Ekonomi

Yatırım Yapmak Zor Değil

Özlem Denizmen bugünkü Posta Gazetesi yazısında, Dünya Yatırımcı Haftasına özel açıklamalarda bulundu.

Zengin olmanın formülü YATIRIM YAPMAK. Dünya Yatırımcı Haftası nedeniyle, 16-21 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Gelin biz de bugün yatırım konuşalım…

Kişiye özel: Yatırım size özel olmalı. Beklentileriniz, risk tahammülünüz, amacınız, bütçeniz, bilgi seviyeniz, endişeleriniz, korkularınız, hayalleriniz... Ünlülerin, ekonomistlerin nereye yatırım yaptığına göre yatırım yapmayın.

Bankalar: Sosyal medyadan, eş dosttan ‘tüyo alarak’ değil, yatırım uzmanına / bankacına danışarak, onun size yapacağı risk ve yatırım testlerine göre yatırım yapın. Kendinize uygun yatırım çeşitlerinden oluşan bir sepet yapabilirsiniz.

Hesap: Yatırım uzmanlarını bankalarda, aracı kurumlarda, bankanızın mobil uygulamasında bulabilirsiniz. 

Sepet: Paranızın tamamını aynı yatırım aracında değerlendirmeye kalkarsanız o yatırım aracı değer kaybettiğinde paranız riske girer. Ama örneğin biraz döviz, biraz altın, biraz hisse, biraz fon alırsanız, biri düşerken diğeri çıkabilir ve sizin de tansiyonunuz düşmez. Bütün yatırım uzmanları ‘sepet yapın, riskinizi dağıtın’ diyor ama bunu uygulayabilenler çok az.

Para mı var ki?: “Para mı var yatırım yapayım? Az parayla yatırım olmaz” demeyin. 100 lira ile de yatırım olur. Parayı küçük görmeyin.

Tansiyon ölçme: Her dakika yatırımınızı kontrol etmeyin. Örneğin, bir hisse senedini alıp sürekli takip etmek yerine, güveneceğiniz hisse senedini alın, unutun ve ne zaman satacağınıza önceden karar verin. O fiyata geldiğinde satarsınız. Bu, yatırım yapmanın en temel kurallarından biri.

Oyuna çevirme: Emek verdiğiniz, kazandığınız paranızın kartopu gibi büyümesi için zamanın gücünden faydalanın. Ekonomik gelişmeleri takip edin, piyasadaki dalgalanmaları sakin kalarak avantaja çevirin. Örneğin, hisse senedi aldınız, hop diye üç gün sonra satmayın, oyun oynamayın. Hisse senedinden para kazanmanın ilk kuralı, onu uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görmek.

Satılırken al: Yatırımda yapılan en büyük hatalardan biri herkesle birlikte hareket etmektir. Tersini yapabilen kazanır.

Hedef ne?: Altın, döviz, hisse, ev, arsa, kripto para… Alıyorsunuz ama ne için? Bu yatırımları ne için yapıyorsunuz?

Şimdi başlayın: “Yatırıma öbür ay başlarım” demeyin, ertelemeyin.

Davetlisiniz: Dünya Yatırımcı Haftası etkinlikleri kapsamında, 21 Kasım Cumartesi saat 10.00’da konuşmacı olacağım ‘Bütçe Yapmanın Altın Kurallarını Uzmanına Sor’ paneliyle ilgili detaylara http://dunyayatirimcihaftasi.org.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Rekor: Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre şu sıralar, yerli yatırımcı sayısı 1.9 milyona yaklaştı ve tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Warren Buffett'in yatırım kuralları
İşte dünyanın en ünlü, en zengin ve saygı duyulan yatırımcılarından Warren Buffet'in kuralları...

  • Küçük yatırımcı, çoğunluğun yatırım yaptığı hisse senetlerine yatırım yapar. Ama yatırım yapma zamanı çoğunluğun yapmadığı zamandır. Popüler olan ve iyi giden bir hisse senedini almamalısınız.
  • En sevdiğim hisse senedi, elimde tutma sürem sonsuza kadar olandır.
  • Asla gereğinden fazla ödemeyin.
  • Kaybınızı ne zaman durdurmanız gerektiğini bilin.
  • Bir şirket iyi yolda ilerliyorsa, hisse senetleri er geç bunu yansıtacaktır.
  • Kural 1: Asla para kaybetme. Kural 2: Asla kural 1’i unutma.
  • Asla borsada para kazanmak için teşebbüste bulunmadım. Hep aldığım hisse senedinin ertesi gün borsadan kalkabileceğini ve beş yıl süresince tekrar giremeyeceğini varsayarak hareket ettim.
  • Piyasadaki çalkantıları düşmanınız değil, dostunuz gibi görün; bundan kâr etmeye bakın.
  • Risk ne yaptığınızı bilmemekten gelir.
  • Başkalarının söylediklerini yapmayın, yalnızca dinleyin ve size kendinizi iyi hissettirecek olanı yapın.