Ekonomi

İnfaz Düzenlemesi ve Denetimli Serbestlikte Değişiklikler Yolda: Genel Af Gündemde Yok!

Kamuoyunda merakla beklenen genel af yasası hakkındaki son dakika gelişmeleri, özellikle mahkum ve yakınları tarafından yakından takip ediliyor. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un son açıklamaları, genel af beklentilerine netlik kazandırdı. Detaylar işte sizlerle:

Bakan Tunç, bir genel af çalışmasının söz konusu olmadığını belirterek, gündemlerinde ceza infaz sistemine yönelik düzenlemelerin olduğunu ifade etti. Bakan Tunç, Kocaeli'de katıldığı bir sempozyumda yaptığı açıklamada, "Özellikle kamuoyunda af olarak değerlendirilen husus bir kere yanlış bir anlaşılma. Burada herhangi bir af söz konusu değil. Bizim böyle bir gündemimiz de söz konusu değil," dedi. Düzenlemelerin cezaevlerindeki şartlar, hasta hükümlülerin durumu, alternatif infaz usulleri ve belli yaş üzerindeki hükümlülerle ilgili olduğunu belirtti. 55 bin kişinin affedileceği yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığını vurguladı.

10. Yargı Paketi Detayları Netleşiyor

Adalet Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 10. Yargı Paketi'ne ilişkin taslak hazırlandı ve ilgili bakanlıkların görüşüne sunuldu. Yakın zamanda Meclis'e sunulması beklenen paket, 14 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme içerecek ve toplamda 55 maddeden oluşacak.

Paketin öne çıkan maddelerinden biri, hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için cezalarının belirli bir süresini, yani koşullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin en az 1/5'ini mutlaka cezaevinde geçirmesi zorunluluğu. Bu düzenleme ile ceza süresi ne olursa olsun, hükümlülerin orantılı bir süre cezaevinde kalması sağlanarak "cezasızlık algısının" önüne geçilmesi hedefleniyor. Örneğin, 1 yıl ceza alan biri yaklaşık 2.5 ay, 1 ay ceza alan biri ise 6 gün cezaevinde kalacak.

Hakime Takdir Yetkisi Genişliyor, Cezaların Alt Sınırı Yükselebilir

Pakette yer alan bir diğer önemli değişiklik ise tutuklama yasağına ilişkin 2 yıllık sınırın korunmasıyla birlikte, 2 yılın altındaki suçlarda hakimlere tutuklama konusunda takdir yetkisi tanınması. Şüphelinin suç işleme eğilimi, suçun işleniş şekli ve suçtan kaynaklanan zararın ağırlığı gibi durumlarda hakim, 2 yılın altındaki suçlarda da tutuklama kararı verebilecek.

Ayrıca, "Trafik suçları", "Genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi", "Meskun mahalde silah atılması", "Bilişim suçları" ve "Telefonla dolandırıcılığı" gibi suçlarda ceza miktarlarının yeniden değerlendirilerek alt sınırlarının yükseltilmesi ve caydırıcılığın artırılması planlanıyor.

COVID-19 İzni Kapsamının Genişletilmesi Tartışılıyor

Genel af olmamakla birlikte, AK Parti'nin cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmaya yönelik "kısmi af" olarak nitelendirilen bir düzenleme üzerinde çalıştığı belirtiliyor. COVID-19 pandemisi sırasında açık cezaevindeki hükümlülere tanınan denetimli serbestlik imkanının kapsamının genişletilmesi gündemde.

Meclis'teki görüşmeler sırasında sunulması beklenen bir önerge ile, 31 Temmuz 2023'ten önce suç işleyip cezası kesinleşmemiş olanların, denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalmışsa, kalan cezalarını dışarıda tamamlamalarının yolu açılabilir. Bu düzenleme, COVID-19 izninden suçun işlendiği tarih esas alınarak daha fazla kişinin yararlanmasını sağlamayı amaçlıyor.  İYİ Parti'nin de benzer konuda bir kanun teklifi olduğu ve Meclis'teki görüşmeler sırasında partilerin uzlaşması durumunda ortak önerge verilebileceği ifade ediliyor. 10. Yargı Paketi'nin Meclis süreci ve içeriği, önümüzdeki günlerde daha da netleşecek.