Ücretsiz eğitimle 15 ayda yazılımcı olma fırsatı
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurulan Ecole 42 okullarında, 18 yaşından büyük herkes 15 aylık eğitimden sonra yazılım dünyasında rahatlıkla iş bulabiliyor.
Ecole 42 okullarının 25 ülkedeki 42 kampüste 15 bin öğrencisi
mevcut. Türkiye’de iki okulda toplam 750 bilgisayar ile 7 gün 24
saat açık olarak eğitim programını uygulayan okullara, çevrim içi
başvuru yapılabiliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul
Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, dijital
kalkınmada Türkiye’nin yazılımcı ordularına ihtiyacı olduğunu
belirterek, "Kurduğumuz okullarla Türkiye’ye kabiliyetli
yazılımcılar kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Tüzgen, İSTKA olarak Ecole 42 okullarını yeni yeteneklerin ortaya çıkması amacıyla desteklediklerini belirterek, "İstanbul ve Kocaeli’de olan okullara ajansımız destekler sağladı. Bu okullarımıza 18 yaşından büyük herkes başvurabilir. Öğrencilerin iş bulmak gibi bir derdi olmayacak" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN 500 BİN YAZILIMCIYA İHTİYACI VAR
Türkiye'nin 500 bin yazılımcı ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Tüzgen, bunun çok kısa bir zaman içerisinde 1 milyona ulaşacağını söyledi.
Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya ise platformun 2019'da Türkiye'deki yazılımcı sayısını artırmak ve Türkiye'yi yazılım ihraç eden bir ülke haline getirmek amacıyla kurulduğunu kaydetti.
DİPLOMA ŞARTI YOK
Yerlikaya, 18 yaşından büyük herkesin bu okullara başvurabileceğini ve 15 aylık eğitimden sonra yazılım dünyasında rahatlıkla iş bulabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herhangi bir diploma şartımız yok. Öğrenci öncelikle çevrim içi sınavı geçtikten sonra 4 haftalık bir havuz programına alınıyor. Bu aşamadan sonra bir öğrenci kendi öğrenim hızında, kendi öğrenim yöntemiyle sorumlu olduğu projeye başlıyor ve projesini tamamlıyor. Tamamlarken hem sistem üzerindeki videolardan yardım alabilir ya da farklı kaynaklardan araştırma yapabilir. Projeyi tamamladığı zaman bir başka proje eğitimini tamamlayan öğrenci arkadaşının projesini değerlendiriyor. Değerlendirme sırasında karşılıklı bilgilerini paylaşıyorlar. Herkesin birbirini beslediği bir ekosistem burası."
ÇEVRİM İÇİN SINAVLAR OLUYOR
4 haftalık havuz eğitimi sonunda başarılı olanlardan gruplar kurarak ana eğitime başladıklarını bildiren Yerlikaya, "Ocak ayında iki ana grupta hem İstanbul hem Kocaeli kampüslerinde eğitim başladı. Haziran ayında bir grubumuz daha başlayacak. Yaz aylarında iki havuz eğitim dönemimiz olacak. Çevrim içi sınavlar sürekli olmaya devam ediyor" dedi.
25 BİN BAŞVURU YAPILDI
Bugüne kadar 25 bin başvuru aldıklarını aktaran Yerlikaya, "Çevrim içi sınavlarda yazılımla ilgili bir şey sormuyoruz. Oyunlaştırılmış genel mantık sınavları soruluyor. Eğitim sıfırdan başlıyor. Yaklaşık 1 sene süren ilk modülden sonra öğrencilerimiz partner şirketlerimizde staj programlarına başlıyorlar. Daha sonra kendi çabalarıyla kariyerleri şekilleniyor. Tüm bu süreçlerin tamamı ücretsiz" diye konuştu.
Bazı insanlar neden daha şanslıdır?Bazı insanlar neden daha şanslıdır?