Ekonomi

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak? Faiz Beklentileri Ne Yönde?

Dolar, Altın, Borsa ve Mevduat faizi yatırımcıları tarafından merakla ve heyecanla beklenen TCMB Para Politikası Kurulu faiz kararı toplantısının tarih belli olurken, beklenti anketine katılan ekonomistler eylül ayı için faiz beklentilerini açıkladı. Ayrıntılar işte sizlerle…

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı tarihi açıklandı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne katılan ekonomistlerin, eylül ayı için faiz beklentileri ise tek tek açıklandı. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak.

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Zaman?

Merkez Bankası toplantısı ile açıklanacak olan faiz kararı merak konusu olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun açıklayacağı eylül ayı faiz kararı için takvimi açıklanarak, Merkez Bankası eylül ayı faiz kararının 19 Eylül 2024 Perşembe günü saat 14.00'da açıklanacağı duyuruldu.

Faiz Beklentileri Ne Yönde?

Dolar, Altın, Borsa ve Mevduat faizi yatırımcıları tarafından merakla ve heyecanla beklenen TCMB Para Politikası Kurulu faiz kararı ile ilişkin, beklenti anketine katılan ekonomistler eylül ayı için faiz beklentileri şu şekilde gerçekleştirdi;

TCMB'nin 19 Eylül Perşembe günü yapılacak PPK toplantısına yönelik beklenti anketine katılan, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan veriler göre, Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde olurken, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağı yönünde olduğu bilgisine yer verildi.

Beklenti anketine katılan ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplanırken, yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 2'si yüzde 47,5, 1'i yüzde 46,5 ve 5'i yüzde 45 olacağı yönünde tahminde bulundu.

Geçen ay PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı

Cari yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 3,4'den 3,2'ye, gelecek yıl için ise yüzde 3,5'den 3,4'e, TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisi yüzde 50 olarak açıklanırken, 3 ay sonrası için beklenti yüzde 46,48’e kadar düştü.

12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 33,30'dan yüzde 31,66'ya çıktı.