Katılma Hesabı ile Vadeli Hesap Arasındaki Farklar Nelerdir?
Faizsiz bir şekilde yatırımlarınızı değerlendirmek istiyorsanız vadeli hesaplar yerine katılma hesaplarını tercih etmelisiniz. Peki katılım bankaları tarafından sunulan katılma hesapları ile vadeli hesapların farkı nedir?
İlk farkı söyleyerek
başlayalım: Vadeli hesaplarda faiz var, katılma
hesabında ise faiz yok. Yani katılma hesapları faizsiz bir
bankacılık ürünü. Paranızı yatırırken şu kadar faiz alırsınız diye
bir durum söz konusu değil. Bunun yerine paranız gerçek sektörlerin
finansmanında kullanılıyor. Böylece sizin yatırım için
kullandığınız parayla sanayi, hizmet gibi sektörlerin ihtiyacı olan
finansman sağlanıyor. Ve paranın değerlendirilmesi sonucunda oluşan
kar zarar hesabına göre paylaşım yapılıyor.
İkinci
fark ise vadeli hesaplarda vadenin başında paranın
faiz oranı belli olduğu için vade sonunda da paraya ne kadar faiz
geleceği bellidir. Yani yatırımı yaptığınız anda paranın faizle ne
kadar dönüş sağlayacağını bilirsiniz. Katılma hesabında ise faiz
olmadığından dolayı paranın ne kadar değerlendiği, kar ya da zarar
ettiği vade sonunda belli olur.
Üçüncü fark ise kar garantisi. Vadeli hesapların aksine katılma hesapları getiri garantisi yapmaz. Bunun yerine reel sektörde paranın değerlendirilmesi sonucu oluşan rakamı kar-zarar belirlemesinden sonra yatırım yapan kişinin hesabına yansıtır.
Bir örnekle inceleyecek olursak vadeli hesaplarda banka müşterilerinden parayı onlara %20 faiz vermek üzere alır, sonra bu parayı başka bir müşterisine %25 faiz ile satar. Paranın para ile satılması sonrası oluşan bu faiz farkı ile banka kar eder. Müşteri de bu faiz oranıyla vadeli hesaptan vade sonunda alacağı parayı net olarak bilir.
Yani 20.000 lira birikiminizi vadeli hesaplarda değerlendirmek isterseniz; parayı yatırmadan önce onun alacağı faiz rakamını biliyorsunuz.
Katılma hesaplarında ise daha organik bir süreç var. Paranız çeşitli sektörlerin finansmanında kullanılıyor. Süre sonunda ise size kar edeceğiniz garanti edilmiyor. Bunun yerine paranızın hızlı bir şekilde piyasalarda kullanılacağı iletiliyor. Ve paranız da sizin gibi çalışıyor... Paranızın bu sektörlerdeki değerlemesi sonucunda da katılma hesabınızın ne kadar kar ya da zarar edeceği belli oluyor. Sonrasında da bu sonucun getirilerini bankanız ile belli oranlarda paylaşıyorsunuz.