Ekonomi

Suya yatırım yapan kazanacak! Peki suya nasıl yatırım yapılır?

Suyun hayatın kaynağı olduğunu biliyoruz. Tıpkı altın ve petrol gibi su da bir kaynaktır. Günümüzde artık daha zor bulunur ve zor erişebilir hale geldi. Dolayısıyla diğer kıt bulunan kaynaklara yatırım yapmak gibi su kıtlığı da yatırım fırsatları yaratmaya başladı. Peki suya nasıl yatırım yapılır?

Su yatırımı yapmak neden karlı olacak?

Su için yatırım gerekçesi basittir... Su en önemli yaşamsal kaynakların başında geliyor. Ama her geçen yıl biraz daha kıt bulunur durumda. Dünya yüzeyinin yaklaşık %70'i sularla kaplıdır ancak %97'den fazlası tuzlu sudur. Tuzlu su içme, mahsul sulama veya çoğu endüstriyel kullanım için elverişli değildir. Dünyadaki su kaynaklarının geri kalan %3'ünden sadece yaklaşık %1'i insan tüketimi için hazırdır.

Hızlı sanayileşme ve artan tarımsal kullanım, dünya çapında su kıtlığını artırmaya başladı. Tatlı su eksikliği yaşayan ülkelerin başında Çin, Mısır, Hindistan, İsrail, Pakistan, Meksika, Afrika'nın çoğu ve Amerika Birleşik Devletleri (Arizona, New Mexico, California ve Batı Teksas) yer alıyor.

Kirlilik aynı zamanda temiz su ihtiyacını da artırıyor

Morgan Stanley Capital International küresel sürdürülebilir su endeksi, su yatırımlarına farklı bir bakış açısı getiriyor. Endeks, gelirlerinin en az %50'sini sürdürülebilir su ürünleri ve hizmetlerinden elde eden gelişmiş ve gelişmekte olan şirketlere odaklanmış durumda. Bir başka deyişle endeks yatırımların yarısından fazlasının su ve su ürünlerine kaymış olduğunu gösteriyor.


Birleşmiş Milletler'e göre 2,3 milyar insan "su sıkıntısı çeken" ülkelerde yaşıyor. Bu da her yıl tatlı su kaynaklarının %25'inden fazlasını kullandıkları anlamına geliyor. 2030 yılına kadar 700 milyon kişi su kıtlığı nedeniyle yerinden olabilir. Şişelenmiş su söz konusu olduğunda, uluslararası pazar da hızla büyüyor. Son üç yıl içinde ABD’den Meksika’ya Çin’den Ortadoğu’ya kadar tüketici taleplerinde 3 kata yakın artışlar meydana geldi. Türkiye’de 2015’ten 2020'ye kadar kişi başına şişelenmiş su tüketimi yüzde 70'e yakın artmış durumda.

Michael Burry suya nasıl yatırım yapıyor?

Scion Capital'in kurucusu Michael Burry bir röportajında, "Suya yatırım yapmanın yolu gıdadır. Yani su açısından zengin bölgelerde yiyecek yetiştirmek ve su fakiri bölgelerde satış yapmak en akıllı yatırım haline geldi" dedi. Yüksek yağış alan bölgelerdeki tarım arazileri, suyun gelecekteki değerini daha da ortaya çıkaracaktır. Bireysel yatırımcılar su stoklarının fazla olduğu bölgelerdeki su ve su ürünleri üretimi yapan şirketlere yatırım yapabilirler.

Özetle yatırımcılar suya, tarımsal üretime ve su ürünlerine daha çok yatırım yapmaya başladı. Bireysel yatırımcılar ise artık suya yakın tarım arazilerini ve tarıma dayalı üretim yapan şirketlerin hisse senetlerini satın alıyor.