Ekonomi

Tek Gelirle Yaşarken Bunlara Dikkat Edin

Tek gelirle geçinmek kimi zaman zorlayıcı olsa da bu durum hayattaki basit (ve bedava) şeylerden daha çok keyif almamıza da yardımcı olabilir. Gelin, tek gelir kaynağıyla daha verimli nasıl yaşayabiliriz, 10 maddede inceleyelim.

Tek gelir kaynağıyla sürdürülebilir bir bütçe oluşturmak

Gelirimiz tek bir kaynaktan geldiğinde hata payımız az olduğundan harcamalarımızı daha dikkatli yaparak paramızı nereye yatırdığımız konusunda daha stratejik davranmalıyız. İlk adım sürdürülebilir bir bütçe oluşturmaktır.

Sürdürülebilir bir bütçe oluşturmak için dikkat edilmesi gerekenler,

Aylık ortalama gelirinizi hesaplayın

Son üç aydaki gelirinizi toplayıp üçe bölün. Elde ettiğiniz, ortalama aylık gelirinizdir.

Aylık ortalama giderinizi hesaplayın

Gelir hesaplamasında olduğu gibi, son üç aydaki tüm giderlerinizi toplayıp üçe böldüğünüzde aylık ortalama giderinizi elde edebilirsiniz.

Aylık harcamalarınızı teşhis edin
Aylık giderinizi azaltmak için önce neye para harcadığınızı bilmeniz gerekir. Ne demişler, insan bilmediğini bilmez. Harcamalarınızı listeleyin: Zorunlu aylık harcamalar (kira veya araba taksidi gibi), tasarruf yatırımları (birikimlerinize ayırdığınız bütçeniz) ve keyfi harcamalar (dışarıda yemek, eğlence vs).

Aylık harcamalarınızı aylık gelirinizle karşılaştırın
Sayılar yalan söylemez! Aylık gelir ve giderlerinizi karşılaştırdığınızda bütçenizin uygun olup olmadığını net bir şekilde görebilirsiniz.

İpucu: Eğer aylık giderleriniz aylık gelirinize denk veya gelirinizi aşıyorsa bütçenizi acilen tekrar değerlendirmenizi öneririz.

Bütçenizi ihtiyaç duydukça güncelleyin
Aylık kazancınızdan daha fazlasını mı harcıyorsunuz? Utanmaya veya kendinizi suçlamaya gerek yok. Bunun yerine durumu harcama aışkanlıklarınızı değiştirmek için bir fırsat olarak görün ve vakit kaybetmeden eyleme geçin. 

Parayı akıllıca kullanmakla ilgili kendinizi geliştirmek, konuyla ilgili okumak veya dinlemek de yeni harcama alışkanlıkları oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Tek gelirle yaşayan herkes için doğru bütçe farklı olacaktır. Bu yüzden kendinizi başkalarıyla karşılaştırma hatasından kaçının ve sizin için doğru ne, ona odaklanın.

Bütçenizi ay be ay yakından takip edin
Eğer size yardımı dokunacaksa bütçenizi yaşayan bir organizma olarak düşünebilirsiniz: Onunla ilgilenmeniz, aylık ve hatta haftalık harcamalarınıza dikkat etmeniz birikim hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Sadece harcamalarınızı kaydettiğiniz bir defter edinmeniz ve buraya cebinizden çıkan her kuruşu not etmeniz bazen can sıkıcı olsa da finansal hedeflerinize ilerlemenizi somut şekilde görmek oldukça motive edicidir.