Ekonomi

İş görüşmesinde maaşı nasıl konuşmalı?

İş görüşmelerinde belki de en zor kısımlardan biri maaş konusu. Ücret beklentiniz nedir sorusuna cevap bulmak kolay değil ve bu soru kesinlikle gelecek! O halde ne yapmalıyız?

İş arama sürecindeyken, görüşmelerden önce hazırlık şart. Nasıl ki iyi bir cv hazırlamak için vakit harcıyorsanız, mülakat için de olasılıkları düşünmeniz gerekiyor. Mülakat sırasında kendinizi iyi anlatmalı ve sorular sormalısınız. İş görüşmesinde sorabileceğiniz soruları daha önce bu yazımızda anlatmıştık. Şimdi ise size yönlendirilecek en kritik sorulardan birini irdeliyoruz. Maaş beklentisi...

Maaş konusu açıldığında verebileceğiniz cevapları sizin için sıraladık. Durumunuza en uygun cevabı seçerek sonucu olumlu yönde etkilemenizi dileriz :)

Değerli Olduğunuzu Hissettirin

Nasıl ki iş veren şirketin tüm olumlu yönlendiren bahsediyor, siz de kendi değerinizi ortaya koymalısınız. Eğer sektörde yeni değil ve tecrübeliyseniz işveren karşısında biraz daha güçlü olabilirsiniz. Hele de çalıştığınız anda bir teklif alırsanız bunu maaş kısmında lehinize çevirmeniz mümkün. Öncelikli olarak şirkete katabileceklerinizden ve deneyimlerinizden bahsedin. Size ihtiyaçları olduğunu hissetmeleri maaş konusundaki kararda etkili olacaktır. 

Böyle bir durumda et bir rakam vermek yerine, deneyim ve becerilerinizin bu şirkette karşılığının ne olduğunu sorabilir ve topu onlara atabilirsiniz.

Maaş Konusunu Hemen Açmayın

Hepimiz hayatımızı geçindirmek, standartlarımızı yükseltmek için çalışıyoruz. Bu durumda alacağımız maaş da bir o kadar önemli oluyor. Evet, maaş önemli ama bunu sizce iş görüşmesinde ilk fırsatta belirtmeniz gerekiyor mu? Konunun işveren tarafından açılmasını beklemek iyi bir intiba bırakmanızı sağlayacaktır

Maaş Beklentiniz Nedir?

Kendinizi anlattınız, işveren sistemin nasıl ilerlediğini size anlattı, siz onlardan duymak istediniz ama bir rakam söylemenizde ısrarcılar. O halde ne yapacaksınız?

Çalıştığınız sektördeki başvuru pozisyonunda kim ne kadar maaş alıyor araştırmış olmalısınız. Sektörünüzdeki maaş konusunda iyi araştırma yaptıysanız, yine net bir rakam yerine bir aralık belirtebilirsiniz.

Önceki Kazancınızdan Bahsedebilirsiniz

İşverene daha önce ne kadar maaş kazandığını söyleyebilirsin. Belki de bir önceki işten çıkma nedeniniz düşük maaş olması. Bunu yükseltmeniz gerekiyor ve beklentinizin altını kabul etmeyeceğinizden eminsiniz. O halde, bundan bahsedebilirsiniz.

Eğer Yeni Mezunsanız...

İşveren sizin yeni mezun olduğunuzu biliyor. Yeni mezun oldunuz, pek bir tecrübeniz yok ve bu işi yapmak istiyorsunuz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sektörde ne kadar maaş alındığını önceden araştırmanız gerekiyor. Ama tecrübesiz olmanız belki deneyimli birine göre daha azla başlamanıza neden olacak. Ortalamanın üzerinde bir beklenti ifade etmeyerek, bunu deneyim kazanacak bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Çalışırken Teklif Aldıysanız Her Şey Lehinize

Bir işiniz varken başka bir firma tarafından teklif aldıysanız maaş konusu sizin lehinizde. Çünkü siz şirketler tarafından aranan bir isim haline geldiniz ve size teklif yapıldı. Bunun için çalıştığınız yerde aldığınız maaştan yüksek bir miktar söyleyebilirsiniz. Şirket sizi istediği için yapacağınız tekliflere hazırlıklı olacak. Pazarlık gücünüzü de kullanarak iyi bir maaşla yeni bir şirkete başlayabilirsiniz.

Kredi kartını neden çok kullanıyoruz?Özlem Denizmen, kredi kartlarının neden çok kullanıldığın ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.