Paranızı nasıl akıllıca yönetebilirsiniz?
‘’Ölçülen şey yönetilir.'’ Muhtemelen internette dolaşan bu alıntıyı görmüşsünüzdür. Her zaman geçerli olmasa da konu paranızı daha akıllıca yönetmeye geldiğinde kesinlikle öyledir.
‘’Ölçülen şey
yönetilir.'’
Muhtemelen internette dolaşan bu alıntıyı
görmüşsünüzdür. Her zaman geçerli olmasa da konu paranızı daha
akıllıca yönetmeye geldiğinde kesinlikle öyledir.
İşte para yönetimi konusunda size yardımcı olacak ipuçlarımız:
1. Kendinizi tanıyın
Hayır, bu meditasyon yapmanızı gerektirmez. Değerlerinize
ve davranışlarınıza dürüst bir şekilde bakmak yeterli
olacaktır. Neden çalışıyorsunuz? Para sizin için duygusal
olarak ne ifade ediyor? Güven? Heyecan? Özgürlük? Bunu
belirledikten sonra, onu daha somut bir şeye
bağlayabilirsiniz. Ne yapmak için para istiyorsunuz? Bir ev
satın almak mı? Yolculuk mu? Erken emeklilik mi? Bu
soruları yanıtlamak için zaman ayırmaya değer çünkü finansal bir
karar verme zamanı geldiğinde, bu nihai hedefi göz önünde
bulundurmak faydalı olacak. Geleceğe bakmak harika olsa da bugüne
bakmayı da unutmayın. Paranızı nasıl
harcarsınız? Stratejik misiniz? Bütçe yapar
mısınız? Ani bir alışverişçi misiniz yoksa indirimleri mi
beklersiniz?
"Bilgi Güçtür. Kendini
bil. Paranı kontrol et.’’
2. Bütçenizi uygun olanı bulun
Paranızı akıllıca kullanmak tamamen tutumlu olmak anlamına gelmez. Sevdiğiniz şeyden vazgeçmeyin. Yeter ki bütçenize uygun hale getirmenin bir yolunu bulun.
3. Birikimlerinizi yönetin
Bu, aktif ve pasif olmanın karışımını gerektirir. Pasif olabilmeniz için aktif olarak bir şeyler ayarlayabilirsiniz. Örneğin, işlem hesabınızdan birikim hesabınıza düzenli doğrudan mevduat oluşturabilirsiniz. Bazı uygulamalar ayrıca satın alımlarınızı 'toplamanıza' ve geri kalanını otomatik olarak birikimlerinize göndermenize izin verir. Gelir ve giderlerinize bağlı olarak, ister ödemenizi alır almaz belirli bir miktarı birikimlerinize aktarabilir (ve kalanını kullanabilirsiniz) ya da belirli bir miktarı harcama için tutabilirsiniz ve bunun üzerinde yaptığınız harcamalar birikiminize gider.
4. Emekliliğiniz için stratejik olun
Online ya da telefondan ulaşarak nerede olduğunuzu, ücretlerinizi, durumunuza daha uygun bir şey sunan bir şirket olup olmadığını ve mevcut süper fonunuzun size bir ürün veya hizmete abone olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Otomatik olarak dahil edilmesi gerekmeyebilir. Kişisel koşullarınıza bağlı olarak, daha yüksek veya daha düşük riskli bir yatırım stratejisi düşünebilirsiniz.
5. Evde yemek yapın
Bu, şimdi yapabileceğiniz ve cebinizde uzun süreli etkileri olabilecek bir yaşam tarzı değişikliği. Hayatınızda pahalı ve paketlenmiş ürünleri en aza indirin. Bu paketlenmiş lahana salatası bütün bir lahana ile aynı fiyatta olabilir, ancak bütün lahana daha taze olabilir ve sizi çok daha uzun süre dayanabilir. Satışta olan şeyleri stoklayın. Bir öğle yemeği ile aynı fiyatlarla tüm hafta boyunca kendinize yemek yapabilirsiniz.
6. Kendinize yatırım yapın
Bu zor olabilir. Diyelim ki ilk maddelerin hepsini yaptınız ve şimdi tasarruflarınızda iyi bir miktar var. Sırada ne var? Gerçek şu ki, kazandığınız her miktar konusunda titiz olsanız bile, sadece para biriktirerek servet inşa etmek zor olabilir.
Bir noktada başka şeyler yapmak isteyebilirsiniz. Belki de yatırım yapmak istiyorsunuz. İnanın her şeye yatırım yapmak mümkün. Ama ne yazık ki, bunların birçoğunu anlamadan alıyor bir sürü para kaybediyor insanlar. Şunu unutmayın para konularında hiçbir şey yapmamak, anlamadan bir şey yapmaktan daha iyi…
Yatırım parayı enflasyon karşısında korumak ve paradan para kazanmak için yapılır. Yatırım önemli ve gerekli. Unutmayın, kendi paranızı yönetme gücüne sahip kişi yine kendinizsiniz. Çünkü kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz…
Nasıl Tasarruf Yapılır? Nasıl tasarruf yapılır? Nasıl tasarruf yapabileceğinize dair bazı ipuçlarını sizler için ele aldık. Bu yazının sonunda bir veya iki fikirle ne nasıl başlayacağınızı öğrenmiş olacaksınız.