Ekonomi

Sizi Daha İyi Bir Lider Yapacak 8 Sosyal Beceri

Duygusal zeka ve Sosyal beceriler her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Bu temel konularda uzmanlaşmak, ekibinize ilham vermenize ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Duygusal zeka ve sosyal beceriler her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Bu temel konularda uzmanlaşmak, ekibinize ilham vermenize ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

VaynerMedia'nın Baş Sorumlusu Claude Silver geçtiğimiz günlerde Instagram sayfasında dikkatimi çeken bir alıntı paylaştı: "İnsan becerileri, DUYGUSAL ZEKA (EQ), ‘’SOSYAL’’ beceriler, İNSAN becerileri- bunlar bizim dayanak noktalarımız. Bizim gerçek olduğumuzu hatırlatıyorlar. Bunlar olmadan uçup gideriz."

İşletmeler, sosyal becerileri gözden kaçırma ve zor becerilere odaklanma eğiliminde. LinkedIn, bu yılın başlarında 2020'nin en çok talep gören zor ve hassas becerilerin listesini yayınladığında, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, zor beceriler bilgisayar becerilerinin hakimiyetindeydi.

Sosyal beceriler bilinmeyen kahramanlardır ve LinkedIn’in ilk beşi yaratıcılık, ikna, iş birliği, uyarlanabilirlik ve duygusal zeka idi. Yöneticilere sosyal beceriler üzerine dersler verirken, üç tane daha dahil etmeyi seviyorum- zaman yönetimi, hikaye anlatımı ve kültürel farkındalık.

Her bir beceriyi ve bunları nasıl geliştireceğinizi anlamak, size rekabet etmenizde öncelik tanıyacaktır.

1. Yaratıcılık

Herhangi bir işletmeye yeni fikirler katmanın iyi bir yolu da diğer sektörlere ve başka ülkelerin ne yaptığına bakmaktır. Sektörünüz için işe yarayabilecek hangi kavramları kullanıyorlar? Küçük gruplar halinde beyin fırtınası yapın, bir liste oluşturun ve ardından fikirlerinizi herkesin önünde sunun. Aptalca fikirleri, çılgın fikirleri, her şeyi dahil edin.

2. İkna Kabiliyeti

İkna etmeyi anlamak için çoğu insan, İkna Psikolojisi kitabının yazarı Robert Cialdini'nin başvurulacak kişi olduğu konusunda hemfikir. İnsanlar üzerinde ‘’ETKİ BIRAKMAK.’’ Kitabı altı evrensel İkna İlkesine giriyor: karşılıklılık, kıtlık, otorite, tutarlılık, beğenme ve fikir birliği.

Her şeyden önce, bu becerileri kötüye kullanmamalıyız. Satış danışmanı Jeffery Gitomer bunu şöyle ifade ediyor: ‘’İnsanlar satılmayı sevmiyor ama satın almayı seviyorlar.”

3. İş Birliği

İş birliği, ekip çalışmasını yepyeni bir düzeye taşır. Genellikle lider olmadan bir projeyi tamamlamak için farklı beceri kümelerine ve bakış açılarına sahip insanları bir araya getirir. Bu sosyal beceriden yararlanabilen kuruluşlar, iletişimin çok önemli olduğunu bilir. Tüm iletişim yollarının açık tutulması çok önemlidir.

4. Uyum Yeteneği

Bu kavram 21. yüzyılın becerisine sahip. Değişim çok yüksek bir hızda gerçekleşiyor. VR, artırılmış gerçeklik ve çok daha fazlası iş yapma şeklimizi değiştirecek- işte bu nedenle kritik şirketler, sıradan hale gelene kadar beklemek yerine yeni teknolojilerin üzerinde duruyor. Erken başlamak, öğrenme eğrisinin düşük olduğu anlamına gelir.

5. Duygusal Zeka

Duygusal zeka (EQ), "kişinin duygularını fark etme, kontrol etme ve ifade etme ve kişilerarası ilişkileri mantıklı ve empatik bir şekilde yönetme kapasitesi" olarak tanımlanır. Yüksek EQ'ya sahip olanlar, yüksek baskı durumları, kaos yönetimi, yapıcı eleştiri ve daha fazlasını iyi idare edebilirler.

Career Builder tarafından yapılan bir ankete göre, işe alımlarda % 75'i EQ'ya IQ'dan çok değer verdi. Sert beceriler ve zeka becerisi çalışanlara daha kolay öğretilirken, EQ'nun anlaşılması daha fazla zaman ve anlayış gerektirir.

6. Öz Motivasyon

Hepimiz enerjimizi nasıl yöneteceğimizi öğrenmeliyiz. Enerji sadece dengeli beslenmekten değil, aynı zamanda kişisel dürtü, direnç ve bağlılıktan da gelir. Başarmaya yönelik kişisel bir dürtü, zihniyetimizle doğrudan bağlantılıdır. Araştırmalar, büyüme zihniyetine sahip olanların, geliştirebileceklerine inandıkları için yaptıkları çabalarda başarılı olmaktan çok daha fazla hoşlandıklarını gösteriyor.

Yeteneklerimize en uygun fırsatları ve başkalarına kaynak sağlamamız veya onları ne zaman yalnız bırakmamız gerektiğini anlamak için riski yönetmeyi öğrenmemiz gerek.

7. Zaman Yönetimi

Yüksek performans, insanların zamanı nasıl kullandığıyla ilgilidir. Girişimcilerin çoğu zaten çok çalışıyor, ancak başarılı olanları mücadele eden veya başarısız olanlardan ayıran şey, bu üçünü uygulama yetenekleridir: Plan, Önceliklendirme ve Performans.

Plan: En çok satan yazar Brian Tracy, planlamanın önemini şöyle açıklıyor: "Planlamada harcadığınız her dakika, uygulamada 10 dakika kazandırır; bu size yüzde 1000 Enerji Getirisi sağlar!"

Önceliklendirme: Önceliklendirme, mevcut kaynaklarınızı en iyi nerede kullanacağınızı anlamaktır. Stephen Covey, görevleri aciliyet ve önemlerine göre ayıran dört bölüm olduğunu açıklıyor. Ve önemli olan ancak acil olmayanlara odaklanmak olduğunu anlatmaya devam ediyor.

Performans: Lastiğin yolla buluştuğu yer burasıdır. Gary Vaynerchuk'un dediği gibi, "Uygulama oyundur." O olmadan en iyi plan bile başarısız olur.

8. Hikaye anlatımı

Merhum Amerikalı iş filozofu Jim Rohn, çoğu zaman antik çağın iki büyük hatip olan Cicero ve Demosthenes'i tartışarak büyük hikaye anlatımının farkını gösterirdi. "Cicero konuştuğunda kitlelerin şaşkına döndüğü ve" Ne harika bir konuşma!" diye haykırdığı söyleniyor. "Hikaye anlatıcılarını diğerlerinden ayıran şey, insanları harekete geçirme yeteneklerine sahip olmaları. İçimize nasıl ulaşacaklarını ve ruhlarımıza nasıl dokunacaklarını biliyorlar.’’

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/359834