Ekonomi

Neden girişimci olunur?

Kendinize neden girişimci olmalıyım sorusunu yöneltiyorsanız, aklınızın bir köşesinde başarılara imza atacak yeni bir iş fikrinin olduğu muhakkak. Bu fikri hayata geçirmek öncelikle girişimcilik neden önemli sorusuna yanıt arayalım.

Girişimci, bir gereksinimi teşhis ederek iş fikrine dönüştüren ve gerekli riskleri üstlenerek ticari işletme kuran kişi veya kişilerdir. Birçok kişi, girişimciliği uygun kişisel özelliklerine, beceri ve deneyimlerine ve kaynak bulma imkanına göre değerlendirir. Girişimcinin nasıl düşündüğü, girişimci kafasının nasıl çalıştığı, girişim alanları kişiden kişiye değişse de, girişimciliğe başlama serüveni temelde şu dürtülerle gerçekleşir:   

-  Bağımsızlık isteği: Kendi işine sahip olma isteği girişimciliğe teşvik edici en önemli unsurdur. Pek çok kişi yıllarca bu hayalini gerçekleştirmenin peşinde koşar.

-  Başarma duygusu: Başarı kazanma ve bunu sürdürme duygusunun verdiği keyif bireyleri kendi işini kurmaya teşvik eder.

-  Saygınlık elde etme: Başarılı bir işletme sahibi diğer bireylerin saygı, takdir ve hayranlığını kazanır.

- Kâr elde etme: İşletmesi kâr elde ettikçe girişimci de zenginliğini arttırır.

- Kişisel gelişim: Girişimci, kendi işletmesinin çeşitli faaliyetlerinde görev üstlendikçe, kendi becerilerini ve potansiyelini gerçekleştirme ve geliştirme olanağı bulur.

- Sermaye birikimi sağlama: Başarılı girişimciler eninde sonunda büyür ve kârlarını arttırırlar. Devlet tarafından da gerekli destekler sağlandığında, artan bu kârlar sermaye birikimine yol açar. Oluşan bu birikim büyük şirketlerin sermaye birikiminin aksine toplumun her kesimine yayılabilir.

- Rekabet ortamı: Rekabet arttıkça şirketlerin etkinliği artar. Çünkü bir şirket, tüketiciler ve toplum lehine daha iyi ve çeşitli mal ve hizmet üretimi gerçekleştirmek zorundadır. Ayrıca rekabet ortamı maliyetleri ve fiyatları düşürmeyi de zorunlu kılar.

- Yeni ürünler, yeni pazarlar ve yeni satış yöntemleri yaratma: Yenilik yaratabilen girişimciler geleneksel piyasaları, bu piyasalardaki iş yapma biçimlerini köklü bir şekilde değiştirmektedirler.

Finansal uyum, ten uyumu kadar önemliHangimiz gerçek aşkımızı, ruh eşimizi bulmak için sayfalar dolusu şiir yazmadık ki? Uğruna uykusuz geceler geçirmedik, yollarına gül dökmedik?