Instagram üzerinden satış yapıyorum vergi vermeli miyim?
Instagram ve Sosyal medya üzerinden satış yapanlar, vergi konusunu merak ediyor. Peki Instagram'dan satış yapmak yasal mı, neler gerekli? Ceza kesilir mi? Ticarı hesap olmak gerekir mi?
E-ticarete artık yeni bir boyut eklendi. O da sosyal e-
ticaret. Artık insanlar sosyal medya hesapları üzerinden
satış yapmaya başladı. İrili ufaklı yapılan bu satışlarda karşımıza
vergi konusu çıkıyor. Instagram'dan ya da herhangi bir medyadan
satış yaparsanız vergi vermeniz gerekiyor. Siz çünkü artık para
kazanıyorsunuz. Para kazandığınız için vergi vermeniz şart.
Sattığınız her ürün için fatura kesmek zorundasınız. Satış yapmadan
önce vergi mükellefi olmak için bütün tedbirleri almanız gerekiyor.
Üstelik, vergi levhası çıkartan Instagram hesapları,
profillerinde yasal sayfa olduklarını ve faturalı ürün sattıklarını
belirterek müşterilerine de güven sağlıyor.
Yasal satış yapmak için hangi konulara dikkat etmeli?
Instagram üzerinden satış yapıyorsanız fatura kesmeniz
gerekiyor. Eğer bu faturayı kesmiyorsanız yani kendinizi bir şirket
olarak göstermediyseniz tüketici sizi vergi dairesine şikayet etme
hakkına sahip. Vergi dairesi bu şikayeti dikkate alırsa memurlarını
sizin bulunduğunuz yere gönderir. Eğer şirketle ilgili belgeniz
yoksa kargo firmasından gönderdiğiniz tüm satışlar üzerinden ceza
keser ve vergi kaçırma suçundan işlem yapar.
Fatura kesme
Instagram üzerinden satış yapıyorsanız fatura kesmeniz gerekiyor. Eğer bu faturayı kesmiyorsanız, yani kendinizi bir şirket olarak göstermediyseniz, tüketici sizi vergi dairesine şikayet etme hakkına sahip. Vergi dairesi bu şikayeti dikkate alırsa ve şirketle ilgili belgeniz yoksa, kargo firmasından gönderdiğiniz tüm satışlar üzerinden ceza kesebilir ve vergi kaçırma suçundan işlem yapabilir.
Satış sözleşmesi
Satış yapmadan önce tüketiciye satış sözleşmesini iletmeniz gerekiyor. Ön bilgilendirme yaparak tüketiciye neler olacağını söylemelisiniz. Bunu genellikle bir web sayfası üzerinden gerçekleştiriyorlar. Sizin kargo ücreti verip vermeyeceğiniz, ürünün kaç gün içinde geleceği satış sözleşmesinde yazıyor.
Aranızda mesafeli sözleşme var
Siz yüz yüze bir satış gerçekleştirmediğiniz için aranızda mesafeli satış sözleşmesi var. Alıcı ve tüketici birbirini görmediği için yapılan bu mesafeli sözleşme hukuken de geçerli. Hangi mecrada satış yaparsanız yapın mesafeli sözleşmeyle hem kendinizi hem de tüketiciyi güvende tutmuş olursunuz.
Yeni Tüketici Kanunu'na göre mesafeli sözleşme, "Satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dahil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeler" demek oluyor.
Tüketiciyi bilgilendirme
Sosyal medya üzerinden satış yapsanız da her şeyi usulüne uygun yerine getirmeniz gerekiyor. Sizin olduğu kadar tüketicinin de hakkı var. Satış yapmadan önce de bazı bilgileri tüketiciye söylemeniz gerekiyor. Ürün fiyat bilgisi verirken bunun ne kadarının vergi olduğunu, kargo ücreti ve benzeri her durumu tüketiciye iletmelisiniz. Çünkü ticaret şeffaf olarak yapılan bir alan. Eğer alıcı ürünün doğru gelmediğine inanıyorsa, tüketici mahkemesine gitme hakkı var.
İade hakkı
Instagram'da gördüğünüz iade etme yoktur yazısına inanmayın. Çünkü alıcıların ürünü iade etme hakkı var. İade talebi belirtildiği andan itibaren 14 gün içinde ödenen ücret geri verilmeli. Alıcı iade hakkını kullanamadığı takdirde, satın alınan ürün 3 bin TL'nin üzerindeyse Tüketici Mahkemesi'ne, 3 bin TL'nin altındaysa Tüketici Hakem Heyeti'ne gidebiliyor.