Ekonomi

Nasıl hakem olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Hakem! Hakem nedir? Nasıl hakem olunur? Hakem olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte hakemlik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!


Çeşitli spor müsabakalarını kurallarına göre yöneten kişilere hakem denir. Müsabaka yönetme işini belirli eğitimleri tamamlamış ve zorunlu nitelikleri taşıyan her birey yerine getirebilir. Hakemler farklı branşlardaki spor müsabakalarının kurallara uygun, adil biçimde gerçekleşmesini sağlar. Hakem olmak isteyen kişilerin bu branşlara uygun, gerekli görülen eğitimleri tamamlamaları gerekmektedir.

Hakem ne iş yapar?

 Hakem, spor müsabakalarının kuralların dışına çıkmadan gerçekleşmesini sağlar. Her sporcunun, yaptığı sporun kurallarına uygun mücadele etmesi için uğraşır. Örneğin voleybol hakemi, voleybol oyununun branş kuralları çerçevesinde oynanmasını sağlar. Hakemlik mesleği tam zamanlı ve yarı zamanlı olabilir. Hakemlik mesleğini tam zamanlı ve profesyonel biçimde yapan alanında başarılı kişiler Süper Lig maçlarını yönetme şansı bulabilir. Profesyonel olmayan, amatör hakemler genellikle amatör küme liglerinde görevlendirilir.

Nasıl Hakem olunur?


Hakem olmak için belirli fiziki şartları yerine getirmek ve ilgili eğitimleri almış olmak gerekir. Bahsi geçen ilgili eğitimler hakem kurulu ya da hakem yetiştirme kurullarının sağladığı eğitimlerdir. Birbirinden farklı düzeydeki eğitimlere katılım sağlanıldığında kazanılan ilk unvan ‘‘aday hakem’’ unvanıdır. Eğitimin ardından fiziki yeterlilik, sözlü ve yazılı sınavların geçilmesiyle birlikte profesyonel hakemlik kariyerine ilk adım atılmış olur.


Hakem olmak için hangi şartlar yerine getirilmeli?

Hakem olmanın şartları nedir konusu detaylarıyla bilinmelidir. Hakemlik tümüyle standart bir meslek grubu değildir.  Branşlara göre değişiklik gösterir ve dolayısıyla şartları da branşa bağlı değişmektedir. Yine de hakem olabilmek için şartlar bulunmaktadır:

  • En az lise ve dengi okullardan mezun olunmalıdır.Hakemlik için gerekli sağlık raporları (dahiliye, göz hastalıkları, kulak burun boğaz...) tamamlanmalıdır.
  • Adli sicil kaydında olumsuz bir durum yer almamalıdır.
  • 30 yaşı aşmamış olunmalıdır. (Bölgesel hakemlikte geçerlidir.


Hakemler için iş imkanları nelerdir?

Hakemlik mesleğinin yapılabileceği futbol, basketbol, voleybol, tenis, boks, güreş gibi pek çok spor branşı mevcuttur. Hakem adayı ilgi duyduğu branştan ilerleyebileceği gibi en çok maddi kazanç sağlayacağını düşündüğü branştan ilerlemeyi de tercih edebilir. Hakemlik, alt kademeden başlayarak alanda ilerleme şansı sunan bir meslek olduğundan yerinde saymak istemeyen kişilerin de tercihidir.


Hakemlikte nasıl ilerlenir?

Hakemlik mesleğinde ilerlemek isteyenler Hakem Kurulları’nın düzenlemiş olduğu sınavlara girip başarılı sonuçlar elde etmelidir. Hakem Kurulları’nın her yıl haziran ve eylül aylarında yaptıkları değerlendirme ve belirleme sınavlarını başarıyla tamamlayan adaylar yükselmeye hak kazanır. Ancak bir sonraki kademeye geçiş yapılabilmesi için hakemlerin bulunan kademede bir süre çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu süreler şu şekildedir:
 
İl hakemleri mevcut görevlerinde en az 3 yıl çalıştıktan sonra ‘‘Yan klasman’’a,
Yan klasmanda görevli hakemler 3 yılın ardından ‘‘C klasmanı’’na,
C klasmanında 3 yıl görevin ardından ‘‘B klasmanı’’na,
B klasmanında 3 yıl görevin ardından ‘‘A klasmanı’’na terfi edilme hakkı elde ediyor.

Hakemlik Sınavı Soruları Örneği

Hakem yazılı sınavında sorulan örnek sorular ve cevapları için "Futbol Hakemi Sınavına Girseydik Ne Olurdu?" içeriğini izleyebilirsiniz.

Kaç soruyu doğru cevaplandırabildiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz !