Ekonomi

IMF'den Çarpıcı Uyarı: Küresel Borç Yükseliyor, Ekonomik Krizin Kapısı Aralanıyor

IMF yıllık toplantılarında, küresel ekonomiye dair önemli uyarılar geldi! Yapılan açıklamalar göre, küresel borcun yıl sonuna kadar 100 trilyon dolara ulaşacağını öngördü! Ayrıntılar işte sizlerle…

Küresel Ekonomi Tehlikede; 25-27 Ekim'de gerçekleştirilen Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yıllık toplantısına uyarılar gerçekleşti. IMF, savaşların, ticari gerginliklerin, yüksek borç yükünün ve düşük büyümenin birleşimiyle ekonomik zorlukların daha da derinleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

Küresel Borç Yükü!

IMF'nin yaptığı tahminlere göre, küresel borç seviyesi yıl sonuna kadar 100 trilyon doları aşacak. Bu durum, birçok ülke için sürdürülebilir büyümeyi zorlaştıran ciddi bir risk oluşturuyor. Yüksek borç seviyeleri, faiz oranlarının yükselmesine, yatırımların azalmasına ve ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olabileceğini işaret ediyor.

ABD'deki seçimler yaklaşırken, yetkililere, küresel enflasyon krizinin ardından ülkelerin mali işlerini bir an önce düzene koymaları yönünde çağrıların artacağı belirtirken, Fortune'un haberine göre: IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın toplantı için hazırladığı konuşma metninde, IMF'nin Mali İzleme Raporu'nun yıl içerisinde Çin ve ABD tarafından yönetilen kamu borcunun toplamda 100 trilyon dolara ulaşacağı ilişkin uyarıda bulunacağı vurgulandı.

Bu Borçlanma Dünyayı Nasıl Etkileyecek?

Genel Müdür Kristalina Georgieva, perşembe günü yaptığı konuşmasında ise bu borçlanmanın dünyayı nasıl etkilediğini şu ifadeleri kullanarak açıkladı; “Tahminlerimiz düşük büyüme ve aynı zamanda da yüksek borcun affedilmez bir kombinasyonuna işaret ediyor. Zor bir gelecek. Hükümetler borcu azaltmak ve bir sonraki şok için tamponları yeniden oluşturmak adına çalışmalı ki bu kesinlikle gelecek ve belki de beklediğimizden daha erken olacak" diyerek, borçlanmanın dünyayı nasıl etkileyeceğini açıkladı.

İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves ise borç istikrara kavuşmazsa piyasanın tepki göstereceği konusunda IMF'den gelen bir uyarıyla karşı karşıya kalırken, önümüzdeki hafta Kanada'da faiz indirimi ve Rusya'da faiz artışı ekonomistlerin beklediği muhtemel merkez bankası hamleleri arasında yer almakta