Özel Sağlık Kuruluşlarında Yeni Dönem: Standartlar Yükseltildi, Yeni Yasak ve Zorunluluklar Geldi!
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan kapsamlı düzenlemelerle özel hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve fizik tedavi kurumlarını kapsayan yeni standartlar belirlendi. İşte Resmi Gazete’de yer alan düzenlemenin detayları…
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik
değişiklikleri ile hasta güvenliği, hizmet kalitesi ve denetim
süreçlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. "Sağlıklı Türkiye
Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda güncellenen "Ayakta Teşhis ve
Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik", özel
sağlık kuruluşlarının işleyişinde önemli değişiklikler
getiriyor.
Standartlar Yükseltildi, Denetimler Artırıldı
İşte Resmi Gazete’de yer alan düzenlemenin detayları:
Tıp Merkezlerine Akreditasyon ve Elektronik Kayıt Zorunluluğu
Yeni düzenlemeye göre tıp merkezlerinin artık Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü'nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması zorunlu hale getirildi. Ayrıca tıp merkezi bünyesinde doğum ünitesi açılabilmesi için de yeni kriterler belirlendi. Kayıt ve arşiv süreçlerinin ise tamamen elektronik ortamda yürütülmesi zorunlulukları getirilen yenilikler arasında yer alıyor.
Hasta Güvenliği ve Acil Hizmetlere Yönelik Düzenlemeler
Hasta güvenliğini artırmaya yönelik adımlar kapsamında, tüm tıbbi tedavi uygulamalarında bilimsel esaslara uygunluk çerçevesinde tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri yapılması düzenlemesi hayata geçirildi. 24 saat hizmet verebilme kapasitesine sahip tıp merkezlerinde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına izin verilirken, bu merkezlerde yapılabilecek cerrahi işlemlerle ilgili standartlar da güncellendi.
Sağlık Yatırımlarında Planlama Dönemi
Yeni özel sağlık kuruluşu açılışları ve kadro taleplerinin değerlendirilmesi yıllık planlama kapsamına alındı.
Sahiplik Kriterlerinde Kısıtlamalar ve Yasaklar
Özel sağlık kuruluşlarının sahipliği konusunda da önemli kısıtlamalar getirildi. 1219 sayılı Kanun uyarınca hekimlik mesleğinden yasaklı kişilerin sağlık kuruluşu sahibi olması tamamen yasaklandı. Daha önce sahip olduğu sağlık kuruluşunun ruhsatı iptal edilen kişilere ise 5 yıl süreyle yeni sağlık kuruluşu açma yasağı getirildi.
Poliklinik Birleşmeleri Teşvik Ediliyor
İki veya daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüşmesi teşvik ediliyor. Bu kapsamda birleşen poliklinik sayısı kadar ilave kadro verilmesine imkan tanınarak daha güçlü ve kapsamlı sağlık hizmeti sunan yapıların oluşturulması hedefleniyor.
Muayenehaneler ve Fizik Tedavi Ünitelerine Yeni Standartlar
Muayenehanelerde uygulanacak tıbbi işlemler çağdaş tıp kurallarına uygun şekilde yeniden tanımlandı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları ile ünitelerinde sunulan hizmetler için bina ve fiziki koşullara dair de ilave kriterler getirilerek hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.