Ekonomi

Nasıl gümrük müşaviri olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Gümrük Müşaviri! Gümrük Müşaviri nedir? Nasıl gümrük müşaviri olunur? Gümrük Müşaviri olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte Gümrük Müşavirliği ile ilgili merak edilen tüm detaylar!


Gümrüklerde zorunlu belgeleri hazırlamak, malların ithalat ve ihracatını kolaylaştırmak için gerekli denetimleri sağlayan kişiye gümrük müşaviri denir. Gümrük müşavirliği, gümrükteki malların ithalat ve ihracatını kolaylaştırmak için geçerli yasaların uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle sorumlu olan meslek grubudur.


Gümrük Müşaviri ne iş yapar?


Gümrük müşavirlerinin görev tanımları 7681 numaralı Gümrük Kanunu ile belirtilmiştir. Bu kanuna göre gümrük müşavirleri her türlü gümrük işlemini takip ederek sonuçlandırırlar. Gümrük Müşavirleri müşteri adına ödenecek olan vergi ve harçları da belirlemekle yükümlüdürler. Gümrüklerde çalışan müşavirler; kargo kontrol belgeleri, gümrük faturaları ve gerekli diğer belgeleri düzenleyerek, yeri geldiğinde vekaletname de kullanarak müşteriler adına belgeleri imzalarlar.


Nasıl Gümrük Müşaviri olunur?


Gümrük müşaviri olmak için üniversitelerin lisans eğitimi veren bankacılık, hukuk, iktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ayrıca zorunlu olarak iki yıl gümrük müşaviri yardımcılığı görevini yapmış olanlar gümrük müşaviri olabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, Gümrük Müşavirliği sınavından başarıyla geçen ve gerekli şartları sağlayan her birey gümrük müşaviri olabilir.


 
Gümrük Müşaviri Olmak için hangi şartlar yerine getirilmeli? 

Gümrük Müşaviri olmanın şartları nedir konusu detaylarıyla bilinmelidir. Gümrük Müşaviri olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:

  • T.C. vatandaşı olmak.
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
  • Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten ihraç edilmiş olmamak.
  • İlgili bölümlerden en az lisans mezunu olmak.
  • Gümrük müşaviri olacak kişi dolandırıcılık, hırsızlık, kaçakçılık, sahtecilik, rüşvet ve zimmet gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmalıdır.
     


Gümrük Müşavirleri için iş imkanları nelerdir?


Gümrük müşaviri çalışma alanları arasında ilk sırada gümrükler yer alır. Gümrük müşaviri yardımcıları da gümrük müşavirlerinin yanında gümrükte çalışabilmektedir. Bazı gümrük firmalarının ofisleri gümrükte yer almaz. Bütün bunların yanı sıra üniversitelerde dış ticaret, ihracat ve ithalat konusunda gümrük müşavirlerinin ders verebilme olanağı mevcuttur.