Ekonomi

Paranın Enerjisi

Para enerjinin bir ifadesi ve onu hayatımızı yönetebilmek için kullanırız. Bilinç, düşüncelerin, duyguların ve deneyimlerin farkındalığı ve içsel bilinmesi.

Para enerjinin bir ifadesi ve onu hayatımızı yönetebilmek için kullanırız. Bilinç, düşüncelerin, duyguların ve deneyimlerin farkındalığı ve içsel bilinmesi. Para kazanıldığında, harcandığında, tasarruf edildiğinde ve bilinçli olarak verildiğinde, en çok değer verdiğimiz şeyi yansıtır. Kim olduğumuz, neyi temsil ettiğimiz ve nereye gittiğimiz konusunda sezgisel bir gösterge haline gelir. Parayla bilinçli bir şekilde etkileşime girerek kendimiz ve dünyamız hakkında iyi hissederiz. 

Bununla birlikte, parayla ilgili deneyimlerimizde bilinçli olmadığımızda, ters etki meydana gelir ve sonunda, çoğu zaman, pek mantıklı olmayan şeyler yapmaya başlarız.

Hücresel biyolog Bruce Lipton ‘’İnancın Biyolojisi’’ kitabında şöyle diyor;

"Zihnin işlevi, inançlarımız ve deneyimlediğimiz gerçeklik arasında tutarlılık yaratmakta.” Lipton şöyle devam ediyor: "Genel olarak hayatlarımızı arzularımızla yönettiğimizi algılıyoruz. Ancak sinirbilim şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkarıyor. Hayatlarımızı sadece %5 oranında bilinçli zihnimizle yönetiyoruz. Bilinçaltımız %95 zihinde programlanan inançlar ve alışkanlıklar tarafından kontrol ediliyor."

Bilinçli zihnimizi zamanın yaklaşık %5'inde kullanıyorsak, ihtiyacımız olmayan, karşılayamadığımız veya gerçekten istemediğimiz şeyleri satın almak gibi neden mantıklı olmayan şeyler yaptığımızı açıklayabilir. Ve eğer bilinçaltı zihin zamanın %95'inde kontrol altındaysa, bu, temas ettiğimiz mesajlara son derece duyarlı olduğumuz anlamına gelir. Pazarlamacılar elbette bunu çok iyi biliyorlar ve tüm sistemlerini bilinçaltının nasıl çalıştığından yararlanmak üzerine kuruyorlar. 

Para konusundaki bu bilinçsizlik, kendimizi neden sevmediğimiz işlerde çalışırken bulduğumuzu da açıklayabilir.

Para konularında bilinç arttıkça, ahlaki ve psikolojik algılarımızı ve beklentilerimizi kaçınılmaz olarak sorgulamaya başlarız. Şu anda kendimize aşağıdaki gibi sorular sorabiliriz:

1. Geriye dönüp baktığımda pek mantıklı görünmeyen şeyleri parayla yapıyor muyum? Öyleyse, bu neden oluyor?

2. Temel değerlerim işimle ve nasıl para kazandığımla uyumlu mu?

3. Önceliklerim doğru mu ve öyleyse, para harcama şeklim bu öncelikleri destekliyor mu?

4. İsteklerim ve ihtiyaçlarım arasındaki farkı biliyor muyum ve öyleyse, önce ihtiyaçlarımla ilgileniyor muyum yoksa tam tersini mi istiyorum?

5. Paramın nasıl yatırıldığını biliyor muyum ve bu yatırımlar temel değerlerimi destekliyor mu?

6. Desteklemeyi önemsediğim şeylere yeterince zaman ve para ayırıyor muyum?

Bulunduğumuz yere nasıl geldiğimizi anlamak, bilinçaltımızda karmaşık bir para inançları sistemi oluşturduğumuzu anlamaya yardımcı olur. Bu inançları, içinden her şeyi gördüğümüz bir cam bölme olarak kullanıyoruz. Bazen inançlarımız yardımcı olur, ancak diğer zamanlarda parayla olan etkileşimlerimizin sert gerçeklerini görmemizi engeller ve bu nedenle hiçbir zaman yararlı ve sağlıklı değişiklikler yapmayız.

Para bilincini görmezden gelmenin maliyeti çok yüksek. İlişkilerimizde ve işimizde sorunlara yol açarak, kötü bir sağlığa neden olabilir ve nihayetinde gerçek benliğimizi tanımakta zorluk çekebiliriz. 

Kabul etmesi zor ama bilinçsizliğimize daha iyi bir yaşam potansiyeline değer verdiğimizden daha fazla değer veriyoruz.

Neyse ki sonsuza kadar bu bilinçsiz zihin durumunda kalmak zorunda değiliz. Değişmenin yolları var ve bu kendimizle tanışma, anlama ve keşfetme yolumuzda başlar. Biz kendimiz bir şey yapmıyorsak, dünyanın değişmesini bekleyemeyiz. Biz onlarız, onlar biziz. Daha fazla para bilincine sahip olmak için bir tavır takınmamız gerekir. Kendi yaşamlarımıza, nereden geldiğimize, neyi temsil ettiğimize ve nereye gitmek istediğimize bilinçli olarak bakmalıyız. Ancak o zaman içinde yaşamak istediğimiz uyumlu ve sürdürülebilir dünyayı yaratabiliriz.

Kaynak: https://www.huffpost.com/entry/the-energy-of-money_b_5519755

2021’de Risk Analizi ve Yönetimi2020 yılı başında başlayıp halen süregelen pandemi krizi gerek makroekonomik gerekse sektörel bazda risk seviyelerini bazı istisnalar hariç olumsuz şekilde etkilemiş durumda.