Ekonomi

Nasıl gemi kaptanı olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Gemi Kaptanı! Gemi kaptanı nedir? Nasıl gemi kaptanı olunur? Gemi kaptanı olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte gemi kaptanlığı ile ilgili merak edilen tüm detaylar!


Geminin operasyonel işlerini ve seyrini yöneten kişiye gemi kaptanı denir. Hukukî tanımıyla gemi kaptanları; gemileri emniyetle idare ve sevk eden kişilerdir.


Gemi kaptanı ne iş yapar?


Gemi hareket halindeyken hızını ve rotasını ayarlayıp gerekli önlemlerle gemiyi tehlikelere karşı korurlar. Gemi limanda durgun haldeyken de yük veya yolcuların emniyetli bir şekilde tahliye edilmesi sürecini yönetirler. Gemi kaptanları ekipleriyle çalışırlar. Gemi kaptanı, gemide olup biten her şeyin asıl sorumlusudur lakin her şeyi tek başına kontrol etmesi imkansız olduğundan sorumluluklarını ekibiyle paylaşır.


Nasıl gemi kaptanı olunur?


Gemi kaptanı olmak için üniversitelerin Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra Gemi Adamları Sınav Merkezi tarafından düzenlenen Gemi Adamları Sınavlarına girilerek yeterli puanın alınması gerekir. Bu sınavdan geçer not alan adaylar mesleğe 3. kaptan olarak başlarlar. Elbette lisans eğitimi tamamlanmadan, lise diploması ile de gemilerde kaptan olunabilir. Fakat bazı sınırlamalar mevcuttur. Lisans mezunu olan gemi kaptanları, uluslararası tüm denizlerde ve tonaj sınırı olmadan bütün gemilerde mesleklerini icra edebilirler. Üniversitelerin 2 yıllık denizcilik önlisans programlarını tamamlayanlar ile denizcilik meslek liselerinden mezun olanlar da vardır. Bu kişiler de eğitim ve yeterliliklerine göre belirli sularda ve belirli tonaj kısıtlamalarına dahil olarak gemi kaptanlığı yapabilirler.
 


Gemi kaptanı olmak için hangi şartlar yerine getirilmeli?


Gemi kaptanı olmanın şartları nedir konusu detaylarıyla bilinmelidir. Gemi kaptanı olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır: 

  • Uzun süre deniz seyahatinde olmaya engel bir sağlık sorununa sahip olmamak
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu olmak
  • Kaptanlık stajını başarıyla tamamlamak
  • Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’nı (GOSS - GASM) geçmek
     


Gemi kaptanları için iş imkanları nelerdir?

Gemi kaptanları kariyer planlamalarını kişisel isteklerine göre değiştirebilirler. Sürekli gemide çalışmayı tercih eden gemi kaptanları uzak yol gemileri, yakın yol gemilerinde çalışabileceği gibi bazı bölgelerde kılavuz kaptanlık yapabilir; kamu kurumlarında alanıyla ilgili uzman kadrolarında yer alabilir. Karada çalışmayı tercih eden kaptanlar ise başta denizcilik şirketlerinde olmak üzere turizm firmalarında, lojistik firmalarında ya da gümrük müsteşarlıklarında görev alabilir.