Para harcamanızı durduracak ipuçları!
İhtiyacınız olmayan şeylere para harcamayı nasıl durduracağınızı merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Birçok insan harcama dürtülerine sürekli engel olmaya çalışır. Finansal hayatınızı düzene sokmanıza yardımcı olabilecek bazı basit ipuçlarımız var.
İhtiyacınız olmayan şeylere para harcamayı nasıl durduracağınızı
merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Birçok insan harcama
dürtülerine sürekli engel olmaya çalışır. Finansal hayatınızı
düzene sokmanıza yardımcı olabilecek bazı basit ipuçlarımız
var. Tek ihtiyacınız açık fikirli olmak ve yeni bir şeyler
denemeye istekli olmak. Bunlar, finansal durumunuzun kontrolünü
yeniden kazanmanız ve daha iyi bir finansal geleceğe doğru kolay
adımlar atmanız için denenmiş ve gerçek taktiklerdir.
1. Bir bütçeye bağlı
kalmayı zor buluyorsunuz
Her zaman planladığınızdan daha fazla harcıyorsanız, aşırı harcama sorununuz olabilir. Her ay bir veya iki yerde fazla harcama yapmak normal, ancak ani satın almalar nedeniyle bütçenizi aşıyorsanız, harcama sorununuz olabilir.
2. Harcayacak para olmadığında streslisiniz
Maaştan maaşa yaşayan insanlar kendilerini hep finansal olarak stresli hisseder. Bu kısır döngüdür, çünkü harcayacak paranızın olmaması konusundaki endişeniz aslında bu duyguları hafifletmek için daha fazla harcama yapmanıza neden olabilir.
3. Ödemelerinizi geciktiriyoruz
Finansal sorunların önemli işareti, faturalarınızı zamanında ödemekte güçlük çekmeniz veya kredi kartlarınızda her ay tam olarak ödeyemeyeceğiniz büyük bir bakiye taşımanızdır. Bunun temelde her ay olduğunu fark ederseniz, harcamanın sizin için büyük bir sorun olduğunun kesin işaretidir.
4. Yakınlarınızdan borç para alıyorsunuz
Faturalarınızı ödeyebileceğini bildiğiniz insanlardan borç para aldıysanız, maaşınızdan avans aldıysanız veya yüksek faizli bir kişisel krediye imza attıysanız, bunlar aşırı harcama alışkanlığının işaretleri olabilir.
5. Para sorunlarınızı saklamaya çalışıyorsunuz
Eşinizle finansal konular hakkında konuşmaktan kaçınıyor musunuz? Bunu harcama sorunlarınızı örtbas etmek için yapıyor olabilirsiniz ve bu, harcamalarınızı ve paranızı takip etmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir.
Aşırı Harcama Yaptıran Şeyler
NEDEN para harcıyorsunuz? Alışkanlıklarınızı değiştirmeden önce bunu neden yaptığınızı anlamalısınız. Harcamalarınız konusunda endişeleniyorsanız, neler olup, bittiğini belirlemeniz önemli. Aşırı harcama alışkanlıklarınızı etkileyebilecek ve istemediğiniz veya ihtiyaç duymadığınız şeyler için gereğinden fazla harcamanıza neden olabilecek birkaç sebep var.
Sosyal medya
Sosyal medya çok şeyin başlangıcı. Her şey birilerine ayak uydurmakla başlar! Sosyal medya, özellikle Facebook veya Instagram gibi sitelere sık sık göz atıyorsanız, aşırı harcama yapmanıza neden olabilir. İnsanların göz kamaştırıcı tatil fotoğrafları arasında gezinmek, kendinizi yetersiz hissetmenize neden olabilir. Sosyal medyanın insanların en iyi şekilde görünmesini sağlamak için tasarlandığını unutmayın.
Stres
Stres aşırı harcamanın diğer büyük nedenlerinden biri. Kendinizi stresli veya mutsuz hissettiğinizde, alışverişi bir anlık tatmin biçimi olarak kullanabilirsiniz. Harcamanın aslında sorunlarınızı çözmeyeceğini unutmayın! Aslında, daha fazla para harcamak sorunu ortadan kaldırmaz, uzun vadede kendinizi daha stresli hissetmenize neden olur.
Egzersiz yapmak veya güvendiğiniz biriyle konuşmak da dahil olmak üzere, stresten kurtulmak için birçok sağlıklı çıkış noktası var.
Kredi kartları
Kredi kartları harcamayı o kadar kolay hale getirir ki, bir satın alma işlemi yapmadan önce düşünmek zorunda kalmazsınız çünkü sadece bir plastik parçasını kaydırırsınız. Bir kredi kartının kolaylık faktörü, bir sonraki faturanın vadesi gelene kadar farkında olmadan kredi kartı borcunu rafa kaldırmanın çok kolay olduğu anlamına gelir.
Para harcamayı nasıl durdurursunuz?
İşte para harcamayı durdurmak ve finansal durumunuzu kontrol altına almak için adım adım plan.
1. Açık olun
Harcama probleminizi görmezden gelmek yerine onunla yüzleşmenin zamanı geldi. Fazla harcama yaptığınızı kabul edin ve bu konudaki duygularınızı düşünmek için kendinize biraz zaman verin.
2. Borcunuzu ödeyin
Borçsuz olmak birçok insan için önemli bir finansal hedeftir. Ekstra borç ödemeleri yapmak, ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almak için ödüllendirici bir alternatif. Borcunuza en fazla parayı yatırmanıza yardımcı olmak için, her ödeme aldığınızda banka hesabınızdan otomatik bir transfer ayarlayın.
3. Hedeflerinizi belirleyin
İyi bir finansal planın temel değerlerinizi yansıtan hedefleri içermesi gerekir. Sizin için tam olarak neyin önemli olduğunu düşünebilirseniz, sizin için önemli olmayan şeylere para harcamayı nasıl durduracağınızı öğrenebilirsiniz.
Bütçenizde bir ev için para biriktirmek gibi finansal hedefler belirlemek, dürtüsel olarak para harcamayı bırakmanız için sizi motive edecek. Alışveriş yapmak yerine, hedefinize ekstra para yatırmak isteyeceksiniz.
İşte finansal dersler çıkarabileceğiniz 7 filmEkonomi sadece kitaplardan veya dergilerden öğrenilebilecek bir şey değil. 2008 mali krizinden oyun teorisinin oluşumuna kadar, filmler ekonomistlerin ilgisini çekecek çeşitli konuları belgeledi. Bir dahaki sefere film seçerken, finansal dersler çıkarabileceğiniz 7 filmden birini deneyin.