Squid Game: İyi Para Yönetimi Hakkında Bize Ne Öğretti?
“Squid Game”, finansal sorunları nedeniyle zorluk yaşayan insanların kırılganlıklarını kötüye kullanan bir kurgu sunsa da bir kriz durumunun nasıl önlenebileceği veya etkilerinin nasıl azaltılabileceği üzerine düşünmek için bir fırsat oldu.
“Squid Game”, finansal sorunları nedeniyle zorluk yaşayan
insanların kırılganlıklarını kötüye kullanan bir kurgu sunsa da bir
kriz durumunun nasıl önlenebileceği veya etkilerinin nasıl
azaltılabileceği üzerine düşünmek için bir fırsat oldu.
Dikkat: Bu
yazı biraz spoiler içerebilir!
The Squid Game, son günlerde adından söz ettiren bir Güney Kore dizisi. Henüz 17 Eylül'de Netflix üzerinden yayınlanmasına rağmen kurgusu nedeniyle şimdiden kendisini halkın favorilerinden biri olarak konumlandırdı.
Hwang Dong-hyuk'un yönettiği ve 13 yıldan fazla bir süredir düşünülen hikâye, borçlar içinde boğulan ve onları ödeyememek için çaresiz kalan, 6 çocuk oyununa katılmayı kabul eden ve hayatta kalmaya çalışan 456 kişinin hayatı hakkındadır. Ve bu oyunlarda kazanan kişi çok büyük miktarda para alacaktır.
Dizi drama, gerilim ve sansürsüz şiddetin ötesinde, bize bazı mesajlar da veriyor. Bizi finansal kaygılar, ekonomik sorunlar üzerine düşünmeye itiyor.
İkinci sezon için 'aday' olmaktan kaçının
Bu sezon boyunca gördüğümüz gibi, sermayenin yanlış yönetimi her karakterin karşılaştığı sosyal ve kültürel sorunlarla birleştiğinde sadece kişisel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda etrafımızdaki insanların sağlığı üzerinde de yansımaları olabilir.
İşte borcunuzun gelirinizi aşmasını önlemek için bazı ipuçları:
Gereksiz harcamaları azaltın. İstek ve ihtiyaç harcamalarınızı iyi yönetin.
Finansmanımızı düzenleyin. Paranızı yönetmeniz için basit bir model, 60-30-10 kuralını kullanın. Öncelik %60’ını ihtiyaçlara, %30’unu isteklere ve %10’unu da birikime ayırın.
Acil durum fonunuz olsun. Bu, birikim için ayrılan paradan alınabilir.
‘’Dizinin ana karakteri olan Seong Gi-hun, önce ödeme yapıp yapamayacağını analiz etmeden kredi istiyor.’’
Borçtan kurtulmak için
The Squid Game'deki birçok karakter, borçlarını ödemek için sürekli çağrılar alır. Borçlar bir gecede çözebileceğiniz bir şey değil. Ancak planlama, disiplin ve düzen ile dengeye dönebilirsiniz.
Ne kadar ödemeniz gerektiğini analiz edin. Dizinin ana karakteri olan Seong Gi-hun, önce onları geri ödeyip ödeyemeyeceğini düşünmeden borç ister. Asıl olan hesaplarınızı kapatmak için ne kadar gerçek paranız olduğunu tanımlamanızdır.
Ek gelir bulun. Dizide gördüğümüz gibi kaçmak çözüm değil. Kredilerinizi ilerletmek için fazladan iş veya kar getirecek küçük bir girişim için zaman ayırın. Dikkatli olun: Başkalarının borcunu ödemek için borca girmeyin.
Umutsuzluk sizi tüketmesin. Borç verenlere veya aracılara başvurmayın. Kaçınılması gereken başka şey de sanş oyunları oynayarak bir şeyler kazanılacağını ummaktır.
Tuzağa düşmeyin. Borçlarından kurtulamayanların çoğu, borçlarını öderken kredi kabul etme alışkanlığına sahip, bu nedenle sadece borçlarını arttırır ve ödeme sürelerini uzatırlar.
Para durumunuzu kontrol edebileceğiniz, bunları düzenli tutabileceğiniz ve hizmetleriniz için zamanında ödeyebileceğiniz için iyi alışkanlıklar edinin. Uzun vadede, iyi bir yönetime sahip olmak size daha fazla rahatlık sağlayacak.
Squid Game Dizisinden Alıntılar Netflix'in Eylül ayında yayına giren yeni dizisi Squid Game kısa sürede platform üzerindeki en çok izlenen yapımlardan biri oldu. Biz de diziden hafızalarda yer edinen bazı alıntıları sizler için derledik! Dikkat 'spoiler' içerir.