Ekonomi

Merkez Bankası'ndan Önemli Açıklama! Enflasyon Beklentileri Değişti! İşte Anketten Çıkan Sonuçları

Yatırımcılar ve ekonomistler tarafından yakından takip edilen “Piyasa Katılımcıları Anketi” Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklandı. Piyasa katılımcılarının ekonomik göstergelere ilişkin beklenti anket sonuçlarını işte sizlerle…

Merkez Bankası'nın son Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları, piyasaların enflasyon beklentilerinde önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Merkez’in anketinde ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,14'ten yüzde 44,11'e yükselirken, dolar tahmini 37,16 TL'den 36,63 TL'ye geriledi.

2024 Yılı Ekim Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılı Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Yayınlanan veriler ise şu şekilde;

Ankete göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 43,14'ten yüzde 44,11'e yükselirken, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,49 iken, bu anket döneminde yüzde 27,44 oldu.

Katılımcıların ay sonu gecelik faiz beklentisi ise, bir önceki döneme göre yüzde 50,83 iken; bu anket döneminde yüzde 50 olarak açıklandı. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket dönemindeki gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 oldu.

Yıl sonu döviz kuru beklentisi ise bir önceki dönemde 37,16 TL olurken, bu dönemde 36,63 dolar oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,43 TL olurken, bu anket döneminde 42,73 TL oldu.

GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,2 olurken, bu anket döneminde yüzde 3,1 olarak açıklandı. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,3'e düştü.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi Nedir?

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) düzenli olarak gerçekleştirdiği bir araştırma diyebiliriz. Bu anket ile Enflasyon başta olmak üzere, Faiz Oranları, Döviz Kuru, Ekonomik Büyüme, Cari İşlemler Açığı, Risk Algısı gibi faktörlerin geleceğe yönelik ekonomik göstergeler hakkındaki görüş ve tahminleri toplanmaktadır.