliğin neden yapıldığını belirten Bayram; ‘’Hem tüketici kredilerinde hem ihtiyaç kredilerinde faizler yükseltildi. Bankalar faiz oranlarını yükselterek kredilerde büyüme olmamasını hedefleniyor. Şu anda tüketici kredilerin aylık faiz yüzde 5’e yaklaştı, kümülatif olarak yüzde 65’i aştı. Bankalar bununla birlikte daha az kredi çekilmesini hedefleniyor.’’ dedi.

Harcamalar azaldı, vatandaşlar olumsuz etkileniyor

Tüm bu değişikliklerden vatandaşların olumsuz etkilendiğini belirten Bayram açıklamalarının sonunda ‘’İşletme sermayesi olmayan firmalar krediye bağımlılar. Kredi maliyetler arttıkça işletmelerin maliyetleri de artıyor. Burada işletmeler kendilerini döndüremez hale geliyorlar. Harcamaların kısılması da vatandaşın temel ihtiyaçlara ulaşması açısından bir sıkıntı. Vatandaşlar fiyatlama davranışlarındaki bozulmadan dolayı yarınki ihtiyaçlarını bugünden alıyordu. Atılan adımlar piyasada dezenflasyonun tesisi ve enflasyonla mücadele kapsamında hızlı bir şekilde sürece girilmesi açısından olumludur. Harcamaların kısılması vatandaşı olumsuz etkiliyor.’’ ifadeleri ile aktardı.