Ekonomi

Paramı Yönetebiliyorum Eğitimi Neler Kazandırıyor? - Karadeniz Bölgesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Visa Türkiye ortaklığında, Türkiye’deki 27 bankanın desteği ile 2009 yılından bu yana devam eden Paramı Yönetebiliyorum projesiyle...

Türkiye’nin dört bir yanında gençlere, girişimcilere, çiftçilere ve mavi yaka çalışanlara bütçe yapabilme, finansal kavramları anlama ve hayatları boyunca karşılarına çıkacak olan finansal ürün ve hizmetleri doğru kullanma becerisi kazandırmak üzere eğitimler verildi ve verilmeye devam ediyor.Şimdiye kadar 81 ilde 2 binden fazla gönüllü genç eğitmen tarafından 1,2 milyon kişiye birebir Paramı Yönetebiliyorum eğitimi verildi. Karadeniz Bölgesi de bunlardan birisi. 

Karadeniz Bölgesi’nde Paramı Yönetebiliyorum eğitimi veren  gönüllü eğitmenler Buse Yerebasmaz ve Armağan Hikmet Saka ile eğitim hakkında konuştuk:

1.)Neden para yönetimi ile ilgili bu projede yer almak istedin?    

Buse: Para yönetimi bir nevi hayat yönetimidir. Hepimiz hayatımızı çeşitli emeller üzerinde şekillendirmek isteriz. Gerek eğitim ihtiyacı, gerekse sağlık ihtiyacı gibi ihtiyaçların giderilmesi için de para kavramı devreye giriyor. Bizler hayatımızın kontrolü için para yönetimini doğru yapmalıyız. Bu konuda daha bilinçli olmak adına Paramı Yönetebiliyorum projesinde yer almak istedim. 

Armağan: Eğitimde edindiğim bilgileri, insanlara aktararak bilgi köprüsü kurmak, kendimi geliştirmek, daha bilinçli bir birey olmak, daha bilinçli bireyler yetişmesine katkı sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin bir parçası olmak için bu projede yer almak istedim. 

2.)Eğitim verdiğin kişilere hedef belirlerken neye göre karar vermelerini söylüyorsun?

Buse: Öncelikle hayallerini soruyorum. Birkaç kişiden hayallerini paylaşmalarını rica ediyorum. Daha sonra hayallerin hayatımızdaki öneminden bahsediyorum ve hayallerin bizi hedeflerimize götüren bir yol olduğunu belirtiyorum. Bu bağlamda para yönetiminin hayal ile hedef arasındaki köprü görevi gördüğünü de anımsatarak sözlerimi tamamlıyorum. 

Armağan: Hedeflerini bir plan doğrultusunda sıraya koymalarını istiyorum. Hedefleri kısa, orta ve uzun vadeli olarak ayırmalarını sağlıyorum, gerçekleştirmeleri için gerekli olan para miktarını yazdırıyorum. Bütçeleri doğrultusunda biriktirmeleri gerektiğini anlatıyorum ve hedeflerine ulaşana kadar pes etmemelerini söylüyorum.

3.)Bugüne dek para yönetimi ile ilgili bir çalışma yapmamış birine nereden başlamasını söylersin?

Armağan: Önce bir bütçe yapması gerektiğini söylerim. Düzenli olarak gelirlerini ve giderlerini yazmalı. Buna ek olarak parasını doğru yönetmek için bilinçli bir şekilde harcama ve birikim yapmalı. 

4.)Para yönetimi deyince kişiler ne anlıyor, aslında ne anlamalılar?

Buse: Para yönetimi denilince insanlar bunu cimrilikle karıştırıyorlar. Aslında para yönetiminin cimrilik değil de tutumluluk olduğunu,  para yönetiminin bir nevi hayat yönetimi olduğunu algılamaları gerekiyor.

5.)Para yönetimini öğrenmek senin hayatında ne değiştirdi?

Armağan: Artık alışverişim sırasında istek mi ihtiyaç mı diye sorguluyorum ve planlı hareket ediyorum.

6.)Birikime, yatırım yapmaya ve paranı yönetmeye nasıl karar verdin?    

Buse: Para yönetiminin öneminin ne yazık ki eğitmen olduktan sonra farkına varabildim. Daha öncesinde kendi çapımda düzenlemeler yapıyordum ama hep bir yerlerden açık veriyordum. Eğitmen olunca ilk eğitimi kendime vermiş oldum aslında ve birikime bu şekilde başladım. 

7.)Birikim hedefine ulaştığında neler hissettin ? 

Armağan: Birikim hedefine ulaştığımda hayallerimin gerçekleşmesi beni çok mutlu etti. 

8.)Borçları ödeme konusunda en etkin diyebileceğin 1 tüyo alabilir miyiz?

Buse: Borç ödeme konusunda en önemli tüyo bence moral ve motivasyon açısından işe en küçük borcu ödemekle başlamak.

9.)Çalışma yaptığın  kişileri de düşünürsen, bütçeye en çok katkı sağlayan tasarruf metodu nedir?          

Armağan: İlk olarak aylık gelirlerinin belli bir kısmını banka hesabında biriktirmeleri, ilerleyen süreçte ise uygun yatırım araçlarında paralarını değerlendirmeleri en sağlıklı yöntem diyebilirim.

10.)Cebinde kalan bozuk paraları biriktiriyor musun? 

Buse: Birden fazla kumbara alarak her akşam cebimdeki bozuk paraları eşit miktara denk gelecek şekilde dağıtıyorum. 

Armağan: Evet biriktiriyorum bir kumbaram var. Bozuk para biriktirmek belki zor gelebilir fakat o kumbarayı açıp baktığımda aslında ne kadar çok biriktirebileceğimin farkına varıyorum.

11.)Gerçekleştirmek istediğin 3 finansal hayalin nedir?

Buse:

- Eğitim hayalimi gerçekleştirmek

- Kendime uygun iş olanağını sağlamak

- Bütçeme özgü yatırım yapmak (araba, konut vs.)

Armağan:

En büyük hayalim bir sosyal girişimci olmak, girişimlerimi gerçekleştirmek için yeterli paraya sahip olmak ve bunun için gerekli eğitimi alabilmek

12.)Ani gelen harcama dürtünü nasıl engelliyorsun?       

Armağan: Tabii ki 10 saniye kuralı ile... Düşünüyorum, ihtiyaç ise alıyorum, eğer sadece ani harcama dürtüsü ise almıyorum.