Televizyonculuğu bıraktı tekstilde marka oldu
Kadın girişimcilerin başarısına her gün bir yenisi ekleniyor. Yıllarca program yönetmenliği yapan Emel Asyalı hikayesiyle girişimcilik için cesaret, yol ve yöntem arayan kadınlara rehber oluyor.
Dokuma kumaşlar üzerine kendi tasarımlarını işleyerek
tunikten fulara, masa örtüsünden elbiseye birçok el yapımı ürünler
üreten, Emel’s Weawing Art’ın kurucusu Emel Asyalı da bu kadın
girişimcilerden biri.
‘İÇİMDEKİ ÇİZİM AŞKI AĞIR BASTI’
Radyo-televizyon-sinema eğitimi alan Emel Asyalı, yıllarca program yönetmenliği yaptıktan sonra içindeki çizim aşkı daha ağır basmış. Emel Asyalı, Emel’s Weawing Art’ın hikayesini şöyle anlattı: “Bir teklif geldi ve tekstil sektörüne adım attım. Tekstil sektörü benim ikinci üniversitem. Evlenirken ‘bir eve iki televizyoncu fazla gelir’ dedik ve ben işimi, eski spor spikeri olan eşime bırakarak sektör değiştirdim. İstanbul’dan Fethiye’ye taşındık. Sıfırdan başladığım ama çizimimin kuvvetli olduğu bir alanda, dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir firmada işe başladım. Duayen isimlerden eğitimler, kurslar derken tasarım bölümünü kurduk.”
‘BU İŞİ FARKLILAŞTIRACAĞIM’ DEDİM
Muğla Fethiye’de yerel dokumayı keşfettiğini anlatan Asyalı, hem örnek olacak hem de ilham verecek hikayesine şöyle devam etti: “El tezgahında üretilen ve ‘dastar’ adı verilen kumaşı dokumayı köydeki bir ustadan öğrendim. Sonra da usta öğretici belgemi aldım. Belediyeden gelen teklif üzerine işin içine iplik, dokuma, standart, kalite, dünya piyasalarındaki işleyiş gibi tecrübemi katarak, bir proje yönettim. Sona erince de ‘Bu işi farklılaştıracağım’ diyerek, önce el tezgahı aldım, akabinde kendi firmamı ve markamı kurdum. İlk etapta 25 bin liralık tazminatım ve 25 bin lira borçla işe başladım. El tezgahımı önceden almıştım, sonra bilgisayarlı otomatik bir dokuma tezgahı aldım. Yani ortalama 220 bin liralık bir yatırım yaptım.”
YÜZYILLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR
“Başlangıcı yüzyıllar öncesine dayanan Fethiye’nin bu yerel dokumasını, köy kadınları duygularını, beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtarak üretiyor” diyen Emel Asyalı ürünleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Geleneksel yapısıyla, ulusal kültürün bir parçası haline gelen bu yerel dokuma, desinatörün büyük bir özenle, dokumanın ruhunu kaybetmeden, üzerinde yaptığı, çizim, boyama ve tasarımla modern bir hale dönüştürülüyor."
NESİLDEN NESİLE TAŞINACAK
Emel Asyalı, Ewa olarak en önemli amaçlarımızdan birinin insanlığın her ihtiyacında doğalı aradığı bu dönemde, ahşap el tezgahlarında, yüzde 100 doğal pamuk iplikleriyle yapılan bu dokumalarda, geleneksel ile modernizmi birleştirmek olduğunu söyledi. Asyalı, "Biliyoruz ki, böyle yaparak hem siz hem de biz, bu özel üretimin, nesilden nesile taşınmasına, gelecekte de yerini alarak yaşatılmasına katkı sağlayacağız” dedi.
Başarılı bir girişimci nasıl olunur?Yeni nesil, anne ve babalarına bakıp, kendilerini onlar gibi iş hayatında sabah saat 09.00 akşam 18.00 sarmalı içinde konumlamak istemiyor.