Ekonomi

İş başvurusunda nasıl öne çıkılır?

İş başvurusu yapmanın eşiğindeyseniz ve iş başvurusunda dikkat edilecek hususları merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Artık işverenler, çalışanlarda sadece bilgi ve beceri değil farklı özellikler de arıyor. İşte iş başvurusunda sizi öne çıkaracak nitelikler…

İnsan kaynakları süreçlerinde meydana gelen değişimler, çalışanlarda yeni yetkinlikler aranmasına neden oldu. Gelecekte işe alım süreçlerinde işverenlerin dikkat kesileceği bazı özellikler şöyle;

DİJİTAL İLETİŞİME YATKINLIK

İş hayatında ofise bağlılık giderek azaldığından dolayı iş süreçlerinde dijital platformlar ve yazılımlardan artık daha aktif faydalanılıyor. Bu da çalışanlarda bu yazılım ve platformları daha etkin kullanabilme gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Kurumsal kimliğe uygun şekilde tercih edilen bu yazılımları halihazırda etkin kullanan ya da çabuk öğrenip çalışmaları sırasında bu dijital teknolojilerden faydalanabilecek çalışanlar işe alınıyor. Emek ve zaman tasarrufu sağlayan bu konu, gelecek yıllarda işe alım sürecinde aktif rol oynayacağı için iş başvurusu yapacak çalışan adaylarının,tercih edeceği sektörde kullanılan yazılımları kullanmayı öğrenmesi gerekiyor.

DİLİ ETKİLİ KULLANABİLME

Tüm dünyayı etkileyen salgın süreci, uzaktan iş yöneten kişilerin ne denli verimli iletişim kurarsa o kadar hızlı iş akışı sağladığını ortaya koydu. Bu nedenle iletişimin artık çevrim içi platformlarda daha etkin kullanılacak olması, çalışan adayından hem sözlü hem de yazılı olarak "etkili bir dil kullanabilme yeteneği" beklenmesine yol açıyor. Bu bağlamda kendisini işe alım sürecine hazırlamak isteyen bireylerin öncelikle etkin iletişim kurma konusunda öz yetkinliklerini artırması gerekiyor.

PROBLEM ÇÖZME VE ÖZ MOTİVASYON

Remote (uzaktan) veya hibrit çalışma modelinde mevcut performansın düşmemesi ve verimliliğin artarak devam etmesi için gelecekte çalışan adaylarından beklenecek kriterlerden biri de öz motivasyon ve problem çözme yeteneğinin olması olarak görülüyor. Özellikle kendi kendini yönetebilen ve tek başına çalıştığı halde motivasyonunu kaybetmeyen bireylerin yıldızı daha da parlayacak gibi görünüyor. Bununla birlikte yeni normal düzene hızlı geçiş yapabilen ve sorunlar karşısında hızlı çözüm üreterek aksiyon alabilen çalışanlara daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

BÜTÜNÜ GÖREBİLME YETENEĞİ

Hem küresel hem de ülke çapında anlık yaşanan değişimler, kriz ihtimalleri ve diğer değişiklikler için mikrodan çok makroya odaklanmak ve iş süreçlerinin tamamı içinde yer alabilmek daha önemli hale geliyor. Bu nedenle şirkete ait tüm birimlerde ne iş yapıldığını, iş süreçlerinin işleyişi ve detaylarını bilen, işleri sorunsuz yürüten çalışanlar aranıyor. Bunun için de hızlı öğrenebilme yeteneğine sahip çalışanlara olan talep artıyor.

ODAKLANABİLMEK

Sahip olduğunuz bilgi ve yetkinliklerle yetinmeyip en azından sürekli yeni bir şeyler öğrenme isteğinizi canlı tutmak ve tablonun geneline odaklanma yeteneğinizi güncellenmeniz ön plâna çıkıyor. Elbette bu noktada değişime uyum sağlama becerileriniz de önemli hale geliyor. Değişime direnmemek, gündem, teknoloji ve süreçlere daha hızlı uyum gösterebilmek sizi diğerlerinden bir adım daha öteye taşıyor.

'BEN' YERİNE 'BİZ'

90'lı yılların sonunda işe alım sürecinde ofis programları kullanabilme, mezun olunan iyi bir okul ve bilinen yabancı diller gibi kriterler daha belirleyici olurken, günümüzde bunların üzerine şirkete uyum ve şirket değerlerine sahip çıkma da ekleniyor. Artık çalışanlarda birlikte üretme kültürüne uyum sağlaması ve "ben" yerine "biz" dilini kullanabilmesi bekleniyor.

Finansal mutluluk için ipuçları Paranın mutluluğu satın alamayacağını söylerler ama konu evliliğiniz olduğunda para hakkında konuşmak çok işe yarar. Bu ipuçları, evliliğinize doğru finansal adımlarla başlamanıza yardımcı olabilir.