İşletmeler neden başarısız olur?
Herkesin belli hayalleri var ve kiminin hayali de kendi işletmesini kurmak. Bunun için de kendi inandığı işi yapmak adına canla başla çalışır. Fakat bazı durumlarda her şey istediği gibi ilerlemez. Kimi zaman işletmeler başarısız olur ve kapanır. Peki işletmeler neden başarısız olur?
İşletmeler neden başarısız olur, ne yapmak gerekir?
Yeni bir iş için adım attınız. İşletmenizi kurdunuz fakat 6 ay
sonra hiçbir şey istediğiniz gibi gitmiyor. Kâr elde etmeyi
bırakın, 6 ay sonra zarardasınız bile. Bu durumda maalesef
eğer yenilik yapmaz, hatalara dikkat etmezseniz, işletmeniz
başarısız olur. İşletmenizin başarısız olmasının ise
birçok nedeni olabilir.
İŞİNİZİ İYİ TANIYIN
Öncelikle işinizi iyi tanımanız gerekiyor. Yaptığınız işi iyi
bilip rakiplerinizi incelemelisiniz. Eğer siz rakiplerinize bakmak
ve sektörün nasıl ilerlediğini takip etmezseniz, kendi alanınızdan
çıkmış olursunuz. Kendi alanınızdan çıktığınız için de başarıdan
gittikçe uzaklaşırsınız. Yani, yapmanız gereken işinizi iyi tanımak
ve hangi hedef kitleye sesleneceğinizi belirlemek.
YÖNETİM İYİ OLMALI
İşletmenizde en önemli yerlerden biri de yönetim. Yönetim ne kadar iyi olursa, işletmeniz de o kadar iyi olur. Mal alım satım, kar zarar ilişkileri ya da müşteriye ulaşmak için reklam vermek gibi işletmelerin temel ihtiyaçlarını iyi yönetmek gerekiyor. Bunlardan anlamayan bir yönetime sahipseniz, işletmenizden istediğiniz verimi alamazsınız. Bu hataya düşmeniz durumunda aslında bir nevi işinizi ihmal etmiş olursunuz.
GERÇEKÇİ PLANLAR YAPIN
Örneğin 6 ay sonunda yüzde 20 kar elde edeceğinizi hesapladınız. Fakat bu hesabı gerçeklerden uzak yaptınız. Evet, hayalini kurduğunuz işletmeyi açtınız ama gerçeklerden her uzaklaştığınız an kendinize kötülük yapmış oluyorsunuz. Çünkü hedeflediğiniz duruma ulaşamayacaksınız ve bu sizi daha kötü etkileyecek.
B PLANINIZ OLMALI
Siz artık işletmecisiniz. Her duruma karşı yedek planlarınız olmalı. Düşünün bir kafe işletmeye karar verdiniz fakat belediye sizin caddeye masa koymanızı yasakladı. Bu durumda sizin acil B planı bulmanız gerekiyor. Örneğin içerideki masaları biraz küçülterek yerden kazanabilirsiniz. Verdiğimiz örnek aslında oldukça basit. Yeter ki kolay pes etmeyin ve mücadeleci ruhunuzu ortaya koyun.
TEKNOLOJİYE UZAK DURMAYIN
Çağ teknoloji çağı. Teknolojiden uzaklaştığınız anda ilerlemeniz mümkün değil. İşletmenizin sosyal medya hesapları ve tanıtım yapabileceğiniz bir internet sitesi olmalı. Hatta işleriniz ilerlerse uygulama bile yapabilirsiniz. Hem sosyal medya sayesinde reklam yapmanız da kolaylaşıyor.