KOSGEB'ten girişimciye 1 milyon lira geri ödemesiz destek!Eğitimler başladı
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) “İleri Girişimci Destek Programı” kapsamında, KOSGEB iş birliğiyle 32 girişimciye eğitim vermeye başladı. Eğitim sonunda girişimciler KOSGEB tarafından verilen 1 milyon TL’lik geri ödemesiz destekten faydalanma imkanına sahip olabilecek.
Girişimciliğin gelişmesine yönelik iş fikri olan, nesnelerin
interneti, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR)
uygulamaları, yapay zekâ, bulut bilişim gibi konular başta olmak
üzere insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik çözüm sunan projelerin
değerlendirildiği eğitim programında girişimci adayları
seçildi.
Eğitimler nerede olacak?
KOSGEB tarafından seçilen girişimciler, 7 hafta boyunca GİV’in
Bahariye Mevlevihanesi'ndeki merkezinde 40 saatlik eğitim alacak.
Girişimciler programı tamamlamalarının ardından 1 milyon TL'lik
geri ödemesiz destek için başvuruda bulunabilecek.
‘Tersine bir göçün başlayacağına inanıyoruz’
Girişimciliğin ülkelerin gelişmişlik seviyesinde kritik öneme sahip olduğunu belirten GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, şubeler ve üyelerle birlikte girişimciliğin Türkiye'de desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve bir kültür haline gelmesi için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirtti. Koç, “Vakıf olarak ülkemizde girişimci sayısının artmasıyla cari açığın azalacağına, istihdamın artacağına, göçün azalıp hatta tersine bir göçün başlayacağına inanıyoruz. Bu yüzden başta gençlerimiz olmak üzere ülkemizdeki girişimcileri, iş fikri olanları desteklemeye devam ediyoruz. KOSGEB ile imzaladığımız protokol kapsamında da 32 girişimciyle eğitimlerimize başladık. Eğitim sonunda her bir girişimcinin destekten faydalanarak kendi işini kuracağına inancımız tam. Bu sayede ülkemizin teknolojik gelişimine, ekonomisine ve istihdamına artı değer sağlanacak, Türkiye kazanacak” dedi.
Peki KOSGEB nedir ve iş kurmak isteyen girişimciler KOSGEB’ten nasıl faydalanır?
KOSGEB nedir?
KOSGEB, belirli koşullar dahilinde girişimcileri destekleyen bir devlet kurumudur. Adının tam hali “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı”dır. Kendi işini kurmayı veya ticarete girmeyi planlayanlara sermaye yardımı sağlar.
KOSGEB destekleri nelerdir?
KOSGEB girişimcilere çeşitli destek programları sunar. Bunlar:
Girişimcilik Programı: Girişimcilik, İleri Girişimci, Geleneksel Girişimci ve İş Planı Ödülü gibi destek programlarını içerir. Ek olarak girişimcilik eğitimi ve yayınlarına da yer verir.
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri: KOBİ'lere enerji verimliliği, işletme geliştirme ve işbirliği alanlarında destek sunulur. Yurtdışında gelişimi hızlandıran ve dış pazarda kalıcılığı sağlayan destek programları da bulunmaktadır.
AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri: Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon programı gibi destek programlarıyla KOBİ'lerin geleceğe yönelik yatırımları ve teknolojik ürün yatırımlarına öncelik verilir.
TEKMER ve İŞGEM/TEKMER Destek Programları: Bu destek programları, inkübasyon hizmetlerinin genişlemesi için gerekli yapıların inşa ve yönetimini destekler.
KOBİ Finansmanı: KOBİ'lere finansal destek verilir. Destekler, KOBİ'lerin karşılaştığı finansal sorunları çözmeyi amaçlar.
Mikro ve Küçük İşletmeler için Hızlı Destek Programı: Yalnızca mikro ve küçük işletmeler için hızlı destek programı sunulur. Pandemi ve doğal afetler gibi olumsuz koşullara karşı mikro ve küçük işletmelere yardımcı olur.
Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri: Teknik danışmanlık hizmetleri ve danışmanların yetkilendirilmesi konusunda yardımcı olunur. Bu çerçevede, işletmelerin ihtiyaçları belirlenir ve sorunlarına çözümler aranır.
KOSGEB’e nasıl başvurulur?
KOSGEB başvurusu www.kosgeb.gov.tr adresinden yapılır. "KOBİ Giriş" sekmesindeki "KOSGEB'e İlk Başvuru" butonuna tıklamak gereklidir. Yeni girişimci desteği için "Yeni Girişimci İlk Başvuru" bölümü kullanılır. "İşletme İlk Başvuru" seçeneği, tüm destek programları için geçerlidir.
Ayrıca başvuru sürecinde ticaret/esnaf sicil gazetesi, işletmeye ait imza sirküleri, imza beyannamesi, oda faaliyet belgesi, KOBİ bilgi belgesi ve KOBİ beyannamesi belgeleri gereklidir.